Snotneus na Alcohol: 3 Oorzaken

Bij sommige mensen kunnen alcoholische drankjes voor een loopneus zorgen.

Maar hoe ontstaat dat precies? Dus waarom heb je een snotneus na alcohol?

KORT ANTWOORD

In bier, wijn en sterke drank zit veel histamine dat voor een loopneus of neusverstopping kan zorgen. 

Het zou ook aan iets anders kunnen liggen. Alcoholische dranken  kunnen namelijk ook sulfieten of andere chemicaliën bevatten zoals granen of conserveermiddelen waar je gevoelig voor kunt zijn.

Als je ook last hebt van misselijkheid of hoofdpijn wordt een gevoeligheid waarschijnlijker. Veel verkoudheid en griep-symptomen kunnen dus ook kater symptomen zijn.

Tot slot zou je ook een genetische aandoening kunnen hebben waarbij je het alcohol niet goed kan afbreken. Dit staat in de volksmond ook wel bekend als alcohol intolerantie.

Dit artikel vertelt je hoe je een snotneus na alcohol precies ontstaat en een aantal andere mogelijke oorzaken waar je rekening mee moet houden.

barman schenkt alcohol in

Alcoholintolerantie

Als je direct na het drinken vervelende symptomen ervaart zoals een verstopte neus en een blozende huid is er misschien wat meer aan de hand.

Sommige mensen kunnen alcohol niet efficiënt afbreken. Dit wordt ook wel alcoholintolerantie genoemd.

Het wordt veroorzaakt door een genetische aandoening. Alleen door alcohol te vermijden kun je deze ongemakkelijke symptomen in het vervolg voorkomen.

Hoe histamine in alcohol een snotneus veroorzaakt

Bier en wijn bevatten dus veel histamine waardoor je dus een snotneus na alcohol kunt krijgen. 

Het is strikt genomen geen allergische reactie. Het wordt daarom ook wel een niet-allergische sinusitisreactie genoemd.

Histamine is wel betrokken bij allergische reacties en bij allergieën kun je natuurlijk ook last krijgen van een loopneus. We zullen daar iets meer over vertellen

Als je ergens allergisch voor bent en met de allergische stof (allergeen) in aanraking komt, zal je lichaam bepaalde antistoffen aanmaken (IgE).

Deze IgE antistof gaat op een zogeheten mestcel zitten dat histamine afgeeft en vervolgens alle allergische symptomen veroorzaakt.

Bier en wijn bevatten dus al dit histamine, vandaar dat je dus een snotneus na alcohol kunt krijgen.

Naast alcoholische dranken kunnen gekruid heet voedsel ook een niet-allergische sinusitisreactie triggeren.

Er zijn nog een aantal mogelijke oorzaken, want als mensen alcohol drinken kunnen ze indirect ook op een andere manier last krijgen van een snotneus.

Alcohol en brandend maagzuur

Alcohol kan de symptomen van brandend maagzuur verhogen. Daarnaast kan alcohol ook het slokdarmslijmvlies beschadigen.

Wat veel mensen niet weten is dat er een sterke associatie is tussen gastro-oesofageale reflux en neusaandoeningen.

Zo kan zure reflux bijdragen aan een snotneus, want het maagzuur kan zich naar je neus en sinussen verplaatsen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens je slaap gebeuren.

Er lijkt ook een verband te zijn tussen allergieën en zure reflux. Wist je dat de helft van de mensen met zure reflux ook astma of seizoensgebonden allergieën heeft?

Rook je ook?

Veel mensen gaan roken als ze alcohol op hebben en door chemische stoffen zoals sigarettenrook kan je neus verstopt raken. Deze stoffen zullen het neusslijmvlies namelijk irriteren.

Zo blijkt uit onderzoek dat rokers vaker last hebben van chronische rhinitis. Stoppen met roken is natuurlijk het verstandigst.

Andere mogelijke oorzaken

Mogelijk wordt je ‘s ochtends na een avond drinken wakker met een snotneus. Naast histamine en andere chemicaliën in alcohol zou er ook wat anders aan de hand kunnen zijn. 

Mogelijk ligt het helemaal niet aan de alcoholische dranken, maar is er een andere algemene boosdoener. 

Allergie. Een allergie is de meest voorkomende oorzaak van een verstopte neus in de ochtend. Zo wordt elke nacht 74% van de bevolking aan 3 tot 6 allergenen blootgesteld. Vandaar dat je neus ‘s nachts ontstoken kan raken. Veel voorkomende boosdoeners zijn pollen, stof, schimmel, of huidschilfers van sommige dieren. Hier heeft 20% van mensen last van. 

Huisstofmijt. In een vochtige omgeving zullen huisstofmijten gedijen. Door een luchtontvochtiger te gebruiken kunnen ze moeilijker overleven. Gebruik daarnaast ook een stofzuiger met een gecertificeerd HEPA-filter dat alle voedselbronnen en het afval van de huisstofmijt op kan vangen. 

Virus. Mogelijk heb je een virus opgelopen. Naast een snotneus en neusverstopping kun je dan ook andere symptomen ervaren zoals hoest, koorts, hoofdpijn, rillingen, keelpijn, spierpijn en lichaamspijn.

Seizoensgebonden allergieën. Seizoensgebonden hooikoorts is een veelvoorkomende oorzaak van een snotneus. In de ochtend is de hoeveelheid stuifmeel het hoogste, vandaar dat veel mensen in het hooikoortsseizoen al in de ochtend al allergische symptomen ervaren.

Neuspoliepen. In je neusholte kunnen neuspoliepen (weefselgroeisels) het opruimings mechanisme van je trilhaartjes in je neus verstoren. Hierdoor kan je zowel antigenen als slijm niet meer goed opruimen.

Hormonale veranderingen. Veranderingen in de hormonen kunnen ook voor een snotneus zorgen. Zo hebben naar schatting 40% van de zwangeren last van rhinitis. Vaak wordt een neusverstopping door hormonale veranderingen erger. Vandaar dat je verkoudheidssymptomen tijdens de zwangerschap of menstruatie erger kunnen worden.

Take home message

Waarom heb ik een snotneus na alcohol?

Er zit veel histamine in bier en wijn, wat een loopneus of neusverstopping kan veroorzaken. Daarnaast bevatten alcoholische dranken ook sulfieten en andere chemicaliën waar je gevoelig voor kunt zijn.

Alcohol kan ook brandend maagzuur verergeren en tijdens je slaap in je neus terechtkomen, wat voor een snotneus kan zorgen.

Daarnaast gaan mensen door alcohol ook vaker roken wat het neusslijmvlies kan irriteren. 

Er kan natuurlijk ook wat algemeens aan de hand zijn zoals een virus of allergie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kakli, H. A., & Riley, T. D. (2016). Allergic rhinitis. Primary Care: Clinics in Office Practice, 43(3), 465-475.

Tran, N. P., Vickery, J., & Blaiss, M. S. (2011). Management of rhinitis: allergic and non-allergic. Allergy, asthma & immunology research, 3(3), 148-156.