Pleister Plakt aan Wond: 4 Manieren om het Los te Maken

Een pleister zou natuurlijk de wondgenezing moeten bevorderen, maar als een pleister aan wond plakt doet het meer kwaad dan goed.

Wees voorzichtig, want als je voelt dat de pleister of verband aan je wond kleeft en doortrekt, kan de wond weer gaan bloeden. Je bent terug bij af en heel de wondgenezing kan bij vooraf aan beginnen.

Je moet het kleverige lijm dus eerst van de wond los zien te weken. Met een paar simpele tips kun je dit doen.

Dus mijn pleister plakt aan wond, wat moet ik doen?

Met water en olie kun je de lijm bijvoorbeeld zachter maken terwijl je met ijskoude temperaturen het lijm kan bevriezen en broos kan maken.

Dit artikel vertelt je wat je moet doen als pleister aan wond plakt en hoe je het in het vervolg kunt voorkomen.

Wat te doen als je pleister aan wond plakt

  1. Water. Maak het verband nat door er wat water over te gieten. Eventueel kun je ook een zoutoplossing gebruiken. Vervolgens kun je de pleister voorzichtig en langzaam verwijderen.
  2. Warm bad. Je kunt ook een warm bad nemen, want het warme water verzwakt het verband waardoor je de pleister makkelijker kunt afpellen.
  3. Babyolie. Eventueel kun je de pleister ook met babyolie bestrijken. Pak daarna watten en drenk deze watten met olie in. Wrijf deze watten zachtjes over de pleister. Als je voelt dat de hoeken loskomen, is het tijd dat je de pleister nog eens los probeert te krijgen.
  4. IJs. Met ijskoude temperaturen kun je het lijm bevriezen waardoor het lijm broos wordt en je het makkelijker kunt verwijderen. Hiervoor kun je ijsblokjes of een icepack gebruiken. Wikkel dit wel in een dunne handdoek. Vervolgens houd je het zachtjes tegen je pleister aan totdat je het makkelijker kunt verwijderen
  5. Geduld. Het kan even duren voordat de pleister of het verband los komt. Wees daarom geduldig en geef het water de tijd om de pleister los te weken.
  6. Niet trekken. Een pleister losmaken kan bevredigend zijn, maar doe het voorzichtig en vermijd trekken. Dit kan namelijk de wond beschadigen en pijn doen. Houd ook rekening met kleefranden.

Luister goed naar het advies van je dokter. Mogelijk heeft de arts verteld dat je het verband er droog moest aftrekken. Overleg dan even met je dokter.

Pleister Alternatieven

Het is het lijm waardoor de pleister aan wond plakt. Je kunt dit kleverige lijm op verschillende manieren vermijden. 

Zo zijn er ook niet klevende verbanden beschikbaar. Voorbeelden van niet klevende verbanden zijn een hypoallergene tape of gaasjes.

Eventueel kun je ook voor een pleister gaan dat weinig lijm bevat. Zo zijn er naast de standaardpleisters een aantal alternatieven beschikbaar waar ‘low adhesive allergy’ op vermeld staat.

Deze pleisters zijn oorspronkelijk gemaakt voor mensen die een pleisterallergie hebben.

Tot slot zou je ook voordat je de pleister op de huid aanbrengt een extra huidbarrière kunnen maken. 

Dit wordt ook wel een huidbarrièrefilm genoemd. Dit doe je door een extra barrière tussen je huid en de lijm aan te brengen. 

Take home message

Het is natuurlijk de bedoeling dat pleisters de wondgenezing bevorderen, maar als je pleister aan wond plakt zal het bij het verwijderen dus wat schade aan kunnen richten.

Je kunt de pleister losser maken door wat water over het verband te gieten. Heb geduld want het kan wat tijd in beslag nemen voordat de pleister loskomt. 

Het water moet natuurlijk eerst goed gaan werken. Vermijd trekken want dit kan de wond beschadigen.

Daarnaast zou je ook babyolie of zelfs ijs kunnen gebruiken.

Luister altijd goed naar de instructies van je dokter want mogelijk moest je het er droog vanaf halen.

Daarnaast kun je op verschillende manieren het kleverige lijm vermijden. Kies bijvoorbeeld een niet klevend verband, ga voor een pleister met minder lijm of zorg voor een extra huidbarrière voordat je de pleister aanbrengt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen