Waarom Gaan Mensen Naakt naar Sauna’s? 5 Redenen

Zes dagen per week loopt iedereen poedelnaakt in de sauna. Persoonlijk staat mij dat naakte deel niet aan, omdat ik mijn privé-delen privé wil houden. 

Ook vraag ik me af of je al je biologische instincten wel kunt uitschakelen.

Als sommige mannen bijvoorbeeld twee ronde stenen naast elkaar zien liggen, worden ze bij wijze van spreken al wakker.

Daarnaast vinden velen het geen prettig idee als hun partner door honderden vreemden naakt begluurd wordt. Maar wellicht wordt hier de typische sauna cultuur niet helemaal begrepen. 

Er zijn namelijk ook een aantal andere naakte of kwetsbare situaties die zeker niet erotisch van aard zijn.

Bijvoorbeeld, een gynaecoloog is, ondanks dat vrouwen de hele dag hun benen spreiden, enkel op professioneel vlak betrokken. De sfeer is er niet naar, vooral niet in de zorg waar veel stress en angst heerst.

Maar geldt dat ook voor de sauna? Meerdere mensen in mijn omgeving gaan namelijk wel, dus ik vroeg me af waarom precies. Dus waarom moet je naakt in de sauna zijn?

KORT ANTWOORD

Het voelt fijn om lekker naakt te zijn, want het geeft een gevoel van vrijheid en ontspanning. Ook is kleding erg onpraktisch, want in een sauna ga je natuurlijk zweten. Naakt zweten is veel aangenamer dan met strakke badkleding aan. Daarnaast is naakt zijn iets waar de meeste mensen in de sauna’s aan gewend zijn; het is voor hen natuurlijk en niet erotisch op zulke plaatsen. Er is dus geen lustfactor. UItzonderingen daargelaten.

Bovendien wil je vanuit een oerinstinct niet afwijken van de rest. Als iedereen naakt is, is naakt zijn niet raar, maar juist de norm. Het hoort dus bij de saunacultuur in landen zoals Nederland, Duitsland en andere noordelijke landen. In Marokko bijvoorbeeld, is de norm juist dat je iets aanhoudt.

Er wordt beweerd dat naakt zijn ook hygiënischer is, maar dit is geen sterk argument, aangezien zweet toch nog in de baden terechtkomt. Door tussendoor te douchen kan je dit alleen minimaliseren.

En interessant genoeg is voor veel mensen de reden om naakt te gaan, simpelweg omdat er vaak maar één badpakdag is waarop je wel badkleding draagt. Als je het fijn vindt, kun je met handdoeken bepaalde lichaamsdelen bedekken. Maar je hoeft je echt niet te schamen, want de meeste mensen zijn geen supermodellen.

Dit artikel onderzoekt of naakt zijn in de sauna daadwerkelijk hygiënischer is.

houten sauna

Is naakt zijn in de sauna hygiënischer?

Je leest overal dat naakt zijn in de sauna hygiënischer is, maar klopt dat wel?

Hygiëne in de Sauna. In een sauna wordt veel gezweet, wat een natuurlijk proces is om het lichaam af te koelen en gifstoffen uit te scheiden. Of je nu naakt bent of badkleding draagt, het zweet zal hoe dan ook op je lichaam en op oppervlakken in de sauna terechtkomen. Het argument dat naakt zijn hygiënischer is, is deels gebaseerd op het feit dat synthetische materialen in badkleding het zweet vasthouden en daardoor bacteriën kunnen laten groeien. Naakt zijn zorgt ervoor dat het zweet direct van je huid kan verdampen.

Zweet in de Baden. Een veelgehoorde tegenwerping is dat zweet, of je nu naakt bent of niet, in de baden terechtkomt. Dit is onvermijdelijk, aangezien iedereen die een bad ingaat zweet op zijn lichaam heeft. Echter, de meeste wellnesscentra hebben strikte hygiëneprotocollen, zoals het verplicht douchen voor het betreden van een sauna of bad, om de hoeveelheid zweet en andere verontreinigingen te minimaliseren. Dit helpt om het water in de baden schoon te houden, ongeacht of je naakt bent of badkleding draagt.

Gebruik van Handdoeken. Veel mensen nemen extra handdoeken mee om op te zitten in de sauna. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat zweet direct op de houten banken komt en om de oppervlakken hygiënisch te houden voor de volgende gebruiker. Dit kan als argument worden gebruikt om te zeggen dat het dragen van badkleding dan net zo goed zou zijn, omdat de handdoeken toch het meeste zweet opvangen. Echter, handdoeken bieden een barrière die niet altijd volledig effectief is; zweet kan erdoorheen sijpelen, vooral als je veel zweet.

Badkleding en Materiaal. Badkleding, vooral als deze van synthetische materialen is gemaakt, kan een broedplaats voor bacteriën worden als het zweet absorbeert en vasthoudt. Dit kan de hygiëne in de sauna negatief beïnvloeden. Synthetische stoffen drogen minder snel dan de huid en kunnen een vochtige omgeving creëren waarin bacteriën goed gedijen. Bovendien kunnen deze stoffen soms de huid irriteren door de hitte en het zweet.

Sociale Normen en Comfort. Naast hygiëne spelen ook sociale normen en persoonlijk comfort een rol. In veel Europese landen, zoals Nederland en Duitsland, is het naakt zijn in de sauna de norm en wordt het als sociaal acceptabel en normaal beschouwd. Dit kan bijdragen aan een gevoel van vrijheid en ontspanning, wat een belangrijk aspect is van het saunabezoek. Voor sommigen kan het dragen van badkleding in een dergelijke omgeving juist ongemakkelijk en beperkend aanvoelen.

Hoewel er argumenten zijn voor zowel het dragen van badkleding als het naakt zijn in de sauna, lijkt de voorkeur voor naakt zijn voornamelijk gebaseerd op hygiënische overwegingen en culturele normen. 

Zweet komt in beide gevallen in de sauna en baden terecht, maar het dragen van synthetische badkleding kan bacteriegroei bevorderen. 

Het gebruik van handdoeken biedt enige bescherming, maar is niet volledig effectief. 

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en comfort, met de wetenschap dat de meeste wellnesscentra strikte hygiënemaatregelen hebben om een schone en veilige omgeving te waarborgen.

Take home message

Dus waarom naakt in de sauna?

Naakt zijn zorgt voor een gevoel van vrijheid en ontspanning, en is praktischer en comfortabeler dan het dragen van kleding tijdens het zweten in de sauna. 

Het is een culturele norm in landen als Nederland en Duitsland, waar naaktheid in de sauna als natuurlijk en niet-erotisch wordt beschouwd. 

Hoewel sommigen beweren dat naakt zijn hygiënischer is vanwege het vermijden van bacteriën in badkleding, blijft zweet toch in de baden terechtkomen, zij het in mindere mate door regelmatig douchen.

Deze analyse over naakt zijn in de sauna nodigt uit tot reflectie over persoonlijke opvattingen en culturele normen. 

De steun van lezers is cruciaal om voortdurend educatief materiaal te kunnen blijven maken over onderwerpen zoals deze, naast het gratis beschikbaar stellen van beginnersgidsen en opzetten van gratis kanalen

Gezondheid is van onschatbare waarde en betrouwbare informatie moet voor iedereen toegankelijk blijven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen