Spermaproductie Verhogen: 3 Bewezen Tips

Veel mannen willen de spermaproductie verhogen voor een beter seksleven of voor een hogere kans op bevruchting. Hoewel het geforceerd aan kan voelen zullen een aantal dieet- en leefstijlaanpassingen je daarbij helpen. 

De kwaliteit van je sperma wordt bepaald door de hoeveelheid, de motiliteit (beweging) en de morfologie (vorm) van de spermacellen. 

Wellicht heb je ergens over de spermaproductie gelezen en vraag je je nu af hoe je het op een natuurlijke manier kan stimuleren. Kortom, hoe kan je de spermaproductie verhogen?

KORT ANTWOORD

Je kan de spermaproductie op verschillende manieren verhogen. Eet meer groenten en fruit en draag loszittend ondergoed. Fruit zit boordevol antioxidanten. Gezonde vetten verhogen het spermavolume, terwijl verzadigde vetten het spermavolume juist verminderen. Teveel warmte op je scrotum kan de spermaproductie verlagen. Verminder stress, vermijd bubbelbaden en gebruik geen glijmiddelen. Stop met roken, beperk alcoholgebruik en neem geen drugs. Vul zink, vitamine D en calcium tekorten aan. Zorg tevens voor een gezond gewicht, omdat zowel een te laag als een te hoog gewicht de spermaproductie kunnen verlagen. Aangezien sperma voor 90% uit water bestaat, moet je elke dag genoeg drinken. Een volwassene zou dagelijks ongeveer 8 glazen moeten drinken.

Dit artikel vertelt je meer dan 10 effectieve manieren waarmee je de spermaproductie kan verhogen en wat het verschil is tussen spermavolume en spermaproductie.

spermaproductie sperma bevruchting

Spermaproductie verhogen 

De volgende dieet- en levenstijlaanpassingen kunnen de spermaproductie verhogen.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen 

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel cholesterol en natrium. Vermijd voorverpakte magnetronmaaltijden en ga voor vers voedsel. 

Gezonde voedingsmiddelen met veel eiwitten en weinig verzadigde vetten kunnen de spermaproductie verhogen. Verzadigde vetten verlagen de spermaproductie, terwijl gezonde vetten de spermaproductie juist kunnen verhogen. 

Kies daarom voor magere kipfilet en vermijd worstjes en spek. Ga bovendien voor gezonde vetten, zoals olijfolie, noten boter en avocado. 

Weetje

Wist je dat één zaadlozing maar liefst 15 miljoen zaadcellen per milliliter bevat? Hoe meer kandidaten hoe groter de kans op een bevruchting. 

Groenten en fruit 

Vruchten en groenten zitten boordevol antioxidanten die de gezondheid van je spermacellen kunnen bevorderen. Eet dagelijks meerdere porties fruit. Smoothies kunnen je hierbij helpen. Voeg wat groenten en fruit aan je smoothies toe. Maak een lekkere mix van amandelmelk met banaan, bessen en wat groenten.

Anti-oxidantrijke voedingsmiddelen zijn zeevruchten (schaaldieren en zalm), tarwe, citrusvruchten, pure chocolade, thee, walnoten, uien, rode wijn, prei, knoflook. 

Aminozuren

Aminozuren vormen de bouwstenen van eiwitten. Daarnaast hebben ze invloed op de spermaproductie.

Sporen van aminozuur zitten in vlees, groenten en fruit. Deze aminozuren kunnen mogelijk het samenklonteren van zaadcellen voorkomen en de hoeveelheid zaadcellen verhogen. Bovendien kunnen aminozuren de beweeglijkheid van de zaadcellen stimuleren. 

Belangrijke aminozuren zijn L-Carnitine, dat in melk en rood vlees zit, en L-Arginine, dat in volkoren granen, rood vlees, vis en gevogelte zit. 

Zinksupplement 

Zink is een belangrijk mineraal dat de testosteronspiegel, het aantal zaadcellen en het spermavolume kan verhogen. 

Zinkrijke voedingsmiddelen zijn bonen, walnoten, rundvlees, oesters en kip.

Als je een zinktekort hebt, moet je het met een zinksupplement aanvullen. Dit kan namelijk je spermaprproductie verhogen. Voordat je zinksupplementen gaat innemen is het echter verstandig om dit van te voren met je arts te bespreken.

Ondergoed 

Voorkom dat je testikels tegen het lichaam klemmen door loszittend ondergoed te dragen. De spermaproducite kan namelijk belemmerd worden als het scrotum voor een lange periode te warm wordt. 

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij hetboxershort dragen van een nauwsluitende slip. Geef je testikels meer bewegingsruimte en vervang strak ondergoed voor een boxershort.

Zelfs minder zitten zou mogelijk een positief effect kunnen hebben. Deze voordelen zijn echter nog niet volledig bewezen.

Leefstijlveranderingen 

Levensstijlgewoonten zoals alcohol, roken en drugs kunnen het immuunsysteem en lichaam belasten, waardoor de spermaproductie kan dalen. 

Beperk alcoholgebruik, gebruik geen drugs (zoals steroïden) en probeer te stoppen met roken. Hiermee vergroot je de kans op een baby. Neem dagelijks zeker niet meer dan twee alcoholische drankjes.

Vitamine D en calcium 

De spermaproductie kan worden belemmerd door een vitamine D of calcium tekort. Bij een vermoeden van een tekort is het handig om het vast te laten stellen.

Je kan het tekort met supplementen aanvullen of je kan je lichaam meer vitamine D aan laten maken door de blootstelling aan zon te verhogen.

Calciumrijke voedingsmiddelen zijn magere melk, yoghurt, en zalm. Vraag aan een medisch professional of je supplementen nodig hebt.

Voorbehoedsmiddelen 

Seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen tot onvruchtbaarheid leiden. Vrij veilig door voorzorgsmaatregelen te nemen. Beperk daarnaast het aantal bedpartners en verklein het risico met een monogame relatie.

Minder stress 

Hormonen zijn verantwoordelijk voor de spermaproductie. Stress kan deze hormonen verstoren.  

Je spermaproductie verhogen kan weleens stressvol zijn. Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren die je zullen helpen te ontspannen. Probeer elke nacht 7 tot 9 uur te slapen, probeer meditatie, yoga of een dagboek. Spreek af met vrienden, kijk naar een grappige film of/en ga wandelen. 

Vermijd bubbelbaden 

Hoewel een bubbelbad lekker warm is en voor ontspanning zorgt kan het de spermaproductie belemmeren. 

Als het scrotum aan veel warmte wordtbubbelbad man blootgesteld kan de spermaproductie dalen. Als je een baby wilt krijgen, kan je bubbelbaden dus maar beter vermijden. 

Een goed alternatief is een warme douche. Een douche biedt een extra voordeel. Je testikels zullen niet beschadigd raken, omdat ze niet worden ondergedompeld in tegenstelling tot in een bubbelbad.

Geen glijmiddelen 

Glijmiddelen, zoals gelei, lotions en speeksel kunnen het plezier in seks verhogen. Jammer genoeg kunnen ze de spermaproductie juist verlagen. Het is dus verstandig om de glijmiddelen links te laten liggen. 

Een glijmiddel verstoort de motiliteit van het sperma, oftewel het belemmert de bewegingen van de spermacellen.

Voordat een spermacel de eicel bereikt moet het zich door de baarmoederhals, de baarmoeder en de eileiders zien te bewegen. Van al je spermacellen zou minstens 40% zich moeten bewegen.

Alternatieve glijmiddelen zijn plantaardige oliën. Mogelijk zal dit de beweging van de spermacellen niet aantasten.

Gewicht 

Studies hebben aangetoond dat een toenemende BMI een negatieve invloed heeft op de spermaproductie en beweging van sperma.

Zowel een te hoog als een laag gewicht kunnen het hormonale evenwicht negatief beïnvloeden. Het handhaven van een gezond gewicht is daarom erg belangrijk. 

Het aantal zaadcellen wordt beïnvloed door je hormonen, zo kan te weinig testosteron (mannelijk hormoon) of juist teveel oestrogeen (vrouwelijk hormoon) de spermaproductie negatief beïnvloeden.

Vermijd giftige chemicaliën

Straling en giftige chemicaliën kunnen de spermacellen permanent beschadigen. Het is dus belangrijk dat je blootstelling vermijdt. Draag maskers en handschoenen om de blootstelling te verminderen. 

Verschil spermavolume en spermaproductie

De spermaproductie verhogen heeft soms een andere reden. Er zijn ook mensen die niet zwanger willen worden, maar wel de kwaliteit van hun seksleven willen verbeteren. 

Aandoeningen zoals diabetes, multiple sclerose en hypogonadisme kunnen het spermavolume verlagen. Spermavolume is iets anders dan het aantal spermacellen. Meer volume staat dus niet gelijk aan een toegenomen vruchtbaarheid. 

Echter, veel mensen willen volumineuze ejaculaties krijgen door het spermavolume te verhogen.

Kortom, meer sperma staat dus niet gelijk aan meer spermacellen. 

Take home message 

Het vergroten van je spermavolume kan behulpzaam zijn als je een kind probeert te krijgen of als je de kwaliteit van je seksleven wilt bevorderen.

Je kan de spermaproductie stimuleren door te stoppen met roken en drugs te gebruiken, loszittend ondergoed te dragen, alcohol te beperken, glijmiddelen en bubbelbaden te vermijden en door meer fruit, groenten en gezonde vetten te eten.  

De effecten van het vermijden van sauna’s en het dragen van loszittend ondergoed zijn echter nog niet onomstotelijk bewezen.

Kijk wat voor jou het beste werkt. Als je meerdere veranderingen toepast, bestaat er een grote kans dat je spermavolume toe neemt. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wang, C., McDonald, V., Leung, A., Superlano, L., Berman, N., Hull, L., & Swerdloff, R. S. (1997). Effect of increased scrotal temperature on sperm production in normal men. Fertility and sterility, 68(2), 334-339.

Juan, M. E., Gonzalez-Pons, E., Munuera, T., Ballester, J., Rodríguez-Gil, J. E., & Planas, J. M. (2005). trans-Resveratrol, a natural antioxidant from grapes, increases sperm output in healthy rats. The Journal of nutrition, 135(4), 757-760.

Ivell, R. (2007). Lifestyle impact and the biology of the human scrotum. Reproductive biology and endocrinology, 5(1), 1-8.

Sharpe, R. M. (2000). Environment, lifestyle and male infertility. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism, 14(3), 489-503.

Verón, G. L., Tissera, A. D., Bello, R., Beltramone, F., Estofan, G., Molina, R. I., & Vazquez-Levin, M. H. (2018). Impact of age, clinical conditions, and lifestyle on routine semen parameters and sperm kinematics. Fertility and Sterility, 110(1), 68-75.

Nazni, P. (2014). Association of western diet & lifestyle with decreased fertility. The Indian journal of medical research, 140(Suppl 1), S78.

Mowat, A., Newton, C., Boothroyd, C., Demmers, K., & Fleming, S. (2014). The effects of vaginal lubricants on sperm function: an in vitro analysis. Journal of assisted reproduction and genetics, 31(3), 333-339.

Sharpe, R. M. (2000). Lifestyle and environmental contribution to male infertility. British medical bulletin, 56(3), 630-642.

Johnson, L., Petty, C. S., & Neaves, W. B. (1984). Influence of age on sperm production and testicular weights in men. Reproduction, 70(1), 211-218.

Gaur, D. S., Talekar, M. S., & Pathak, V. P. (2010). Alcohol intake and cigarette smoking: impact of two major lifestyle factors on male fertility. Indian journal of Pathology and Microbiology, 53(1), 35.