Hoe werkt Anti-transpirant? En is Anti-transpirant Gezond?

Mensen denken vaak dat anti-transpirant je zweetklieren volledig afsluit, wat een onaangenaam idee kan zijn. Dus hoe werkt anti-transpirant eigenlijk?

KORT ANTWOORD

Anti-transpirant werkt door de zweetklieren in je huid tijdelijk te blokkeren. Het bevat meestal aluminiumzouten, zoals aluminiumchloride. Wanneer je het op je huid aanbrengt, reageren deze zouten met het zweet en vormen een gelprop die de zweetklieren afsluit. Dit vermindert de hoeveelheid zweet die naar het huidoppervlak komt. Anti-transpirant helpt niet alleen om vocht te verminderen, maar vaak ook om geuren te bestrijden, omdat het voorkomt dat bacteriën op je huid het zweet afbreken en geur veroorzaken. Uiteindelijk worden de gelpropjes weggespoeld en kunnen de zweetklieren weer normaal functioneren.

Dit artikel onderzoekt of aluminiumzouten zoals aluminiumchloride in anti-transpiranten het risico op kanker en de ziekte van Alzheimer kunnen verhogen.

lachende jonge vrouw met donker haar

Is anti-transpirant gezond? 

Anti-transpiranten bevatten meestal aluminiumzouten zoals aluminiumchloride, die helpen om zweet te verminderen door tijdelijk de zweetklieren te blokkeren. 

Maar wat betekent dit voor je gezondheid?

Aluminium en Kanker. Er is bezorgdheid dat het gebruik van anti-transpiranten, met name die aluminium bevatten, zou kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van borstkanker. Dit idee komt voort uit de theorie dat aluminiumzouten worden opgenomen door de huid en zich ophopen in het borstweefsel. Tot op heden is er echter geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van anti-transpiranten het risico op borstkanker verhoogt.

Alzheimer. Er zijn ook zorgen geweest over een mogelijke link tussen aluminium en de ziekte van Alzheimer. Hoewel aluminium in hoge concentraties neurotoxisch kan zijn, is het onwaarschijnlijk dat de kleine hoeveelheden die door de huid worden opgenomen, significant bijdragen aan de ontwikkeling van Alzheimer.

Huidirritatie. Sommige mensen ervaren huidirritatie door het gebruik van anti-transpiranten, vooral die met hoge concentraties aluminiumzouten. Dit kan zich uiten als roodheid, jeuk of een branderig gevoel. Voor mensen met een gevoelige huid kunnen producten zonder aluminium of met natuurlijke ingrediënten een beter alternatief zijn.

Over het algemeen worden anti-transpiranten dus als veilig beschouwd voor dagelijks gebruik.

Weetje

Wist je dat iedereen tussen de 2 en 5 miljoen zweetklieren verspreid over hun lichaam heeft?

Verschil deodorant en anti transpirant

Deodorant bestrijdt geur door bacteriën aan te pakken en een aangename geur toe te voegen, terwijl anti-transpirant zweet vermindert door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren en daarmee ook geur helpt voorkomen. Veel producten combineren beide functies om zowel zweet als geur te bestrijden.

Het verschil tussen deodorant en anti-transpirant zit dus in hun functie en werking.

Deodorant:

  • Doel: Vermindert lichaamsgeur.
  • Werking: Deodorant bevat antibacteriële stoffen die de bacteriën doden die zweet afbreken en daardoor geur veroorzaken. Het bevat ook vaak geurstoffen om je fris te laten ruiken.
  • Gebruik: Het maskeert geuren en kan de groei van geurveroorzakende bacteriën beperken, maar vermindert niet de hoeveelheid zweet.

Anti-transpirant:

  • Doel: Vermindert zowel zweet als geur.
  • Werking: Anti-transpirant bevat meestal aluminiumzouten die reageren met zweet om een gelprop te vormen die tijdelijk de zweetklieren afsluit. Dit vermindert de hoeveelheid zweet die naar de huidoppervlakte komt.
  • Gebruik: Het helpt om zweetproductie te verminderen en daarmee ook de kans op geurvorming, aangezien er minder zweet is voor bacteriën om af te breken.

Wat is beter deodorant of anti-transpirant? 

De keuze tussen deodorant en anti-transpirant hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Deodorant:

  • Voordelen: Het bestrijdt lichaamsgeur door bacteriën te doden en bevat geurstoffen die je fris laten ruiken.
  • Geschikt voor: Mensen die vooral last hebben van zweetgeur maar niet veel zweten.
  • Gezondheidsaspect: Het blokkeert de zweetklieren niet, wat voor sommigen een natuurlijkere optie kan zijn.

Anti-transpirant:

  • Voordelen: Het vermindert zowel zweet als geur door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren met aluminiumzouten.
  • Geschikt voor: Mensen die veel zweten en ook zweetgeur willen verminderen.
  • Gezondheidsaspect: Ondanks zorgen over aluminium, zijn anti-transpiranten over het algemeen veilig bevonden. Ze kunnen echter huidirritatie veroorzaken bij gevoelige huidtypes.

Wat is beter?

  • Voor jou: Als je vooral zweetgeur wilt bestrijden en weinig last hebt van zweten, kan een deodorant voldoende zijn.
  • Voor jou: Als je veel zweet en de geur en het vocht wilt verminderen, is een anti-transpirant waarschijnlijk effectiever.

Kortom, wat beter is, hangt af van je persoonlijke situatie. Probeer verschillende producten uit om te zien wat het beste werkt voor jou.

Hoe vaak per dag deo? 

Voor de meeste mensen is één keer per dag aanbrengen van deodorant in de ochtend voldoende om de hele dag fris te blijven.

Als je veel zweet, bijvoorbeeld door sporten of warm weer, kan het nodig zijn om deodorant nog een keer aan te brengen, bijvoorbeeld in de middag of avond.

Tips voor optimaal gebruik:

Na douchen. Breng deodorant aan op schone, droge huid voor het beste resultaat.

Voor het slapen gaan. Sommige mensen vinden het nuttig om deodorant of anti-transpirant voor het slapen gaan aan te brengen, vooral anti-transpiranten, omdat ze tijd nodig hebben om effectief te worden.

Kortom, de meeste mensen hebben genoeg aan één keer per dag deodorant, maar bij extra zweten kan twee keer per dag nodig zijn. Luister naar je lichaam en pas je routine aan op basis van je activiteiten en behoeften.

Welke deo helpt echt tegen zweet?

Welke deodorant echt helpt tegen zweet hangt af van je specifieke behoeften en huidtype. Hier zijn enkele opties:

Anti-transpiranten. Anti-transpiranten zijn het meest effectief tegen zweet omdat ze de zweetklieren tijdelijk blokkeren. Zoek naar producten met aluminiumchloride of aluminiumchlorohydraat. Bekende en betrouwbare merken zijn Dove, Rexona, en Certain Dri. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om zweten te verminderen en kunnen langdurige bescherming bieden.

Sterke anti-transpiranten. Als je last hebt van overmatig zweten (hyperhidrose), overweeg dan anti-transpiranten met een hogere concentratie aluminiumzouten. Producten zoals Drysol of klinisch sterke versies van Dove en Secret kunnen effectiever zijn.

Natuurlijke alternatieven. Voor wie liever geen aluminium gebruikt, zijn er natuurlijke deodoranten die zweetgeur aanpakken zonder de zweetproductie te verminderen. Merken zoals Schmidt’s, Native, en Kopari bieden natuurlijke opties die vaak ingrediënten zoals bakpoeder, kokosolie en etherische oliën bevatten. Hoewel ze minder effectief zijn in het verminderen van zweet, kunnen ze goed werken tegen geur en zijn ze vriendelijker voor de huid.

Tips voor gebruik. Breng anti-transpirant aan op een schone, droge huid, bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat het de tijd heeft om te werken. Gebruik het product regelmatig om de beste resultaten te zien.

Kortom, voor effectieve bescherming tegen zweet zijn anti-transpiranten met aluminiumzouten de beste keuze. 

Wat doet anti-perspirant?

Anti-perspirant vermindert zweet door de zweetklieren in je huid tijdelijk te blokkeren. Het bevat meestal aluminiumzouten, zoals aluminiumchloride. 

Wanneer je anti-perspirant op je huid aanbrengt, reageren deze zouten met het zweet en vormen een gelachtige substantie die de zweetklieren afsluit. 

Dit voorkomt dat zweet naar de huidoppervlakte komt, waardoor je minder zweet produceert en minder last hebt van vochtige plekken onder je armen of andere zweetgevoelige gebieden.

Daarnaast helpt anti-perspirant ook indirect tegen geur, omdat er minder zweet is voor de huidbacteriën om af te breken, waardoor minder geur ontstaat. 

Anti-perspiranten worden meestal ’s ochtends aangebracht, maar sommige mensen vinden het effectiever om ze voor het slapen gaan aan te brengen, zodat de zouten gedurende de nacht kunnen inwerken.

Take home message

Hoe werkt anti-transpirant?

Anti-transpirant blokkeert tijdelijk de zweetklieren met aluminiumzouten zoals aluminiumchloride. Deze zouten reageren met zweet en vormen een gelprop die de zweetklieren afsluit, waardoor minder zweet naar de huidoppervlakte komt. Dit helpt ook om geuren te bestrijden doordat bacteriën minder zweet afbreken.

Is anti-transpirant gezond?

Er zijn zorgen over aluminiumzouten in anti-transpiranten en hun mogelijke link met borstkanker en Alzheimer. 

Echter, tot nu toe is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van anti-transpiranten het risico op deze ziektes verhoogt. 

Sommige mensen kunnen huidirritatie ervaren door aluminiumzouten, maar over het algemeen worden anti-transpiranten als veilig beschouwd voor dagelijks gebruik.

En wat is het verschil tussen deodorant en anti-transpirant

Deodorant vermindert geur door bacteriën aan te pakken en geurstoffen toe te voegen. Het vermindert echter niet de hoeveelheid zweet.

Anti-transpirant vermindert zowel zweet als geur door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren met aluminiumzouten.

Jouw steun is cruciaal zodat ik 365 dagen per jaar educatief materiaal over dergelijke medische onderwerpen kan blijven maken, evenals gratis beginnersgidsen en kanalen

Gezondheid is van onschatbare waarde en deze betrouwbare bron van informatie moet voor iedereen toegankelijk blijven. 

Neem ook een kijkje op mijn YouTube-kanaal, waar ik de meest gestelde vragen zoals deze in 1 minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Teerasumran, P., Velliou, E., Bai, S., & Cai, Q. (2023). Deodorants and antiperspirants: New trends in their active agents and testing methods. International journal of cosmetic science, 45(4), 426-443.