Schadelijke Bacteriën in Darmen: 5 Oorzaken, Gevolgen en Behandelingen

In onze darmen wordt voedsel verteerd waarna de voedingsstoffen worden opgenomen. Maar de darmen bevatten ook een groot aantal bacteriën, zowel goede als schadelijke. 

Deze bacteriën spelen een belangrijke rol in onze gezondheid en kunnen het risico op verschillende ziektes beïnvloeden. 

Dit artikel vertelt wat schadelijke bacteriën in darmen aan kunnen richten, hoe ze de overhand krijgen, wat de gevolgen ervan kunnen zijn en hoe je ze kunt verminderen.

alcohol prikkelbare darm syndroom

Wat leidt tot schadelijke bacteriën in darmen?

Er zijn een aantal factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van schadelijke bacteriën in de darmen. Hier zijn een paar van de belangrijkste:

 1. Ongezonde voeding. Een dieet dat rijk is aan geraffineerde koolhydraten, suiker en verzadigd vet kan de groei van schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen. Aan de andere kant kan een voeding rijk aan voedingsvezels en prebiotische voedingsmiddelen (zoals banaan, knoflook, ui, asperges, leeks en bieten) de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen.
 2. Gebrek aan slaap. Een slechte slaapkwaliteit kan de balans van de darmbacteriën verstoren en leiden tot het ontstaan van schadelijke bacteriën.
 3. Stress. Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken en de groei van schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen.
 4. Antibiotica. Hoewel antibiotica nuttig kunnen zijn bij het bestrijden van infecties, kunnen ze ook de groei van schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen, vooral wanneer ze onnodig of te vaak worden gebruikt.
 5. Ziektes. Sommige ziektes, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn, kunnen de balans van de darmbacteriën verstoren en leiden tot het ontstaan van schadelijke bacteriën.

Als je je bewust bent van deze factoren, kun je stappen ondernemen om de groei van schadelijke bacteriën in de darmen te verminderen en je darmgezondheid te verbeteren. 

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kiest voor een gezonde voeding en voldoende slaap, dat je leert om stress te beheersen en dat je bewust bent van het gebruik van antibiotica. 

Als je merkt dat je last hebt van darmproblemen, is het ook aan te raden om een arts te raadplegen voor advies.

Wat zijn de gevolgen van schadelijke bacteriën in darmen?

De gevolgen van schadelijke bacteriën in de darmen kunnen variëren, afhankelijk van de soort bacteriën en de hoeveelheid ervan. Hier zijn een paar van de mogelijke gevolgen:

 • Darmontsteking: Schadelijke bacteriën kunnen leiden tot ontstekingen in de darmen, wat kan leiden tot buikkrampen, diarree, verstopping en andere darmproblemen.
 • Slechte voedingsstofopname: Als de darmen ontstoken zijn, kan het moeilijker zijn om voedingsstoffen te absorberen uit het voedsel dat we eten. Dit kan leiden tot een verminderde voedingsstofopname en een verminderde groei en ontwikkeling bij kinderen, en een verminderde weerstand en vermoeidheid bij volwassenen.
 • Verzwakt immuunsysteem: Schadelijke bacteriën in de darmen kunnen het immuunsysteem verzwakken, wat kan leiden tot een verhoogd risico op infecties en andere gezondheidsproblemen.
 • Gewichtstoename: Sommige schadelijke bacteriën kunnen leiden tot een verhoogde vetopslag, wat kan leiden tot gewichtstoename.
 • Darmkanker: Hoewel het niet algemeen voorkomt, kan een lange termijn blootstelling aan schadelijke bacteriën in de darmen het risico op darmkanker verhogen.

Hoe kun je schadelijke bacteriën in darmen verminderen?

Er zijn een aantal manieren waarop je de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de darmen kunt verminderen:

Gezonde voeding. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsvezels en prebiotische voedingsmiddelen, zoals banaan, knoflook, ui, asperges, leeks en bieten. Vermijd geraffineerde koolhydraten, suiker en verzadigd vet, die de groei van schadelijke bacteriën in de darmen kunnen bevorderen.

Neem probiotica. Probiotische supplementen bevatten levende bacteriën en gisten die gezonde darmbacteriën zijn. Ze kunnen helpen om de balans van de darmbacteriën te herstellen en de groei van schadelijke bacteriën te verminderen.

Gebruik antibiotica verstandig. Antibiotica kunnen nuttig zijn bij het bestrijden van infecties, maar ze kunnen ook de groei van schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen. Als je antibiotica gebruikt, zorg ervoor dat je de behandeling afmaakt volgens de aanwijzingen van je arts, en vermijd het onnodig gebruik van antibiotica.

Verminder stress. Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken en de groei van schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen. Probeer stress te beheersen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.

Slaap genoeg. Een slechte slaapkwaliteit kan de balans van de darmbacteriën verstoren en leiden tot het ontstaan van schadelijke bacteriën. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om je darmgezondheid te behouden.

Wat zijn schadelijke bacteriën in darmen?

Er zijn talloze soorten bacteriën die in de darmen kunnen voorkomen, en sommige van deze bacteriën kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hier zijn enkele van de schadelijke bacteriën die in de darmen kunnen voorkomen:

 • Escherichia coli (E. coli): Deze bacterie kan leiden tot urineweginfecties en diarree. E. coli kan worden overgedragen via besmet voedsel of water, en het kan ook worden overgedragen van dier op mens.
 • Clostridium difficile (C. difficile): Deze bacterie kan leiden tot ernstige diarree en darmontstekingen. C. difficile kan voorkomen na het gebruik van antibiotica, omdat deze de groei van schadelijke bacteriën kunnen bevorderen en de groei van gezonde bacteriën kunnen onderdrukken.
 • Listeria: Deze bacterie kan leiden tot listeriose, een ernstige infectie die kan leiden tot meningitis, encefalitis en andere complicaties. Listeria kan worden overgedragen via besmet voedsel, vooral via rauw of onvoldoende verhit vlees, kaas en andere zuivelproducten.
 • Salmonella: Deze bacterie kan leiden tot salmonella-infecties, die diarree, koorts, buikkrampen en andere darmproblemen kunnen veroorzaken. Salmonella kan worden overgedragen via besmet voedsel of water, en het kan ook worden overgedragen van dier op mens (zoals via besmette eieren of vlees).

Take home message

De darmen zijn een belangrijk deel van ons lichaam en de bacteriën die erin voorkomen spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. 

Schadelijke bacteriën in de darmen kunnen leiden tot ontstekingen, een verzwakt immuunsysteem, gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. 

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop we de groei van schadelijke bacteriën in de darmen kunnen verminderen, zoals door gezonde voeding, probiotica, antibiotica verstandig te gebruiken, stress te beheersen en voldoende te slapen. 

Als je merkt dat je last hebt van darmproblemen, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen