Hoofdhuid Schilfers: Oorzaken en Oplossingen

Bij hoofdhuidschilfers denk je al snel aan roos. Als er schilfers loskomen als je over je hoofd wrijft of krabt, heb je dus mogelijk roos, maar er zijn meerdere oorzaken. 

Veel mensen hebben last van deze onschuldige aandoening. Het kan erg vervelend zijn wanneer de schilfers gaan jeuken.

Dit artikel vertelt je de oorzaken van hoofdhuidschilfers, hoe het precies ontstaat en geeft effectieve oplossingen.

schilfers hoofdhuid

Hoe ontstaan hoofdhuidschilfers?

Het verlies van de hoofdhuidcellen, oftewel de verschilfering van de hoofdhuid is compleet normaal. Het vormt een onderdeel van de levenscyclus van hoofdhuidcellen. 

Echter, door een aantal problemen kan overmatige hoofdhuid schilfering optreden waardoor het niet alleen opvalt maar ook gaat jeuken. De hoofdhuid ziet er vaak ook rood uit. 

Het is een cosmetisch en meestal onschuldig probleem. Om het aan te kunnen pakken moet je natuurlijk weten waar het vandaan komt.

Oorzaken hoofdhuidschilfers

De hoofdhuid kan door verschillende oorzaken gaan schilferen, maar dit is meestal een veelvoorkomende niet besmettelijke aandoening.

Schimmels en hoofdhuidschilfers

De meest voorkomende oorzaak van hoofdschilfers is een overreactie op een gistachtige schimmel. Hierdoor kan je huid gaan ontsteken waardoor er teveel huidcellen geproduceerd worden. Als gevolg ontstaan er teveel hoofdhuid schilfers en dit wordt roos genoemd.

Op de hoofdhuid van de meeste volwassenen zit de gist Malassezia. Deze schimmel is dol op de hoofdhuidoliën. 

Bij de afbraak zal de schimmel oliezuur achterlaten waar veel mensen gevoelig voor zijn. Er zijn meerdere boosdoeners van roos, maar de grootste boosdoener is deze gist.

De hoofdhuidschilfers zullen in dit geval meestal klein zijn. Daarnaast kunnen andere lichaamsdelen droog zijn.

Seborroïsche dermatitis

Een andere veelvoorkomende oorzaak van roos is Seborroïsche dermatitis. De hoofdhuid maakt een wasachtige olie, dat ook wel bekend staat als talg. Deze olie houdt je huid vochtig en beschermt je huid tegen infecties. Hoeveel je precies aanmaakt verschilt per persoon.

Naast de hoofdhuidschilfers is de huid geïrriteerd, vet en jeukend. De klachten kunnen ook bij de liezen, wenkbrauwen en borsthaar voorkomen. Op de huid worden vette, rode vlekken gezien. De schilfers zijn geel van kleur.

Droge huid

De hoofdhuid kan door bijvoorbeeld te veel wassen gaan uitdrogen. Een droge hoofdhuid kan ook ontstaan door het onregelmatig wassen. Deze hoofdhuid schilfers zijn in vergelijking met de roos schilfers van seborrhoïsch eczeem wat kleiner.

Vaak zal dit gepaard gaan met een droge huid over het algemeen. Er moet worden opgemerkt dat huidschilfers door een droge huid geen roos is. 

Contactdermatitis

Haarverzorgingsproducten zoals gel en shampoo kunnen huidirritatie veroorzaken waardoor de huid jeukt, rood wordt en schilfert.

Te weinig wassen

Overtollige dode huidcellen zullen zich ophopen. Je haar kan hierdoor pijnlijk gaan aanvoelen. Het is dus belangrijk dat je je haar wast.

huidaandoeningen

Huidproblemen

Huidproblemen zoals eczeem en psoriasis kunnen hoofdhuidschilfers veroorzaken.

Verschillende hoofdhuidschilfers

Verschillende oorzaken zorgen voor andere hoofdhuidschilfers. Dit helpt je sommige huidproblemen van elkaar te onderscheiden:

Oorzaak Schilfer Bijkomende symptomen
Gist kleine schilfers droge huid
Seborrhoïsch eczeem grote gele schilfers rode en vette plekken
Droge huid kleinere schilfers jeuk

 

Een bekende misvatting is dat schilfers hetzelfde zou zijn als roos, maar zoals je ziet kan zowel een droge hoofdhuid als gist en eczeem schilfers veroorzaken. De overtollige dode huidcellen zullen samenklonteren en van de hoofdhuid afvallen.

Oplossingen hoofdhuidschilfers

Hoofdhuidschilfers kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig kan je het schilferen van de hoofdhuid voorkomen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen. 

Shampoo. Met een milde dagelijkse shampoo kunnen hoofdhuidschilfersshampooflessen behandeld worden. Als het moeilijk te behandelen is en niet werkt, kan eventueel een shampoo met geneesmiddelen verlichting bieden.

Haar vaker wassen. Als je je haar niet wast zal de huidolie zich ophopen, het is daarom belangrijk dat je je haar regelmatig wast. Jammer genoeg wilt dit niet altijd werken. 

Antiroosshampoo. Als je last hebt van roos, kan je overstappen op een antiroosshampoo. Laat het tweemaal schuimen waarna je het schuim in je haar, maar vooral hoofdhuid, laat intrekken gedurende 5 minuten.  

Niet te vaak wassen. Door je haar vaak te wassen kan je roos aanpakken. Echter, als je je haren te vaak gaat wassen kan je hoofdhuid juist gaan uitdrogen, wat vervolgens weer schilfers veroorzaakt. Ga dus niet overboord en zoek een evenwicht. Was je haar bijvoorbeeld elke derde of vijfde dag.

Niet krabben. Schilfers kunnen gaan jeuken waardoor het verleidelijk wordt om te krabben. Weersta de verleiding en ga niet krabben.

Take home message 

Miljoenen mensen hebben last van hoofdhuidschilfers. Als je dan over je hoofd krabt zullen de schilfers los komen.

Het is heel normaal dat er schilfers van je hoofdhuid afvallen. Het verschilferen van de hoofdhuid, oftewel het verlies van hoofdhuidcellen is een normaal onderdeel van de levenscyclus. 

Echter, teveel hoofdhuidschilfers kunnen zich ophopen en klachten zoals jeuk en roodheid veroorzaken. Bovendien vormt het voor veel mensen ook een cosmetisch probleem. 

Roos kan veroorzaakt worden door een gistachtige schimmel, vette huid, droge huid, eczeem, contactdermatitis en psoriasis.

Je kan de verschillende onderliggende problemen met behulp van de schilfers soms van elkaar onderscheiden.

Of de hoofdhuidschilfers nou door vettigheid of droogte worden veroorzaakt, het belangrijkste is dat je je haren regelmatig wast met de juiste shampoo. Hiermee kan je de ophoping van vuil en schilfers wegspoelen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Piérard‐Franchimont, C., Xhauflaire‐Uhoda, E., & Piérard, G. E. (2006). Revisiting dandruff. International journal of cosmetic science, 28(5), 311-318.

Hay, R. J. (2011). Malassezia, dandruff and seborrhoeic dermatitis: an overview. British Journal of Dermatology, 165, 2-8.

Leyden, J. J., McGinley, K. J., & Kligman, A. M. (1976). Role of microorganisms in dandruff. Archives of dermatology, 112(3), 333-338.