Een Blaar Onder Eelt: 5 Behandelingen.

Een blaar onder eelt ontstaat vaak door wrijving of druk op de huid en kan pijnlijk aanvoelen.

Blaren onder eelt komen vaak voor op plekken waar de huid regelmatig wordt belast, zoals op de voeten, handen, of zelfs op de ellebogen. 

Hoewel het in de meeste gevallen niet ernstig is, kan het wel hinderlijk zijn en zelfs de dagelijkse activiteiten belemmeren. Erg vervelend dus. 

Het is daarom goed om te weten wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt voorkomen. 

In dit artikel zal ik je daar meer over vertellen en je tips geven om blaren onder eelt te voorkomen en te behandelen.

vrouw zit en houdt voet vast

Hoe een blaar onder eelt precies ontstaat

Als je weet wat de oorzaken zijn van blaren onder eelt, dan kun je ze in het vervolg voorkomen. 

 1. Wrijving en druk. De belangrijkste oorzaak van blaren onder eelt is wrijving en druk op de huid. Dit kan gebeuren door regelmatige belasting van bepaalde delen van het lichaam, zoals de voeten, handen of ellebogen. De huid op deze plekken kan dikker worden en eelt vormen als beschermende reactie op de belasting. Als er vervolgens wrijving of druk op deze huid ontstaat, kan er een blaar ontstaan.
 2. voeten van man die hardlooptSlecht passende schoenen. Slecht passende schoenen zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van blaren onder eelt. Als de schoenen te strak zitten, kunnen ze wrijving veroorzaken. Te ruime schoenen kunnen daarentegen weer schuren en druk uitoefenen op de huid. Hierdoor ontstaan blaren, vooral op de voeten.
 3. Zweetvoeten. Zweetvoeten kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van blaren onder eelt. Voeten die veel zweten, worden vochtig en week. Hierdoor kan de huid makkelijker beschadigen en kunnen blaren sneller ontstaan.
 4. Huidirritatie en hitte. Andere boosdoeners van blaren onder eelt zijn onder meer huidirritatie en blootstelling aan hitte. Synthetische sokken en strakke kleding kunnen bijvoorbeeld huidirritatie veroorzaken. Blootstelling aan hitte, zoals het vasthouden van hete voorwerpen zonder bescherming, kan leiden tot verweking van de huid en tot blaren.

Blaar onder eelt behandelen

Als je een blaar onder eelt hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen en verlichting vinden.

Er zijn verschillende behandelingen die je kunt proberen.

 1. Laat de blaar met rust. Als de blaar niet pijnlijk is, laat hem dan met rust. De huid eromheen zal vanzelf herstellen.
 2. Prik de blaar niet door. Als de blaar pijnlijk is, probeer hem dan niet door te prikken. Dit kan het risico op infecties vergroten en de genezing vertragen.
 3. Bescherm de blaar. Gebruik een pleister of verband om de blaar te beschermen tegen wrijving en druk.
 4. Verlicht de pijn. Als de blaar pijnlijk is, kan je pijnstillers nemen of een coldpack op de blaar leggen om de pijn te verminderen.
 5. Laat de blaar genezen. De meeste blaren zullen vanzelf genezen. Probeer de blaar niet open te krabben of te scheuren. Als de blaar vanzelf openspringt, was de huid dan voorzichtig met water en zeep en bedek de plek met een pleister of verband om infecties te voorkomen.

Besteed dus aandacht aan blaren onder eelt om infecties en andere complicaties te voorkomen. Raadpleeg een arts als de blaar pijnlijk is, niet geneest of als je koorts krijgt.

Blaar onder eelt voorkomen 

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen als het gaat om blaren onder eelt. Hier zijn enkele tips om blaren onder eelt te voorkomen.

 1. Draag goed passende schoenen. Vermijd schoenen die te groot of te klein zijn, en vermijd schoenen met hoge hakken of smalle neuzen. Zorg ervoor dat je schoenen voldoende steun bieden en dat ze niet te strak zitten.
 2. Gebruik beschermende kleding. Als je handen of voeten onderhevig zijn aan wrijving of druk, gebruik dan handschoenen of sokken om de huid te beschermen.
 3. Houd je voeten droog. Verwijder vochtige sokken of schoenen en droog je voeten grondig af na het douchen of zwemmen.
 4. Gebruik huidverzorgingsproducten. Gebruik crèmes of lotions om de huid zacht en gehydrateerd te houden. Dit kan helpen om blaren te voorkomen door het ontstaan van eelt te verminderen.
 5. Train langzaam op nieuwe activiteiten. Als je een nieuwe sport of activiteit gaat doen, bouw dan langzaam op en neem regelmatig pauzes om de huid te laten rusten.

Aandachtspunten 

Er zijn nog een paar belangrijke dingen die je moet weten over blaren onder eelt.

 1. Verandering in kleur of textuur. Als er veranderingen optreden in de kleur of textuur van de huid rond de blaar, zoals roodheid, zwelling of afschilfering, kan dit wijzen op een infectie. Raadpleeg in dat geval een arts.
 2. Diabetes. Mensen met diabetes hebben meer kans op het ontwikkelen van blaren onder eelt. Als je diabetes hebt moet je dus regelmatig je voeten inspecteren op tekenen van blaren en goede voetverzorging beoefenen.
 3. Oudere volwassenen. Oudere volwassenen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van blaren onder eelt vanwege een vermindering van de elasticiteit en veerkracht van de huid.
 4. Slecht passende orthopedische hulpmiddelen. Slecht passende orthopedische hulpmiddelen, zoals inlegzolen, kunnen ook blaren onder eelt veroorzaken. Zorg ervoor dat alle orthopedische hulpmiddelen goed passen en geen wrijving of druk veroorzaken.
 5. Roken. Roken kan de bloedstroom naar de huid verminderen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op blaren onder eelt en andere voetproblemen.
 6. Bepaalde medicijnen. Bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie medicijnen, kunnen de huid gevoeliger maken voor blaren onder eelt. Als je een medicijn gebruikt dat blaren onder eelt kan veroorzaken, bespreek dan met je arts wat je kunt doen om het risico op blaren te verminderen.

Take home message

We hebben geleerd dat blaren onder eelt veroorzaakt kunnen worden door wrijving, vochtigheid, slecht passende schoenen, blootstelling aan hitte en andere factoren. 

We hebben ook geleerd dat het belangrijk is om goed passende schoenen te dragen, je voeten droog te houden en regelmatig je voeten te inspecteren om blaren onder eelt te voorkomen. 

Als je toch een blaar onder eelt ontwikkelt, kun je deze behandelen met behulp van blaarpleisters en rust.

Het is goed dat je de gezondheid van je voeten serieus neemt. 

Goed passende schoenen en voetverzorging kan je helpen om pijnlijke blaren en andere voetproblemen in het vervolg te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen