Is Bloed Dunner bij Warm Weer?

Met dunner bloed heb je sneller last van overmatig bloeden en blauwe plekken. Het is je misschien opgevallen dat warmere temperaturen dit kunnen verergeren.

Dus is bloed dunner bij warm weer?

KORT ANTWOORD

Je bloed zal niet dunner worden bij warm weer. Verhuizen naar een warmer klimaat zal het bloed dus ook niet dunner maken. Dit is een mythe. Integendeel, het bloed zou in feite dikker kunnen zijn in de zomer. Door het zweten verlies je namelijk water.

Dit artikel vertelt je of bloed dunner is bij warm weer, oorzaken van dunner bloed en oorzaken van dikker bloed.

cholesterol bloedcellen

Heeft de temperatuur invloed op de dikte van je bloed?

Bloeddikte wordt niet beïnvloed door de buitentemperatuur. De viscositeit van het bloed, dat wil zeggen de stroperigheid, blijft over het algemeen constant.

Wat er wel kan gebeuren bij warm weer is dat je meer vocht verliest door te zweten. Wanneer je zweet, verlies je water en mineralen uit je lichaam. 

Dit kan leiden tot een lichte afname van het bloedvolume. In reactie hierop kan het lichaam proberen het verloren vocht aan te vullen door water vast te houden, waardoor het bloedvolume weer wordt hersteld.

Oorzaken dunner bloed

Het bloed is dunner als je onvoldoende bloedplaatjes hebt. Oorzaken van dunner bloed zijn:

  1. Infectie (hepatitis, HIV, rodehond, bof): kan de aanmaak van bloedplaatjes onderdrukken of kan de bloedplaatjes sneller afbreken 
  2. Operatie (als bloed door een hartlongmachine of bloedtransfusie gaan kun je bloedplaatjes verliezen)
  3. Voedingstekort (tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur): bijvoorbeeld door overmatig alcoholgebruik waardoor je lichaam minder goed vitamine B12 opneemt)
  4. Auto-immuunziekten (reuma, lupus): immuunsysteem valt gezonde cellen aan
  5. Zwangerschap (5% van de zwangeren)
  6. Bestraling en chemotherapie: kan invloed hebben op het aantal bloedplaatjes
  7. Kanker (lymfoom, leukemie): waardoor de aanmaak van bloedplaatjes omlaag gaat
  8. Sommige medicijnen (vrij verkrijgbare pijnstillers, plaspillen, heparine)

Bloedplaatjes en dun bloed

Je hebt bloedplaatjes nodig voor een goede bloedstolling. Als je hier niet genoeg van hebt, wordt je bloed dun. De belangrijkste symptomen hiervan zijn:

  1. overmatig bloeden
  2. blauwe plekken

Te weinig bloedplaatjes in je bloed wordt ook wel trombocytopenie genoemd.

Bloedplaatjes worden in je beenmerg aangemaakt. Zo kan het dus zijn dat er onvoldoende bloedplaatjes in je beenmerg worden aangemaakt of dat ze daar wel worden aangemaakt maar niet in het lichaam overleven. 

Daarnaast kunnen je bloedplaatjes ook verminderen door onderliggende medische aandoeningen.

Wanneer is bloed dikker

Het bloed kan dikker worden door:

  1. zware eiwitten
  2. een teveel aan bloedplaatjes, rode cellen, witte cellen
  3. te veel bloed in de circulatie
  4. onbalans in het bloedstollingssysteem

Door dik bloed (hypercoagulabiliteit) ben je vatbaarder voor overmatige stolling waardoor de kans op bloedstolsels toeneemt.

Een bloedstolsel kan leiden tot een beroerte of hartaanval.

Dikker bloed bij koud weer

Om de kerntemperatuur rond 37,5°C te houden en cellen en organen tegen schade te beschermen beschikt je lichaam over een aantal reflexen.

Het bloed kan dikker worden als je het koud krijgt, wat invloed kan hebben op je stolling. Dit kan weer problemen veroorzaken.

De kou heeft ook invloed op het bestrijden van infecties.

Dun bloed of dik bloed?

Zowel dun bloed als dik bloed kan problemen veroorzaken. Bij dun bloed gaat het niet goed met de stolling en wondgenezing terwijl je bij dik bloed een grotere kans hebt op trombose en bloedstolsels.

Take home message

In warm weer lijkt het misschien alsof je bloed dunner is geworden. Maar klopt dat wel? Is bloed dunner bij warm weer?

Het idee dat bloed dunner wordt bij warm weer is een veelvoorkomende misvatting. 

Warm weer zal het bloed niet dunner maken, dit is een mythe. Het zou in de zomer wel dikker kunnen zijn omdat je door het zweten water verliest.

Er zijn wel een aantal andere oorzaken bekend van dunner bloed zoals infectie (hepatitis, HIV, rodehond, bof), operatie (door een hartlongmachine of bloedtransfusie), voedingstekort (tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur), zwangerschap, auto-immuunziekten (reuma, lupus), bestraling en chemotherapie, kanker (lymfoom, leukemie) en sommige medicijnen (vrij verkrijgbare pijnstillers, plaspillen, heparine).

Perceptie in warmte en koude veranderingen zijn individueel. De ervaring van de temperatuur heeft niets met de dikte van je bloed te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen