Van puistjes en eczeem tot uitwendige huidkanker. Trekzalf kent meerdere toepassingen. Het wordt ook wel ichthammol zalf of zwarte zalf genoemd. Maar hoe werkt trekzalf?
KORT ANTWOORD
Trekzalf vernietigt het huidweefsel dat vervolgens afschilfert. De droge korst die ontstaat wordt eschar genoemd. Naast de trekkende werking beschikt het ook over antibacteriële, ontstekingsremmende en antimycotische eigenschappen. Trekzalf bevat ichthammol dat schilfering kan verminderen en ontstekingen kan remmen. Ichthammol is teerachtig en bevat zwavel. Het is dus een zwarte zalf (trekzalf) en bevat zink (zinkchloride) en bloedwortel (Sanguinaria canadensis). Bloedwortel bevat het zogeheten benzylisoquinoline alkaloïde dat een antimicrobiële werking heeft. Bovendien zou zwarte zalf in bepaalde omstandigheden antikanker eigenschappen hebern. Dit blijkt uit kleine studies. Ichthammol zalf wordt van gesulfoneerde leisteenolie gemaakt en met andere ingrediënten gecombineerd zoals petroleum of lanoline.
Dit artikel vertelt je waarvoor trekzalf gebruikt wordt, hoe je het kunt gebruiken, of het werkt inclusief of het kanker kan bestrijden.
Tegen welke huidproblemen helpt trekzalf?
Trekzalf wordt voor meerdere huidaandoeningen en huidklachten gebruikt waaronder:
- puisten
- splinters
- teken
- botuitlopers
Splinters. Dankzij de trekkende werking wordt het ook wel voor hout en glassplinters gebruikt. Dit doe je als volgt:
- maak de huid schoon
- breng wat zwarte zalf aan
- dek het met een verband af
- controleer het huidoppervlak de volgende dag
- met een pincet trek je de splinter er uit
Steenpuisten. Steenpuisten en abcessen kunnen met een ichthammol van 20% behandeld worden. Zo kan het etter van de steenpuist weggezogen worden door er wat zalf op aan te brengen. Nadat er een kop op de steenpuist gevormd is prik je er een lans in en kan het etter wegvloeien.
Pijnlijke beten. Je zou trekzalf zelfs voor insecten beter kunnen gebruiken. Insectenbeten zoals wespen, bijen, en spinnen. Erg handig dus.
Botuitlopers. Met zinkchloride worden terugkerende zweren en afwijkende botuitlopers behandeld. Bespreek dit uiteraard eerst met een arts.
Teken. Je brengt een grote bol op het aangedane gebied en bedekt het met verband. Pas op voor vlekken op de kleding en meubels.
Trekzalf is een controversieel middel. Voordat je het voor een aandoening besluit te gebruiken is het verstandig om het aan een arts voor te leggen.
Bijwerkingen trekzalf
Trekzalf is niet te vergelijken met gewone zalf, het bevat namelijk hele andere chemicaliën. De vernietigende bestanddelen maken geen onderscheid tussen gezonde en ongezonde huidcellen.
Dit kan tot de volgende bijwerkingen leiden:
- weefselsterfte (necrose)
- brandwonden
- littekenvorming
- open wonden
- infectie
- misvorming
Trekzalf is dus niet zonder risico’s, houd hier rekening mee. Zo wordt het zelfs voor de behandeling van kanker toegepast.
Er wordt zelfs beweert dat trekzalf zowel uitwendige als inwendige kankers kan behandelen.
Trekzalf kanker
Zwarte zalf valt onder de escharotica, ze staan bekend als zeer controversiële kankerbehandelingen. Sommige dermatologen maken er gebruik van bij het behandelen van huidkanker.
In tegenstelling tot de meeste huismiddeltjes en zalfjes, kan het gebruik van zwarte zalf kwaadaardig zijn.
Bijvoorbeeld bij de behandeling van huidkanker. Het kan een groot litteken veroorzaken of soms zelfs tot de dood leiden.
Zwarte zalf heeft geen effect op uitgezaaide kanker, het is dus een ondoeltreffende kankerbehandeling.
Hoewel het soms wordt gebruikt is er nog geen hoogstaande studie naar verricht. Luister altijd goed naar de arts en vervang de reguliere behandeling niet voor trekzalf.
Take home message
Zwarte zalf, ook wel zwarte zalf genoemd, wordt al honderden jaren gebruikt voor verschillende huidaandoeningen. Daarnaast komt het ook van pas bij bijvoorbeeld splinters en insectenbeten.
Van puistjes tot inwendige kankers, de voorstanders van trekzalf geloven in verschillende heilzame werkingen. Zo zou het zelfs virussen kunnen bestrijden.
Trekzalf komt in verschillende formuleringen maar bevat meestal zinkchloride en bloedwortel als hoofdbestanddelen.
Trekzalf (of zwarte zalf) vernietigt zowel het gezonde als ongezonde huidweefsel. Het dode necrotische huidweefsel wordt ook wel eschar genoemd.
Hoewel zwarte zalf mogelijk niet levensbedreigende kanker kan uitwissen, moet je altijd voor de voorgeschreven behandeling van de arts gaan.
Trekzalf wordt dus voor meer doeleinden gebruikt dan dat je van tevoren had gedacht. Dit heeft allemaal te maken met de bijzondere eigenschappen van trekzalf.
Hopelijk kunnen toekomstige onderzoeken de effectiviteit van trekzalf voor verschillende aandoeningen in kaart brengen.
Over Diederik
Bronnen
Lim, A. (2018). Black salve treatment of skin cancer: a review. Journal of Dermatological Treatment, 29(4), 388-392.
Croaker, A., Lim, A., & Rosendahl, C. (2018). Black salve in a nutshell. Australian journal of general practice, 47(12), 864-867.