Oorsmeer beschermt onze oren. Oorsmeer dat gezond is heeft weinig of geen geur, dus als het stinkt kan er dus meer aan de hand zijn.
Dus waarom ruikt oorsmeer?
KORT ANTWOORD
Oorsmeer kan gaan stinken door een ophoping en verstopping van oorsmeer, oorinfectie, zwemmers oor (infectie door vochtig buitenoor), vreemd voorwerp in het oor, cholesteatoom, en kanker. Stinkend oorsmeer duidt waarschijnlijk op een infectie.
Dit artikel vertelt je waarom oorsmeer ruikt, wat er precies in oorsmeer zit en hoe je oorsmeer het beste kunt verwijderen.
Waarom oorsmeer stinkt
Er zijn nog een aantal andere redenen waarom oorsmeer een onaangename geur kan hebben:
- Bacteriële activiteit: Oorsmeer bevat van nature bacteriën die helpen bij het beschermen van het oor tegen infecties. Als er echter een overmatige ophoping van oorsmeer is, kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en een onaangename geur veroorzaken.
- Schimmelinfecties: Naast bacteriën kunnen schimmels ook gedijen in vochtige omstandigheden, zoals een oor dat langdurig vochtig is gebleven. Dit kan leiden tot een schimmelinfectie in het oor, wat een vieze geur kan veroorzaken.
- Slechte hygiëne: Het niet regelmatig reinigen van de oren kan leiden tot een opeenhoping van vuil, dode huidcellen en oorsmeer. Dit kan een broedplaats worden voor bacteriën en geur veroorzaken.
- Voeding: Sommige voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op de geur van lichaamsafscheidingen, waaronder oorsmeer. Hoewel er geen uitgebreid bewijs is voor een direct verband tussen voeding en de geur van oorsmeer, kunnen bepaalde voedingsstoffen indirect een rol spelen.
- Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen kunnen soms van invloed zijn op de samenstelling van het oorsmeer en de geur ervan.
- Medicatiegebruik: Sommige medicijnen kunnen van invloed zijn op de chemische samenstelling van het lichaam, inclusief oorsmeer, wat tot een onaangename geur kan leiden.
Het is belangrijk op te merken dat oorsmeer normaal gesproken een beschermende functie heeft voor het oor, omdat het helpt bij het opvangen van vuil en stof en het voorkomen van infecties.
Het is echter essentieel om de oren regelmatig schoon te houden en bij aanhoudende geur of andere symptomen een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
Waar bestaat oorsmeer uit?
Het buitenste deel van de oorgang maakt oorsmeer aan. Aan de buitenkant van het oor schilfert het af.
Oorsmeer bestaat uit:
- afscheiding van twee klieren
- dode huidcellen
- haar
Waarom hebben we oorsmeer?
Stof en andere materialen kunnen diepe delen in je oor beschadigen.
Oorsmeer voorkomt dat vuil en stof in je gehoorgang terecht komen en beschermt je tegen infecties.
Bovendien houdt Oorsmeer de zuurgraad op peil. Kortom, oorsmeer houdt je oren gezond.
Teveel oorsmeer
Te veel oorsmeer kan leiden tot:
- jeuk
- oorpijn
- hoofdpijn
- licht geleidingsverlies
- verminderde geluidsgeleiding
- duizeligheid
Oorsmeer verwijderen
Oren zijn zelfreinigende ovens en wanneer de buitenste laag in je gehoorgangen loskomt zal het oorsmeer er automatisch uitvallen. Helaas loopt dit proces niet altijd soepel.
De oorsmeerproductie kan beïnvloed worden door diepe oordopjes, gehoorapparaten, terugkerende oorinfecties, en eerdere ooroperaties.
Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om oorsmeer te verwijderen. Er zijn wel wat aandachtspunten.
Wattenstaafjes zijn helemaal niet zo veilig, dat staat zelfs op de verpakking aangegeven. Zo kan je trommelvlies zelfs scheuren als je te diep gaat.
Bovendien zijn er veel mensen die nog hun vingers en nagels gebruiken, wat voor ontstekingen kan zorgen.
Op verschillende manieren kun je oorsmeer effectief verwijderen.
Oordruppels. (vaak verdunde waterstofperoxide) dat het oorsmeer zachter maakt, oplost, en afbreekt. Het oorsmeer zal er vanzelf uitlopen. Het zachte oorsmeer zal er binnen een paar dagen vanzelf uitgaan.
Injectiespuit. Een audicien zal het oorsmeer meestal met een injectiespuit verwijderen dat fysiologisch zout bevat.
Warme douche. Je kunt ook een warme douche nemen om het oorsmeer in water op te lossen.
Olie. Je kunt ook een oogdruppelaar gebruiken en een paar druppels olie in de gehoorgang aanbrengen zoals minerale olie, baby olie of glycerine. Neem geen oordruppels als je een infectie hebt.
Massage. Door een massage aan de buitenkant van het oor te geven kun je het oorsmeer zachter maken.
Schraap Instrument. Eventueel kan er een schraapinstrumente (curette) gebruikt worden. Dit zou je bijvoorbeeld eens in de 6 maanden kunnen doen.
Afzuigapparaat. Met een zuigapparaat kan een arts geïmpacteerde massa verwijderen. Tijdens deze procedure wordt het instrument in het oor gestoken.
Take home message
Oorsmeer beschermt je oor tegen vuil en infecties en houdt de zuurgraad op peil. Bij de meeste mensen komen er kleine hoeveelheden oorsmeer in de ooropening.
Waarom ruikt oorsmeer?
De oren kunnen slecht gaan ruiken als vuil en bacteriën zich gaan ophopen.
Andere oorzaken zijn overtollig oorsmeer, infectie van het oor, zwemmersoor, vreemd voorwerp, cholesteatoom en kanker.
Bij stinkend oorsmeer heb je meestal last van andere symptomen. Als de klachten niet binnen een paar dagen verdwenen zijn, moet je naar de dokter.
De kleur kan ook wat zeggen. Nat en groen oorsmeer kan duiden op zweet of een oorontsteking.
Van oordruppels tot een oormassage, oorsmeer kun je op verschillende manieren verwijderen.
Zo zijn er mensen die nog steeds hun nagels gebruiken waardoor het oor geïnfecteerd kan raken. Zelfs wattenstaafjes brengen gevaren met zich mee.
Over Diederik
Bronnen
Horton, G. A., Simpson, M. T., Beyea, M. M., & Beyea, J. A. (2020). Cerumen management: an updated clinical review and evidence-based approach for primary care physicians. Journal of primary care & community health, 11, 2150132720904181.
Saxby, C., Williams, R., & Hickey, S. (2013). Finding the most effective cerumenolytic. The Journal of Laryngology & Otology, 127(11), 1067-1070.
Shope, T. R., Chen, C. P., Liu, H., & Shaikh, N. (2019). Randomized trial of irrigation and curetting for cerumen removal in young children. Frontiers in pediatrics, 7, 216.