Kan je met 1 Nier Goed Leven? 3 Beperkingen en Gevaren

Elke dag filteren je nieren ongeveer 150 liter bloed, waarbij ze afvalstoffen verwijderen, urine produceren en je bloeddruk reguleren.

Maar soms falen de nieren of moet een nier worden verwijderd vanwege bijvoorbeeld een tumor of een ongeluk. Ook kan iemand met slechts één nier geboren zijn. 

Maar kunnen alle taken die de nieren uitvoeren echt door slechts één nier worden overgenomen? Dus kan je met 1 nier goed leven?

KORT ANTWOORD

De meeste nierdonoren kunnen met één nier gezond en normaal leven, zonder merkbare veranderingen, medicijnen of een speciaal dieet. De overgebleven nier kan namelijk zelfstandig ongeveer 70% van de functie van twee nieren uitvoeren. Hoewel dit misschien niet veel lijkt, wordt pas gesproken van nierfalen wanneer de nieren minder dan 15% van hun functie behouden. Dus 70% van de nierfunctie is ruimschoots voldoende. 

Echter, omdat de overgebleven nier twee keer zo hard moet werken, zal deze sneller slijten en groter worden. Ook neemt de kans toe op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, vochtophoping en eiwitverlies via de urine. Bovendien ervaren sommige mensen die een nier hebben gedoneerd, langdurige problemen, zoals aanhoudende pijn, zenuwbeschadiging, hernia of darmobstructie. Gelukkig lijken deze risico’s niet vaak voor te komen.

Tot slot zijn getransplanteerde nieren ook minder goed beschermd omdat ze meestal in het bekken worden geplaatst, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor letsel, vooral bij contactsporten zoals boksen, hockey en voetbal. Daarom is voorzichtigheid geboden in het dagelijks leven.

Kortom, niertransplantatie redt levens, maar er zijn wel enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Desondanks zou ik zonder twijfel mijn nier afstaan aan een van mijn zussen.

Dit artikel onthult de beperkingen van het leven met één nier, belicht de nadelen en bespreekt hoeveel mensen slechts één nier hebben.

zieke oudere man ligt in ziekenhuisbed

Wat mag je niet doen met 1 nier?

Zowel voor nierdonoren als ontvangers zijn er bepaalde activiteiten en leefstijlgewoonten die voorzichtigheid vereisen om de gezondheid van de enige nier te behouden.

Voor nierdonoren is het belangrijk om na de operatie een gezonde levensstijl te handhaven en bepaalde activiteiten te vermijden die de overgebleven nier kunnen belasten of beschadigen. Dit omvat het vermijden van overmatig alcoholgebruik, roken en het gebruik van bepaalde medicijnen die de nierfunctie kunnen beïnvloeden. Daarnaast moeten donoren voorzichtig zijn bij het tillen van zware voorwerpen en het beoefenen van intensieve sporten, vooral in de periode direct na de operatie.

Voor ontvangers van een getransplanteerde nier is het eveneens belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om de gezondheid van de getransplanteerde nier te beschermen. Dit omvat het vermijden van risicovolle activiteiten zoals contactsporten en zware fysieke arbeid, die de getransplanteerde nier kunnen beschadigen of een verhoogd risico op letsel met zich meebrengen. Bovendien moeten ontvangers van een getransplanteerde nier regelmatig medicatie innemen om afstoting te voorkomen en de gezondheid van de nieuwe nier te behouden.

Over het algemeen is het voor zowel donoren als ontvangers van een niertransplantatie belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, regelmatig medisch advies in te winnen en voorzichtig te zijn met activiteiten die de gezondheid van de enige nier kunnen beïnvloeden. Met de juiste zorg en voorzorgsmaatregelen kunnen mensen met één nier een normaal en gezond leven leiden.

Wat zijn de nadelen van 1 nier hebben?

De meeste mensen kunnen met 1 nier normaal normaal leven, maar er zijn enkele nadelen en risico’s waarmee je rekening moet houden.

Verhoogd risico op nierziekte. Hoewel de overgebleven nier in staat is om het grootste deel van de nierfunctie over te nemen, kan het verlies van een nier het risico op nierziekte op lange termijn verhogen. Aangezien de overgebleven nier harder moet werken, kan dit leiden tot overbelasting en vroegtijdige slijtage, wat uiteindelijk kan leiden tot nierproblemen. Ook blijft er een risico bestaan op nierfalen, vooral bij mensen die al aanleg hebben voor nierproblemen of die een nierziekte ontwikkelen als gevolg van andere factoren zoals hoge bloeddruk of diabetes.

