Pranayama Ademhaling: De Ultieme Beginnersgids

Pranayama Ademhaling betekent het bewust en beheerst ademhalen om de levensenergie (prana) in je lichaam te versterken.

Pranayama wordt daarom vaak aangeduid als ‘adembeheersing’ of ‘breath control’. Door je ademhaling te beheersen, kun je controle krijgen over je geest.

Een betere adembeheersing zorgt voor een diepere verbinding met je lichaam en geest en helpt je meer in het moment te leven. 

Pranayama speelt een belangrijke rol binnen de wereld van yoga en is meer dan alleen in- en uitademen.

Zo wordt het vaak geassocieerd met spirituele groei en bewustwording, en dient het als een voorbereiding op meditatie.

In dit artikel zullen we de basisprincipes van Pranayama verkennen en de 10 voordelen ervan voor zowel je lichaam als geest bespreken. 

Daarnaast behandelen we alle 12 Pranayama-ademhalingsoefeningen, zodat je degene kunt kiezen die het beste bij jouw behoeften en doelen past.

zittende jonge vrouw doet pranayama ademhaling binnen op een mat

Hoe werkt Pranayama Ademhaling?

De verschillende technieken kunnen je ademhaling transformeren en je zenuwstelsel kalmeren. Hier zijn vier belangrijke redenen voor:

1. Bewustwording van je Ademhaling. Het begint met het observeren van je ademhaling. Adem je snel of langzaam? Diep of oppervlakkig? Je kan immers alleen dingen aanpassen waar je je bewust van bent.

2. Controle van je Ademhaling. Vervolgens leer je om controle te krijgen over je ademhaling. Dit kan betekenen dat je langzamer en dieper gaat ademen.

3. Verschillende Technieken. Er zijn verschillende technieken die je hiervoor kunt gebruiken. Sommige helpen je te ontspannen, terwijl andere je meer energie kunnen geven. Zo kun je bijvoorbeeld langzaam ademen om te kalmeren, of snel ademen om alerter te worden.

4. Toepassing in Yoga en Meditatie. Je vindt Pranayama vaak in yogalessen. Het helpt je om je bewust te worden van je lichaam en je ademhaling terwijl je yoga-oefeningen doet. Het kan ook gebruikt worden voordat je gaat mediteren, omdat het je helpt om beter te concentreren.

Het belangrijkste is om geduldig te zijn en te blijven oefenen, want het kost nou eenmaal tijd om de technieken onder de knie te krijgen en hun volledige effect te ervaren.

Weetje

Wist je dat pranaya ook wel de vierde ledemaat van yoga wordt genoemd? Dit komt doordat yoga en pranayama ademhaling zo nauw met elkaar verbonden zijn.

De 12 Pranayama Ademhalingsoefeningen

We gaan nu verschillende Pranayama-technieken verkennen en voor elke techniek zal ik uitleggen hoe het werkt en welke voordelen het biedt.

zittende vrouw heeft een hand op haar buik en een hand op haar borst, voert de buikademhaling uit1. Diepe Buikademhaling (Diafragmatische Ademhaling). Buikademhaling is een van de basisprincipes van Pranayama en wordt ook wel de ‘’yogic breath’’ genoemd. Met deze oefening zou elke beginner moeten starten. Hierbij adem je diep in waarbij je je buik uitzet, en adem je weer uit terwijl je je buik weer intrekt. Het vergroot de capaciteit van je longen, kalmeert je zenuwstelsel en helpt stress te verminderen. In dit artikel vertel ik uitgebreid over de buikademhaling die de basis vormt van bijna alle ademhalingstechnieken.

2. Sama Vritti Pranayama (Gelijkmatige Ademhaling). Dit is een eenvoudige maar krachtige ademhalingstechniek in yoga. Bij deze methode duurt de in- en uitademing even lang, waardoor je een ritmische en evenwichtige ademhaling creëert. Sama Vritti kan jouw geest kalmeren, stress verminderen en een emotionele balans bevorderen. Deze techniek is geschikt voor zowel beginners als gevorderde yogi’s en kan op elk moment van de dag worden beoefend om innerlijke rust te vinden.

