Bloemkooloren: Ontstaanswijze, Preventie en Behandeling

Close-contact sporten, zoals boksen of worstelen zijn de grootste veroorzakers van bloemkooloren. Het worden daarom ook wel worstelaarsoren genoemd. 

Van schaamte is meestal geen sprake. Integendeel zelfs, het wordt vaak als ereteken of symbool van stoerheid beschouwd. 

Dit artikel vertelt je hoe bloemkool oren precies ontstaan, de meest voorkomende oorzaken inclusief hoe je het kan behandelen en voorkomen.

bloemkooloor

Wat zijn bloemkooloren?

Bloemkooloren verwijzen naar het bobbelige of hobbelige uiterlijk van het buitenoor dat vergelijkbaar is met een bloemkool.

Bij bloemkooloren is er sprake van kraakbeen misvorming van het buitenoor waarbij de oorspronkelijke vormen verdwijnen en het weefsel vezelig en hard is geworden. 

Hoe bloemkooloren ontstaan

Bloemkooloren ontstaan wanneer de normale bloedstroom van het buitenoor verstoort raakt. Dit gebeurt wanneer het buitenoor een directe klap te verduren krijgt. 

  1.  Verstoorde bloedtoevoer. Hierbij wordt de huid van het kraakbeen getrokken en/of wordt de tussenruimte met bloed of andere vloeistoffen gevuld. De normale bloedstroom wordt naar het oorkraakbeen afgesneden.
  2. Voedingsstoffentekort. Je oren bestaan uit kraakbeen. De oppervlakkige huid van je oor is de enige bloedtoevoer van dit kraakbeen. Zodra er onvoldoende bloed door het het kraakbeen gaat zal het geen vitale voedingsstoffen meer ontvangen 
  3. Verkalking. De met vocht gevulde holte is hierdoor dus veranderd in een keiharde bult. Het vocht zal in de loop van 2 tot 4 dagen gaan klonteren en verkalken. Het begin van bloemkool oren. 
  4. Verschrompeling. Bij een blokkade van de bloedstroom kan het aangedane kraakbeen afsterven. Als het probleem niet wordt opgelost zal het kraakbeen zich gaan samentrekken waardoor het buitenoor verschrompelt. Als het weefsel afsterft kan het in zichzelf gaan plooien omdat er geen steunweefsel is. Deze ‘misvorming’ staat bekend als een bloemkooloor.
  5. Permanente hechting. Een bloemkooloor wordt ook wel een auriculair hematoom genoemd, oftewel een met bloedgevuld (binnenoor). De bloedklonter of vocht zal zich onder het perichondrium ophopen. Het kan 5-10 dagen duren voordat dat het vloeistof of bloed verhard is. Vervolgens duurt het tot 8 weken voordat het perichondrium permanent aan het kraakbeen oppervlak gehecht is.
  6. Littekenvorming. Bloemkooloren zijn meestal blijvend als het kraakbeen is afgestorven en zich littekens hebben gevormd. Het onnatuurlijke uiterlijk wordt versterkt door de vorming van littekenweefsel waardoor het er opgezwollen uit gaat zien. 

Als het niet wordt behandeld kan het gezwollen uiterlijk verergeren en kan het permanent gaan worden. Bloemkooloren moeten dus tijdig behandeld worden.

Bloemkooloren oorzaken

Bloemkooloren ontstaan dus wanneer bloedtoevoer van de oppervlakkig huid geblokkeerd wordt. Dit kan gebeuren bij een klap, verwonding (opgehoopt bloed), ontsteking en infectie. 

Typisch gebeurt dit bij close-contact sporten omdat het oor hier veel klappen te verduren krijgt. Herhaalde klappen verslechteren vervolgens steeds meer de bloedtoevoer.

Het kan ook ontstaan bij hoge piercings boven in het oor. De piercing gaat door het kraakbeen heen en wanneer dit ontstoken raakt kan er als complicatie een bloemkooloor ontstaan.

Weetje

Wist je dat er wel eens een bloemkooloor is ontploft? Dit overkwam Smith toen een rechtse klap van titelkandidaat Jessica Eye op de zijkant van haar hoofd lande.

