Honden ruiken 10.000-100.000 keer beter dan mensen en hebben tot wel 300 miljoen reukreceptoren.
Misschien heb je weleens gehoord dat ze drugs kunnen opsporen zoals heroïne, MDMA en ketamine. Maar kunnen honden kanker ruiken?
KORT ANTWOORD
Sommige honden kunnen verschillende soorten kanker detecteren, waaronder darmkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en melanoom. Dit doen ze door te snuffelen aan de huid, adem of lichaamsvloeistoffen. Van zeer vroege tot late stadia, ze kunnen kanker nauwkeurig herkennen.
Dit artikel vertelt je hoe honden zich gedragen als ze kanker bij mensen ruiken en of jouw hond in staat is om het op te sporen.
Wat doen honden als ze kanker bij mensen ruiken?
Honden worden om verschillende redenen geliefd. Niet alleen vanwege hun onvoorwaardelijke loyaliteit, troostende aanwezigheid en gezelschap, maar ook vanwege hun opmerkelijke vermogen om te dienen als therapeutische metgezellen voor patiënten.
Daarnaast kunnen ze, dankzij hun uitstekende reukvermogen en trainbaarheid, ingezet worden om drugs, bommen en zelfs medische aandoeningen zoals diabetesproblemen en opkomende toevallen op te sporen.
Wat nog fascinerender is, is dat recente ontdekkingen suggereren dat honden mogelijk een rol kunnen spelen bij het detecteren van kanker bij mensen.
Wanneer getrainde honden kankergeuren detecteren, gaan ze voor het testweefsel zitten of liggen, terwijl negatieve weefsels genegeerd worden.
Honden die kanker kunnen ruiken hoeven niet altijd een speciale training gevolgd te hebben. Mogelijk kan jouw hond zelfs je beschermengel zijn, zoals zal blijken uit de volgende verhalen.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat honden vasthoudend begonnen te snuffelen, likken en zelfs knabbelen aan melanomen op de huid van hun eigenaren.
Opvallend genoeg vertoonden ze dit gedrag zelfs wanneer de melanomen bedekt waren met kleding.
Dit opmerkelijke gedrag bleek een cruciale rol te spelen bij het aanmoedigen van eigenaren om verdachte plekken op hun huid te onderzoeken en vervolgens medische hulp in te schakelen.
Deze interactie tussen honden en hun eigenaren bleek een waardevolle indicator te zijn voor het identificeren van potentieel gevaarlijke huidlaesies, wat uiteindelijk kon leiden tot vroegtijdige diagnose en behandeling van huidkanker.
Een ontroerende anekdote illustreert dit perfect. Een adoptiehond vertoonde opmerkelijk gedrag door herhaaldelijk te snuffelen en te staren naar wat leek op een puistje op het rechterneusgat van zijn eigenaar.
Dit ongewone gedrag leidde uiteindelijk tot een medisch onderzoek, waaruit bleek dat het om basaalcelcarcinoom ging, een veelvoorkomende vorm van huidkanker.
Na een succesvolle Mohs-operatie om de kanker te verwijderen, hield het vreemde gedrag van de hond op, waardoor de eigenaar weer gezond en wel kon verdergaan met haar leven.
Hoe dieren mensen gezonder maken
Dieren spelen vaak een verrassende en waardevolle rol in onze gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele andere verhalen die illustreren hoe verschillende diersoorten ons kunnen helpen:
Bijen als medische waarschuwers. Ongelooflijk genoeg hebben wetenschappers ontdekt dat honingbijen getraind kunnen worden om bepaalde ziekten, zoals kanker en diabetes, te detecteren door middel van hun uitzonderlijke reukvermogen. Ze kunnen worden getraind om specifieke geuren te associëren met bepaalde ziekten en vervolgens kunnen ze worden ingezet als bio-sensoren om deze ziekten in een vroeg stadium op te sporen. Dit opent mogelijkheden voor niet-invasieve en goedkope screeningsmethoden.
Paardentherapie. Equine-ondersteunde therapie, ook wel bekend als paardentherapie, maakt gebruik van interacties tussen mensen en paarden om emotionele groei en genezing te bevorderen. Paarden hebben een natuurlijk vermogen om non-verbale signalen op te pikken en kunnen mensen helpen om zich bewust te worden van hun eigen gedrag en emoties. Deze vorm van therapie wordt vaak gebruikt bij mensen met autisme, posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen en andere mentale gezondheidsproblemen.
Dolfijntherapie. Dolfijnondersteunde therapie wordt gebruikt bij kinderen en volwassenen met verschillende fysieke en mentale uitdagingen. De interactie met dolfijnen kan een stimulerend effect hebben op mensen, zowel fysiek als emotioneel. Het water en de speelse aard van dolfijnen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van spierkracht, coördinatie en balans bij mensen met fysieke handicaps. Daarnaast kan het contact met deze intelligente en speelse dieren ook het zelfvertrouwen vergroten en positieve emoties opwekken.