3. Ujjayi Ademhaling (Oceaan Ademhaling). Deze techniek staat bekend om het creëren van een zacht ruisend geluid tijdens het ademen. Adem langzaam in en uit door je neus terwijl je een lichte vernauwing in je keel creëert. Ujjayi kan de ademhaling vertragen, de zuurstofopname verhogen en ontspanning brengen. Daarnaast kan het ook je focus en concentratie bevorderen.

Een zittende man, buiten in zijn Vincera-shirt, doet borstademhaling4. Dirga Pranayama (Driedelige Ademhaling). Deze basistechniek is gericht op diepe ademhaling in drie delen: onderbuik, borstkas en bovenste longen. Deze oefening helpt de longcapaciteit te vergroten, stress te verminderen en de geest te kalmeren, wat gunstig is voor zowel beginners als ervaren yogabeoefenaars. Er komt nogal wat bij kijken dus het is verstandig om deze video te bekijken waarin je alles stap-voor-stap uitleg.

5. Nadi Shodhana (Wisselende Neusgat Ademhaling). Bij deze techniek gebruik je je duim en vingers om afwisselend je neusgaten te sluiten terwijl je in- en uitademt. Volgens voorstanders kan dit je energiekanalen in je lichaam in balans brengen en je geest kalmeren, wat gunstig is voor concentratie en ontspanning.

zittende man bij een meer doet Kapalabhati pranayama 6. Kapalabhati (Schedelglans Ademhaling). Dit is een krachtige ademhalingstechniek waarbij je snel uitademt door je neus terwijl je je buik intrekt. De uitademing is actief en de inademing gebeurt vanzelf wanneer je je buikspieren ontspant. Het reinigt je luchtwegen en verhoogt de alertheid. Het wordt vaak gebruikt als een opwarmoefening voor yoga. In dit artikel zal ik uitgebreid ingaan op deze techniek, die ook wel bekendstaat als de ‘Vuurademhaling’.

7. Bhramari (Bijenzoem Ademhaling). Hierbij sluit je je oren af met je vingers terwijl je inademt door je neus en vervolgens uitademt met een zoemend geluid, zoals een bij. Het wordt daarom ook wel de humming bee breath genoemd. Het zoemende geluid van Bhramari kan afleidingen verminderen en daarmee stress verminderen, de geest kalmeren en de stemming verbeteren.

man doet buiten de wisselende neusgatademhaling8. Anulom Vilom (Alternerende Neusgat Ademhaling). Met deze techniek adem je afwisselend in en uit door je linker- en rechter neusgat, terwijl je het andere neusgat met je vingers sluit. Het balanceert de energie in je lichaam en verbetert de ademhalingsfunctie. 

9. Bhastrika (Blaasbalg Ademhaling). Bhastrika betekent ‘blaasbalg’ in het Sanskriet. Bij deze techniek adem je snel en krachtig in en uit door je neus. Het verhoogt de energie, reinigt de luchtwegen en stimuleert het zenuwstelsel. Hierbij is zowel de in-als uitademing actief, in tegenstelling tot Kapalabhati waarbij alleen de uitademing actief is.

10. Sheetali (Koele Ademhaling). Hierbij rol je je tong op tot een buisje en adem je in door je mond. Sheetali heeft een verkoelend effect op je lichaam, kalmeert je zenuwstelsel en helpt bij het verminderen van hitte en ontsteking.

11. Udgeeth Pranayama (Zingende Ademhaling). Udgeeth betekent ‘diepe en ritmische zang’. Het is een geavanceerde yogische ademhalingstechniek waarbij je tijdens het uitademen de “Om” klank chant. Het bevordert ontspanning, mentale helderheid en spiritueel bewustzijn. Deze techniek is geschikt voor gevorderde yogi’s en wordt vaak gebruikt in meditatie om een gevoel van eenheid met het universum te bereiken. Het kan je innerlijke rust en hoger bewustzijn bevorderen.

12. Sheetkari (Hissende Ademhaling). Bij deze techniek bijt je zachtjes op je tong en adem je in door je mond, waarbij je een sissend geluid maakt. Het heeft vergelijkbare verkoelende en kalmerende effecten als Sheetali.

Kies de techniek die past bij jouw behoeften en doelen. Houd er rekening mee dat het leren en beheersen van deze technieken tijd en begeleiding vereist.

Dit was nog maar het topje van de ijsberg. In dit artikel beschrijf ik de 18 populairste ademhalingsoefeningen.

Welke Pranayama Ademhalingsoefening Past bij Jou?

De keuze van Pranayama-ademhalingsoefeningen kan variëren op basis van je persoonlijke behoeften, doelen en het moment van de dag. Hier zijn enkele suggesties:

’s Ochtends voor energie. Begin de dag met energieke ademhalingsoefeningen zoals Kapalbhati of Bhastrika om jezelf op te frissen en wakker te worden.

vrouw zit buiten op een matje en doet pranayama ademhaling Stressvermindering gedurende de dag. Een aantal goede pranayama oefeningen voor het vermindren van stress zijn Nadi Shodhana (de wisselende neusgatademhaling) of Anulom Vilom (de alternatieve neusademhaling). Deze oefeningen kalmeren je geest en helpen je bij het vinden van een balans.

Concentratie en focus. Voor een betere concentratie kies je Bhramari Pranayama (de bijenademhaling). Dit kan tussen taken door worden gedaan om je te helpen bij het concentreren.

Voor het slapengaan. Om te ontspannen voor het slapengaan, probeer Bhramari Pranayama of simpele ademhalingsoefeningen waarbij je de uitademing verlengt.

Na lichaamsbeweging of yoga. Diepe ademhalingsoefeningen zoals Ujjayi Pranayama kunnen na lichaamsbeweging of yoga worden gedaan om te helpen bij het afkoelen en ontspannen van het lichaam.

De drie Pranayama fasen

Pranayama, de yogische ademhalingstechniek, kan over het algemeen worden onderverdeeld in drie fasen:

vrouw zit binnen op de vloer en doet pranayama ademhaling 1. Puraka (Inademing). In de eerste fase, Puraka genoemd, neem je een diepe, langzame inademing door de neus. Deze inademing begint vanuit de buik en beweegt geleidelijk omhoog naar de borstkas en de bovenste longen. Het doel van Puraka is om de longen volledig te vullen met lucht en de ademhaling te verlengen.

2. Kumbhaka (Ademretentie). In de tweede fase, Kumbhaka genoemd, houd je de adem even in, nadat je de longen volledig hebt gevuld tijdens de inademing. Tijdens deze fase, die optioneel is en niet altijd in elke Pranayama-oefening voorkomt, kun je je concentreren op het behouden van de opgenomen prana (levensenergie) en innerlijke rust vinden. Er zijn verschillende niveaus van Kumbhaka, afhankelijk van de duur en capaciteit van de ademretentie.

3. Rechaka (Uitademing). De derde fase, Rechaka genoemd, is de uitademing. Tijdens deze fase adem je langzaam en gecontroleerd uit door de neus of soms zelfs door de mond, afhankelijk van de specifieke Pranayama-techniek. De uitademing kan langer duren dan de inademing en helpt bij het ontgiften van het lichaam en het loslaten van spanning.

Het uiteindelijke doel van Pranayama is om een gecontroleerde, bewuste ademhaling te ontwikkelen, de levensenergie (prana) te beheersen en innerlijke rust en harmonie te bereiken. 

Is Pranayama Ademhaling goed voor je?

Ik zal hieronder de gezondheidsvoordelen van Pranayama Ademhaling bespreken, inclusief het werkingsmechanisme van elk voordeel.

1. Stressvermindering. Pranayama ademhaling activeert het ontspamnende zenuwstelsel en verlaagt daarmee de hartslag en bloeddruk en vermindert stresshormonen wat diepe ontspanning bevordert.

2. Verbeterde Longfunctie. Diepe ademhaling verhoogt de capaciteit van de longen en zorgt voor een betere opname van zuurstof, wat je ademhalingsfunctie kan verbeteren.

3. Meer Energie. Snelle ademhalingsoefeningen, zoals Bhastrika, verhogen de zuurstoftoevoer naar het lichaam en stimuleren het zenuwstelsel, wat energie en alertheid kan bevorderen.

4. Betere Concentratie. Pranayama vereist concentratie en vertraagt de ademhaling. Dit traint de geest om gefocust te blijven wat je concentratie en mentale helderheid bevordert.

5. Betere Spijsvertering. Diepe buikademhaling stimuleert het middenrif (diafragma) en de buikorganen, wat de spijsvertering kan verbeteren en de verwerking van voedsel efficiënter maakt.

6. Stimulatie van de Lymfestroom. Pranayama stimuleert de lymfestroom, wat het verwijderen van gifstoffen kan bevorderen en het immuunsysteem versterken.

7. Emotionele beheersing. Pranayama beïnvloedt het emotionele centrum in de hersenen waarmee je emotionele reacties in balans kan brengen. Dit kan helpen bij het beheersen van angst, depressie en stress.

8. Betere nachtrust. Het kalmeren van het zenuwstelsel door Pranayama kan leiden tot een diepere en rustgevendere slaap.

9. Betere Bloedsomloop. Diepe ademhaling verhoogt de zuurstoftoevoer naar de bloedbaan, wat de bloedsomloop verbetert en de vitaliteit van het lichaam bevordert.

10. Sterkere Longen en Ademhalingsspieren. Regelmatige Pranayama-oefeningen kunnen de longen en de ademhalingsspieren versterken, wat bijdraagt aan een betere ademhalingsfunctie.

Pranayama bij ademhaling zou dus erg goed voor je kunnen zijn. Door het regelmatig te oefenen kun je deze gezondheidsvoordelen ervaren en je algeheel gevoel van welzijn bevorderen.

Praktische Tips

Om de Pranayama-techniek optimaal uit te voeren en er de grootst mogelijke voordelen uit te halen, is het belangrijk om de basisvoorbereiding te begrijpen. 

Ik zal nu de essentiële stappen bespreken die je moet nemen voor een succesvolle Pranayama-beoefening.

Zithouding. Begin met een rustige zithouding waarbij je een rechte rug hebt en je lichaam ontspannen is.

Ademhaling. Adem langzaam en gelijkmatig in en uit door je neus, terwijl je de adem diep in je buik laat zakken.

Volledige concentratie. Concentreer je tijdens de oefening volledig op je ademhaling. Laat andere gedachten los en richt je op de specifieke ademhalingstechniek die bij de Pranayama-oefening hoort.

Uitademing. De eerste stap in Pranayama is het beheersen van de uitademing. Zorg ervoor dat deze uitademing langzaam en soepel verloopt.

Inademing. Nadat je de uitademing onder controle hebt, kun je werken aan het geleidelijk en rustig maken van de inademing.

Adem Vasthouden. Het vasthouden van de ademhaling kun je het beste pas proberen als je een vloeiende en zachte in- en uitademing hebt bereikt.

Gesloten ogen. Je kunt je ogen zachtjes sluiten of half gesloten houden om je concentratie tijdens de oefening te verbeteren.

Dit is de basisvoorbereiding voor een Pranayama-ademhalingsoefening. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de technieken stap voor stap te leren beheersen.

Prana Ademhaling

Prana-ademhaling is een yogapraktijk waarbij je bewust en gecontroleerd ademt om de levensenergie (prana) in je lichaam te vergroten en in balans te brengen. 

Prana is een term uit Oosterse tradities die verwijst naar een soort levensenergie die alles wat leeft doordringt. 

In sommige culturele contexten wordt prana beschouwd als de ‘adem van het leven’ of de vitale energie die ons levendig maakt. 

Mensen geloven dat prana verantwoordelijk is voor onze vitaliteit.

Een verandering in onze ademhaling is de eenvoudigste en snelste manier om de prana in ons lichaam te verhogen. 

Zo wordt Prana via de neus opgenomen omdat in de neusgaten twee energiekanalen eindigen.

Deze concepten zijn belangrijk in yoga, Ayurveda (een oude Indiase geneeskunde) en sommige hindoeïstische en boeddhistische denkwijzen. 

Prana is nauw verbonden met de ademhaling. In yoga en meditatie zijn er oefeningen waarbij je bewust je ademhaling controleert om de prana-energie te beïnvloeden en te versterken. 

Een van deze oefeningen heet ‘pranayama’ en omvat dus 8 verschillende ademhalingstechnieken die bedoeld zijn om de stroom van prana in je lichaam te vergroten en je energie in evenwicht te brengen.

Hoewel prana en pranayama oorspronkelijk uit Aziatische tradities komen, zijn ze ook in het Westen populair geworden als onderdeel van een holistische benadering van gezondheid en welzijn. 

Sommige mensen voegen pranayama en bewuste ademhalingsoefeningen toe aan hun dagelijkse routine om stress te verminderen, zich beter te kunnen concentreren en hun algemene welzijn te bevorderen.

Kortom, prana-ademhaling, of pranayama, betekent bewust en gecontroleerd ademhalen om de stroom van prana, de levensenergie, in je lichaam te vergroten. 

Het is een belangrijk onderdeel van bepaalde Oosterse spirituele en filosofische tradities, vooral in yoga en Ayurveda.

Ik hoop dat het nu duidelijk is waarom yoga ademhaling pranayama is en wat die woorden precies betekenen.

Take home message 

Pranayama is een eeuwenoude yogapraktijk die draait om bewust ademhalen. Het woord “pranayama” is samengesteld uit “prana,” wat levensenergie betekent, en “yama,” wat controle of beheersing betekent.

Door je ademhaling te reguleren kun je je geest beheersen. 

Door Pranayama-technieken te oefenen, kun je diverse gezondheidsvoordelen ervaren, zoals stressvermindering, verbetering van de longfunctie, een scherpere geest en uiteraard innerlijke rust. 

Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn met Pranayama. 

In dit artikel hebben we 12 Pranayama-oefeningen besproken, waaronder de diepe buikademhaling, de ontspannende Nadi Shodhana en de verkwikkende Kapalbhati.

Als je specifieke zorgen hebt, is het verstandig om met een medische professional te bespreken, vooral als je al behandelingen of medicijnen volgt.

Als je meer wilt leren en direct aan de slag wilt, nodig ik je van harte uit om samen met mij op dit kanaal Pranayama-oefeningen te doen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Singh, V., Wisniewski, A., Britton, J., & Tattersfield, A. (1990). Effect of yoga breathing exercises (pranayama) on airway reactivity in subjects with asthma. The Lancet, 335(8702), 1381-1383.

Jayawardena, R., Ranasinghe, P., Ranawaka, H., Gamage, N., Dissanayake, D., & Misra, A. (2020). Exploring the therapeutic benefits of pranayama (yogic breathing): a systematic review. International journal of yoga, 13(2), 99.

Chandla, S. S., Sood, S., Dogra, R., Das, S., Shukla, S. K., & Gupta, S. (2013). Effect of short-term practice of pranayamic breathing exercises on cognition, anxiety, general well being and heart rate variability. Journal of the Indian Medical Association, 111(10), 662-665.