Hoe je bloemkooloren kunt voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Holte laten leegpompen. Permanente bloemkooloren wil je natuurlijk voorkomen. Als eerste moet de holte leeggepompt worden. Om te voorkomen dat de holte zich weer vult moet het vervolgens samengedrukt worden. 

Beschermende hoofdbedekking. Als bokser kan je met een beschermend hoofddeksel bloemkooloren voorkomen. Als je in de ring staat zul je veel herhaaldelijke trauma’s te verduren krijgen, de belangrijkste oorzaak van bloemkooloren. Het is dus belangrijk om hoofdbescherming te dragen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar niet iedereen wilt bloemkooloren voorkomen. Onder vechtsporters worden bloemkool oren soms beschouwd als een symbool van stoerheid, als het ware een soort van ereteken. 

Veel worstelaars verwelkomen bloemkooloren als onderdeel van hun identiteit. Zoals de Olympische kampioen en worstellegende Cael Sanderson zei ‘’Hoewel bloemkool oren pijnlijk zijn, zal je er wel als een echte worstelaar gaan uitzien’’.

Behandeling van bloemkooloren

Acute fase 

Na een trauma kan de ontwikkeling van bloemkooloren tegengegaan worden. Om verdere bloeding te voorkomen kan een arts een kleine incisie maken om zo het bloedstolsel te verwijderen en het opgehoopte bloed af te voeren. 

Eventueel moeten weefsels aan elkaar gehecht worden. Hierbij kan een speciaal verband aangebracht worden om druk op het gebied uit te oefenen. Dit verband moet enkele dagen tot een week op zijn plaats blijven. 

Corrigerende operatie 

Hoewel bloemkooloren blijvend zijn kan het uiterlijk soms met een corrigerende operatie hersteld worden. Deze ingreep wordt ook wel otoplastie genoemd.

Tijdens deze bloemkoolorenoperatie zal het kraakbeen blootgelegd worden door middel van een snee achter het oor.

Tijdens de ingreep kunnen er twee technieken gebruikt worden. Vervolgens wordt er een gedeetle van het kraakbeen verwijdert. Ook kan het oor met behulp van hechtingen een nieuwe vorm krijgen.

Bekijk hieronder een video waarin mensen zelf een holte in een bloemkooloor leegpompen.

*Let op! Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

BREAK IT DOWN

Bloemkooloren

Ontstaanswijze bloemkooloren

Bloemkooloren ontstaan wanneer de bloedtoevoer van het kraakbeen geblokkeerd wordt en het van belangrijke voedingsstoffen beroofd wordt. Wanneer het steunweefsel beschadigd is kan het buitenoor in elkaar gaan plooien. 

Oorzaken bloemkooloren

Dit kan ontstaan bij directe klappen, verwondingen, ontstekingen of infecties. Hierbij wordt de huid van het kraakbeen getrokken en/of hoopt er zich bloed of vocht op in de tussenruimte.

Behandeling

Met een corrigerende operatie (otoplastie) kan kraakbeen verwijderd worden of kan de structuur met hechtingen teruggebracht worden. 

Preventie 

Met bescherming kan je voorkomen dat je bloedtoevoer überhaupt belemmerd wordt. Als je oorholte volloopt is het belangrijk om het snel leeg te pompen, te hechten en littekenvorming te voorkomen. Gelukkig kan een bloemkooloor zelfs na letsels meestal voorkomen worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kordi, R., Mansournai, M. A., Nourian, R. A., & Wallace, W. A. (2007). Cauliflower ear and skin infections among wrestlers in Tehran. Journal of sports science & medicine, 6(CSSI-2), 39.

Vogelin, E., Grobbelaar, A. O., Chana, J. S., & Gault, D. T. (1998). Surgical correction of the cauliflower ear. British journal of plastic surgery, 51(5), 359-362.

Mudry, A., & Pirsig, W. (2009). Auricular hematoma and cauliflower deformation of the ear: from art to medicine. Otology & Neurotology, 30(1), 116-120.

Davidson, T. M., & Neuman, T. R. (1994). Managing ear trauma. The Physician and sportsmedicine, 22(7), 27-32.