Optimale Temperatuur van Babyvoeding

Je wilt natuurlijk dat de baby de voeding lekker vindt en dat er geen bacteriën in het voedsel zitten.

Dus, wat is een goede temperatuur voor babyvoeding?

KORT ANTWOORD

Babyvoeding kan op verschillende temperaturen geserveerd worden. Het mag licht opgewarmd worden, maar het kan ook op kamertemperatuur of koud gegeten worden. Dankzij de huidige voedselveiligheidsnormen kan verpakte babyvoeding namelijk rechtstreeks veilig aan de baby geserveerd worden. Anderzijds moet zelfgemaakte kant-en-klare voeding goed gekookt zijn en natuurlijk ook op de correcte manier bewaard worden. Voordat je ingevroren, zelfgemaakte babyvoeding of gekoelde babyvoeding serveert, moet je het eerst grondig opwarmen tot minstens 74 graden.

Dit artikel vertelt je op welke temperaturen je voedingsmiddelen het beste kunt, handige tips voor babyvoeding en de voedselveiligheidsregels.

moeder met baby warmt eten op in de magnetron

Magnetronverhit voedsel is vaak slecht opgewarmd

Uit onderzoek blijkt dat potjes babyvoeding in de magnetron vaak ongelijkmatig verhit worden. Zo bevat het midden van het voedsel de heetste plekken terwijl de glazen zijkanten juist het koelste zijn.

Hierdoor kun je het idee krijgen dat de voeding verder opgewarmd moet worden omdat je denkt dat het niet heet genoeg is.

De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  1. doe de babyvoeding in een schaal in plaats van in de pot zodat je kan roeren en testen;
  2. doe ongeveer 113 gram vast voedsel op hoog vermogen 15 seconden in een schaaltjes (altijd roeren). Laat het een halve minuut staan en test de smaak;
  3. gebruik een lagere wattage (300) voor 2 – 3 minuten.
Weetje

Wist je dat de levenslange voedselvoorkeuren meestal rond 9 maanden gevormd wordt? Om deze reden is het belangrijk om al vroeg gevarieerd te eten.

Temperatuur babypuree

Babypuree kun je het beste op kamertemperatuur serveren. Om de bacteriën te doden moet puree altijd gloeiend heet opgewarmd worden.

Het is ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de voedselveiligheidsregels.

Bewaartips

Het is belangrijk dat de voeding op de correcte manier bewaard wordt om te voorkomen dat het voedsel niet bederft en er geen besmetting plaatsvindt.

Bewaartips babyvoeding:

  1. gebruik speciale schone glazen potten (dichte deksels) 
  2. eerst volledig afkoelen voor het opbergen
  3. goed afsluiten
  4. gebruik etiketten met naam van het voedsel en de datum

Take home message

Rond de leeftijd van 6 maanden zullen baby’s meestal voor het eerst babyvoeding krijgen. Dan vraag je je als ouder al snel af welke temperatuur de babyvoeding moet zijn en of je het moet opwarmen.

De ene ouder denkt dat je met het verwarmen het eten makkelijker verteerbaar maakt terwijl een andere ouder juist eventuele micro-organismen wilt doden. Er komt dus meer bij kijken dan je zou zeggen.

Dus wat is een goede temperatuur voor babyvoeding?

Babyvoeding kan opgewarmd, op kamertemperatuur of koud geserveerd worden. Kortom, op verschillende temperaturen dus. 

Dit is te danken aan de huidige voedselveiligheidsnormen. Zo kun je verpakte babyvoeding rechtstreeks aan de baby serveren.

Aan de andere kant moet zelfgemaakte kant-en-klare voeding wel goed gekookt zijn. Daarnaast moet je het natuurlijk ook op een goede manier bewaren.

Het is een heuse klus om babyvoeding op de gewenste temperatuur te krijgen. Als je het alleen in een potje laat zitten en niet roert, zal bijvoorbeeld de buitenkant kouder zijn terwijl het midden juist de heetste plekken bevat. Bovendien moet je ook niet alles in de magnetron zetten.

Het eten opwarmen of koud serveren gaat meer om je baby’s voorkeur dan dat het een gezondheidskwestie is. Zo zou je niet opgewarmd eten veilig kunnen eten.

Hopelijk weet je nu op welke temperaturen je babyvoeding het beste kunt serveren en komen de magnetrontips van pas.

Of je het eten nou warm of koud serveert, houd je aan de richtlijnen zodat je baby veilig is. De hierboven beschreven voedselveiligheidsregels kunnen je daarbij helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Costalos, C., Ross, I., Campbell, A. G., & Sofi, M. (1979). Is it necessary to warm infants’ feeds?. Archives of Disease in Childhood, 54(11), 899-901.