Kan Water Bederven? Herken het Hieraan.

Alle voedingsmiddelen kunnen bederven, maar hoe zit dat met water? Er staat soms namelijk een houdbaarheidsdatum op commercieel flessenwater.

Dus kan water bederven?

KORT ANTWOORD

Water kan op zichzelf niet bederven en correct opgeslagen water zou onbeperkt houdbaar moeten zijn. Echter, wanneer plastic flessen met water verouderen, kunnen er chemicaliën van het plastic in het water lekken. Voor de beste smaak zou je het water ook elke 6- 12 maanden moeten vervangen.

Dit artikel vertelt je de houdbaarheid van flessenwater en hoe je bedorven water kunt herkennen.

water drinken

Bedorven water herkennen: 3 Tekenen

Het herkennen van bedorven water is belangrijk om jezelf te beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s. Hier zijn enkele tips om bedorven water te herkennen:

1. Uiterlijk. Bedorven water zal meestal niet van kleur veranderen, dus het zal niet bruin of geel worden. Het kan echter troebelingen of verontreinigingen bevatten, zoals zwevende deeltjes of sediment.

2. Geur. Ruik goed aan het water. Normaal gesproken hoort water geen geur te hebben. Als je een ongebruikelijke of bedorven geur opmerkt, is het een indicatie dat het water mogelijk niet meer veilig is om te consumeren. Neem geen risico door het water te proeven als het vreemd ruikt.

3. Heldere verschijning. Schoon water hoort volledig helder te zijn, zonder zichtbare deeltjes of verontreinigingen.

Hoewel het water mogelijk nog veilig is om te drinken, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en het weg te gooien als je enige twijfel hebt over de kwaliteit ervan. 

Hier is een overzicht van de stappen om bedorven water te herkennen:

  1. Controleer de kleur: Het water zal niet bruin of geel worden.
  2. Let op troebelingen of verontreinigingen.
  3. Ruik aan het water: Normaal water hoort geen geur te hebben.
  4. Gooi het water weg als het een vreemde geur heeft of er troebel uitziet.

Houdbaarheid van flessenwater

Niet elke producent voegt een houdbaarheidsdatum aan flessenwater toe. Zo is het in Amerika niet eens van de FDA verplicht om een houdbaarheidsdatum toe te voegen.

De reden dat veel bedrijven dat wel doen is om vertrouwen van de consument te krijgen. Zo neigen mensen het product meer te vertrouwen met een datum op het etiket. 

Het is het beste als je een geopende fles binnen een paar dagen opdrinkt.

Wist je dat de smaak na verloop van tijd ook verandert? Dit komt doordat het water kooldioxide opneemt. Ongeopend water is in de voorraadkast 5 jaar of langer houdbaar wat betreft de beste kwaliteit terwijl geopend water nog maar 3-5 dagen van hoge kwaliteit is.

Ongeopend sprankelend, gearomatiseerd of vitaminewater blijft ongeveer 3 maanden het beste en zal geopend nog ongeveer 2-3 dagen van de beste kwaliteit zijn.

Na verloop van tijd kunnen chemicaliën vanuit plastic in het water gaan lekken. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit wordt ook wel het logen van chemicaliën genoemd. 

Om deze reden is het waarschijnlijk verstandig om flessenwater dat over de houdbaarheidsdatum is niet meer te drinken. 

Hoe zit het met een onafgedicht glas water?

Je kunt kraanwater tot een half jaar veilig bewaren. 

Als je een glas water een paar dagen op het aanrecht heeft gestaan, kun je het niet meer veilig drinken.

Zo kunnen er verschillende dingen in het glas komen, zoals stof en kleine microscopische deeltjes.

En zoals hiervoor besproken, kan zelfs een gesloten fles water na verloop van tijd niet meer veilig gedronken worden.

Take home message

We vragen ons allemaal wel eens af of iets kan bederven, maar hoe zit dat met water? Kan water bederven?

Water kan op zichzelf niet bederven, maar bij verouderde plastic waterflessen kunnen er chemicaliën in het water terecht komen.

Geopend water is natuurlijk minder lang houdbaar. Hierboven hebben we de houdbaarheid van verschillende soorten water beschreven. 

De verschillende adviezen met betrekking tot de houdbaarheid van water kunnen verschillen. Let op troebelingen en verontreinigingen en ruik er goed aan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Raj, S. D. (2005). Bottled water: how safe is it?. Water Environment Research, 77(7), 3013-3018.