In vergelijking met vrouwen is de plasbuis van mannen langer waardoor urineweginfecties minder vaak voorkomen. Maar een urineweginfectie bij mannen is zeker niet ongewoon.
Er zijn namelijk een paar oorzaken waardoor de kans op een urineweginfectie bij mannen toeneemt.
Wanneer een man urineweginfectie ontwikkelt is er namelijk vaak wat meer aan de hand. Bovendien kunnen mannen unieke symptomen hebben.
Dit artikel vertelt je waarom ook een man urineweginfectie kan hebben, de symptomen, oorzaken, twee belangrijke risicofactoren en wat je er tegen kunt doen.
Symptomen
Veel voorkomende symptomen van blaasontsteking zijn:
- vaak plassen
- sterke aanhoudende plasaandrang
- brandend gevoel tijdens het plassen
- urine met een sterke geur
- koorts
- troebele urine
- tintelend gevoel bij het plassen
- plasproblemen, met name bij prostaat
- bloed in de urine
Oorzaak
Door het mannelijk geslachtsorgaan moeten bacteriën een langere weg afleggen. Vandaar dat mannen minder vaak een urineweginfectie ontwikkelen.
Echter, later in het leven kan de vergrote prostaat bij mannen voor een blaasontsteking zorgen. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken.
Vaak wordt een blaasontsteking bij mannen veroorzaakt door een obstructie in de urinewegen t.g.v. een vergrote prostaatklier, niersteen of letsel.
Dit duwt tegen de plasbuis, wat de urinestroom belemmert. Hierdoor kunnen bacteriën zich aan de wand van je urinebuis en blaas gaan hechten waardoor bacteriën makkelijker groeien.
Bacteriën kunnen zich zelfs in je prostaatklier verstoppen waardoor de blaasontsteking na de eerste infectie vaker kan terugkomen.
De twee belangrijke risicofactoren van een blaasontsteking bij mannen zijn:
- seks met verschillende partners
- onbesneden zijn
Vanwege anatomische verschillen van de urinewegen hebben vrouwen nou eenmaal vaker een urineweginfectie.
Door de andere anatomie hebben mannen ook andere oorzaken.
Bij mannen worden urineweginfecties meestal door een obstructie in de urinewegen veroorzaakt zoals:
- vergrote prostaatklier
- niersteen
- letsel
De kans op een urineweginfectie kan hoger zijn door:
- diabetes
- urethrale strictuur: vernauwing van de urinebuis
- recente urinekatheter: een buisje dat de blaas kan ledigen
Overige oorzaken:
- frequente geslachtsgemeenschap
- wanneer je na de sex niet onmiddellijk gaat plassen
- chronische suikerziekte
- urinewegstelsel veranderingen
- wanneer je in het afgelopen jaar al een blaas of nierontsteking hebt doorgemaakt
- Acute bacteriële infectie
Een geïrriteerde urinebuis kan bij een blaasontsteking de volgende symptomen veroorzaken:
- pijn bij het plassen
- frequente plasaandrang
- misselijkheid en braken
De blaasontsteking is van korte duur of lange duur. Hoe lager de urineproductie, hoe hoger het risico op een infectie.
Prostaatvergroting
De prostaat zal na het 25e levensjaar gaan groeien dat ook wel goedaardige prostaatvergroting wordt genoemd.
Echter, de prostaat zit om de plasbuis heen dus als je prostaat groter wordt kan het plassen dus moeilijker worden.
Om de blaas volledig te legen zullen de blaasspieren harder moeten werken. Hierdoor moet je ‘s nachts vaker het bed uit om te plassen en neemt de kans op een blaasontsteking toe, met name als je ouder bent dan 50.
Als je urine stilstaat kunnen bacteriën makkelijker groeien en zich aan je wand hechten. Vandaar dat een continue stroom blaasontstekingen kan helpen voorkomen.
Probeer de blaas dus volledig te ledigen.
Behandeling
De precieze behandeling hangt af van de oorzaak, maar meestal zal er antibiotica gegeven worden. De waarschijnlijke bacterie bepaalt welk antibioticum gegeven wordt.
Vaak krijg je al antibiotica voordat het urineonderzoek is binnengekomen. Meestal zal de infectie binnen vijf tot zeven dagen over zijn.
Preventie
Mannen kunnen een blaasontsteking helpen voorkomen:
- drink veel water, hiermee spoel je de bacteriën uit de urinewegen
- na de seks plassen
- goede hygiëne, met name na de seks
- urine niet te lang ophouden
- veilig vrijen
- ongezoete cranberrysap of cranberrysupplementen (voorkomt de hechting van bacteriën aan de wanden van de blaas en urinebuis)
Aandachtspunten
Diagnose en urineonderzoek. Om een urineweginfectie bij mannen te diagnosticeren, zal de arts meestal een urineonderzoek uitvoeren. Ze zullen een urinemonster nemen en dit testen op de aanwezigheid van bacteriën en ontstekingscellen. Op basis van de resultaten kan de arts de juiste behandeling voorschrijven.
Complicaties van een onbehandelde urineweginfectie. Als een urineweginfectie bij mannen niet op tijd wordt behandeld, kan dit ernstige complicaties veroorzaken, vooral als de infectie zich verspreidt naar de nieren. Dit kan leiden tot nierinfecties (pyelonefritis) en potentieel permanente nierschade.
Het belang van het opvolgen van voorgeschreven medicatie. Als een arts antibiotica voorschrijft voor de behandeling van de urineweginfectie, is het van cruciaal belang om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen. Het voortijdig stoppen van antibiotica kan resulteren in onvolledige eliminatie van de bacteriën, wat kan leiden tot terugkerende infecties en resistentie tegen antibiotica.
Verwijzing naar een specialist. In sommige gevallen kan de arts besluiten om een uroloog te raadplegen als er aanhoudende problemen zijn met urineweginfecties of als er complicaties zijn, zoals terugkerende infecties of prostaatgerelateerde kwesties.
Voeding en levensstijl. Naast het nemen van antibiotica en het volgen van medische adviezen, kunnen mannen preventieve maatregelen nemen door hun dieet en levensstijl aan te passen. Een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en het vermijden van tabak en overmatig alcoholgebruik kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde urinewegfunctie.
Urinekatheters en infectierisico. Mannen die een urinekatheter nodig hebben vanwege medische redenen, moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen om infecties te voorkomen. Het is essentieel om de katheter schoon te houden volgens de instructies van de zorgverlener en onmiddellijk eventuele tekenen van infectie te melden.
Wanneer medische hulp zoeken. Het is van belang dat mannen medische hulp zoeken als ze symptomen ervaren die wijzen op een urineweginfectie. Een vroege diagnose en behandeling kunnen complicaties voorkomen en de genezingstijd verkorten.
Take home message
Ook mannen kunnen een urineweginfectie oplopen. Het risico op een urineweginfectie neemt toe door een obstructie waardoor er minder urine stroomt en bacteriën zich dus makkelijker aan de wand van je urinewegen kunnen hechten.
Een urinewegobstructie kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een vergrote prostaat, nierstenen of letsel.
Meestal wordt het met orale antibiotica behandeld.
Over Diederik
Bronnen
Flores-Mireles, A., Hreha, T. N., & Hunstad, D. A. (2019). Pathophysiology, treatment, and prevention of catheter-associated urinary tract infection. Topics in spinal cord injury rehabilitation, 25(3), 228-240.