Therapiehonden. Therapiehonden worden vaak gebruikt om mensen te helpen bij het omgaan met angst, depressie, stress en andere psychische aandoeningen. Het simpele feit van interactie met een vriendelijke hond kan het niveau van stresshormonen zoals cortisol verlagen en de productie van feel-good stoffen zoals oxytocine verhogen. Deze dieren worden ook vaak ingezet in ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra om patiënten te helpen herstellen.
Katachtige therapie. Katten worden vaak ingezet als therapiedieren vanwege hun rustgevende en troostende aanwezigheid. Ze worden met name ingezet bij mensen met angststoornissen, depressie en posttraumatische stressstoornis. Het aaien van een kat kan helpen om stress te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Bovendien kunnen katten mensen helpen om zich minder eenzaam te voelen en een gevoel van verbondenheid te ervaren.
Geleidehonden voor mensen met een visuele beperking. Geleidehonden zijn speciaal getraind om mensen met een visuele beperking te helpen bij hun dagelijkse activiteiten, zoals navigeren door drukke straten, het vinden van deurknoppen en trappen vermijden. Deze honden bieden niet alleen praktische ondersteuning, maar ook emotionele steun en een gevoel van onafhankelijkheid aan hun eigenaars.
Gezelschapsdieren voor kinderen met autisme. Studies hebben aangetoond dat het hebben van een huisdier, zoals een hond of een kat, gunstig kan zijn voor kinderen met autisme. Deze dieren kunnen helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van sociale vaardigheden en het bieden van emotionele steun aan kinderen met autisme. De voorspelbaarheid en trouw van huisdieren kunnen een gevoel van veiligheid en stabiliteit bieden aan kinderen met deze aandoening.
Detectiehonden voor het opsporen van medische noodgevallen. Getrainde honden kunnen worden ingezet om medische noodgevallen zoals epileptische aanvallen, diabetescomplicaties en zelfs allergische reacties op voedsel op te sporen. Deze honden kunnen subtiele veranderingen in de geur of het gedrag van hun eigenaars detecteren die wijzen op een naderende noodsituatie en kunnen vervolgens alarm slaan of hulp zoeken.
Vogels als emotionele ondersteuning. Vogels zoals papegaaien en parkieten kunnen ook dienen als emotionele ondersteuningsdieren. Hun levendige persoonlijkheden en interactieve gedrag kunnen mensen helpen zich minder eenzaam te voelen en stress te verminderen. Bovendien kan het zorgen voor vogels een gevoel van verantwoordelijkheid en structuur bieden aan mensen die te maken hebben met mentale gezondheidsproblemen.
Ezels en paarden in therapeutische boerderijen. Naast paardentherapie worden ook ezels en andere boerderijdieren steeds vaker ingezet in therapeutische boerderijen. De rustige en kalmerende aanwezigheid van deze dieren in combinatie met activiteiten zoals verzorgen, borstelen en wandelen, kan therapeutische voordelen bieden voor mensen met verschillende mentale en emotionele uitdagingen.
Deze voorbeelden benadrukken de diversiteit aan manieren waarop dieren een waardevolle rol kunnen spelen in onze gezondheid en welzijn.
Van praktische ondersteuning tot emotionele troost, de band tussen mens en dier is buitengewoon krachtig.
Take home message
Honden, met hun buitengewone reukzin die 10.000-100.000 keer beter is dan die van mensen en tot wel 300 miljoen reukreceptoren hebben, staan bekend om hun vermogen om verschillende stoffen op te sporen, zoals drugs als heroïne, MDMA en ketamine.
Maar kunnen honden kanker ruiken?
Sommige honden kunnen inderdaad verschillende vormen van kanker detecteren, waaronder darmkanker, borstkanker, prostaatkanker en melanoom, door te snuffelen aan de huid, adem of lichaamsvloeistoffen.
Kortom, honden kunnen kanker ruiken. Ze kunnen kanker herkennen in alle stadia van de ziekte. Deze eigenschap van honden heeft geleid tot onderzoek naar hun gedrag wanneer ze kanker bij mensen ruiken, en of jouw hond dit ook kan.
Dit illustreert op indrukwekkende wijze de potentie van de speciale band tussen mens en hond, en hoe deze kan leiden tot vroegtijdige detectie en behandeling van kanker, wat levens kan redden.
Neem een kijkje op mijn YouTube-kanaal waarin ik de meest gestelde vragen zoals deze in 1 minuut beantwoord.
Over Diederik
Bronnen
Liu, S. F., Lu, H. I., Chi, W. L., Liu, G. H., & Kuo, H. C. (2023). Sniffer dogs diagnose lung cancer by recognition of exhaled gases: Using breathing target samples to train dogs has a higher diagnostic rate than using lung cancer tissue samples or urine samples. Cancers, 15(4), 1234.
Kure, S., Iida, S., Yamada, M., Takei, H., Yamashita, N., Sato, Y., & Miyashita, M. (2021). Breast cancer detection from a urine sample by dog sniffing: A preliminary study for the development of a new screening device, and a literature review. Biology, 10(6), 517.
Sonoda, H., Kohnoe, S., Yamazato, T., Satoh, Y., Morizono, G., Shikata, K., … & Maehara, Y. (2011). Colorectal cancer screening with odour material by canine scent detection. Gut, 60(6), 814-819.