Grotere kans op hypertensie. Mensen met één nier hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van hypertensie of hoge bloeddruk. Aangezien de nier een rol speelt bij het reguleren van de bloeddruk, kan het verlies van een nier leiden tot een verstoring in dit proces, wat op zijn beurt kan leiden tot hypertensie.

Beperkingen in levensstijl. Hoewel de meeste mensen met één nier een normaal leven kunnen leiden, zijn er bepaalde activiteiten waar ze voorzichtig mee moeten zijn. Contactsporten zoals boksen, hockey en voetbal kunnen een risico vormen voor de overgebleven nier, omdat deze minder goed beschermd is en kwetsbaarder kan zijn voor letsel.

Noodzaak van regelmatige controle. Mensen met één nier moeten regelmatig worden gecontroleerd door een arts om ervoor te zorgen dat de overgebleven nier goed blijft functioneren en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Dit kan onder meer het controleren van de nierfunctie, bloeddruk en algemene gezondheid omvatten.

Kortom, hoewel het leven met één nier over het algemeen goed mogelijk is, zijn er wel enkele nadelen en risico’s waarmee rekening moet worden gehouden.

Hoeveel mensen hebben maar 1 nier? 

In Nederland worden elk jaar zo’n 80 tot 100 kinderen geboren met slechts één werkende nier. 

Dit betekent dat vanaf hun geboorte deze individuen slechts één nier hebben om de essentiële functies van het lichaam te ondersteunen. 

Naast deze groep mensen zijn er ook volwassenen die om verschillende redenen, zoals aangeboren afwijkingen, operaties, of donatie, leven met slechts één nier.

Deze situatie, waarbij iemand met één nier leeft, kan variëren vanaf de geboorte tot later in het leven als gevolg van medische ingrepen of aandoeningen. 

Sommige mensen worden geboren met één nier als gevolg van aangeboren afwijkingen zoals een unilaterale nieragenesie, waarbij één nier niet volledig ontwikkelt. 

Anderen kunnen tijdens hun leven een nier verliezen als gevolg van chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van een tumor, nierdonatie voor transplantatie, of traumatisch letsel.

Hoewel het hebben van één nier in veel gevallen geen ernstige problemen veroorzaakt, brengt het wel enige risico’s met zich mee. 

Mensen met één nier moeten bijvoorbeeld extra voorzorgsmaatregelen nemen om hun enige nier te beschermen tegen letsel en ziekte. 

Take home message

Je nieren spelen een vitale rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed, het produceren van urine en het reguleren van de bloeddruk. Dagelijks filteren ze ongeveer 150 liter bloed. 

Hoewel het mogelijk is om gezond te leven met één nier, blijft de vraag of deze enkele nier alle taken van twee kan overnemen. 

Dus kan je met 1 nier goed leven? En hoe lang leeft iemand met 1 nier?

Mensen die een nier hebben afgestaan, kunnen over het algemeen normaal leven zonder merkbare veranderingen. De overgebleven nier kan ongeveer 70% van de functie van twee nieren uitvoeren, maar dit brengt wel risico’s met zich mee, zoals een verhoogd risico op hoge bloeddruk, vochtophoping en eiwitverlies via de urine. Daarnaast zijn getransplanteerde nieren kwetsbaarder voor letsel, vooral bij contactsporten.

Niertransplantatie redt levens, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s en beperkingen. 

Jouw steun is cruciaal om mij in staat te stellen educatief materiaal te blijven maken over medische onderwerpen zoals deze, en om gratis beginnersgidsen en kanalen te blijven aanbieden. 

Gezondheid is van onschatbare waarde en het is essentieel dat betrouwbare informatie voor iedereen toegankelijk blijft. 

Vergeet niet een kijkje te nemen op mijn YouTube-kanaal, waar ik de meest gestelde vragen over medische onderwerpen in slechts één minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Legendre, C., Canaud, G., & Martinez, F. (2014). Factors influencing long‐term outcome after kidney transplantation. Transplant international, 27(1), 19-27.

Garcia, G. G., Harden, P., & Chapman, J. (2012). The global role of kidney transplantation. The Lancet, 379(9820), e36-e38.