Waarom Is Cruesli Ongezond? 4 Redenen

Ontbijtgranen zoals muesli zitten boordevol koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.

Ik haalde muesli en cruesli altijd door elkaar, maar de verschillen zijn enorm.

Muesli bestaat voornamelijk uit havervlokken, terwijl Cruesli een merknaam is en de havervlokken gebakken zijn in olie of boter en besprenkeld met suiker, honing of siroop.

Nu ik vooral havermout eet, valt de zoetheid van cruesli mij pas echt op; het smaakt naar pure koekjes. Dat kan toch niet goed voor je zijn? Dus is cruesli ongezond?

KORT ANTWOORD

Aan Cruesli wordt soms tot wel 20% suiker toegevoegd, wat het een echte suikerbom maakt. Daarnaast bevat het weinig vezels en eiwitten, waardoor het niet voldoet aan de criteria van gezonde muesli. Gezonde muesli bevat namelijk geen toegevoegde suikers, minstens 8 gram vezels per 100 gram en niet meer dan 2 gram verzadigd vet. De gezondste keuze is dus natuurlijke muesli, oftewel gewoon geplette onbewerkte volkoren granen.

Dit artikel geeft je alle informatie over de voedingswaarde van cruesli.

vrouw zit aan tafel en vraagt zich af of creusli ongezond is

Is cruesli gezonder dan brood?

Cruesli is over het algemeen minder gezond dan volkorenbrood vanwege het hoge suiker- en vetgehalte.

Of cruesli gezonder is dan brood hangt af van verschillende factoren, zoals het type cruesli en brood dat je vergelijkt en je persoonlijke voedingsbehoeften.

Suiker. Cruesli bevat vaak veel suiker en vet, omdat de havervlokken worden gebakken in olie of boter en besprenkeld met suiker, honing of siroop. Hierdoor kan cruesli soms wel 20% suiker bevatten. Dit maakt cruesli een minder gezonde keuze, vooral als je op je suiker- en vetinname wilt letten. De extra suiker en vetten verhogen de calorieën, wat bijdraagt aan een hoger risico op overgewicht en andere gezondheidsproblemen als je er te veel van eet.

Volkorenbrood. Aan de andere kant kan brood, vooral volkorenbrood, een gezondere keuze zijn. Volkorenbrood is rijk aan vezels, die goed zijn voor de spijsvertering, en bevat ook verschillende vitaminen en mineralen zoals B-vitamines, ijzer en magnesium. Vezels helpen je langer een vol gevoel te houden, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. Bovendien bevat volkorenbrood weinig toegevoegde suikers en gezonde, complexe koolhydraten die geleidelijk energie afgeven.

Wit brood. Wit brood is echter minder voedzaam dan volkorenbrood. Het heeft minder vezels en vaak meer toegevoegde suikers, vergelijkbaar met cruesli. Als je wit brood en cruesli vergelijkt, zijn de verschillen minder duidelijk, maar cruesli kan nog steeds meer suiker en vet bevatten.

Alternatief. Als je op zoek bent naar een gezond ontbijt, kan volkorenbrood met een eiwitrijke topping zoals magere kaas, hummus of avocado een betere keuze zijn dan cruesli. Je krijgt minder toegevoegde suikers en meer voedingsstoffen die je energie geven en je langer een vol gevoel geven.

Is cruesli goed voor je? En is cruesli gezond ontbijt?

Cruesli kan een bron van gezonde ingrediënten zijn, maar de toegevoegde suikers en vetten maken het minder gezond dan andere ontbijtopties zoals onbewerkte muesli of volkorenbrood. 

Als je cruesli wilt eten, kun je het beste kiezen voor een variant met minder toegevoegde suikers en vetten.

Of cruesli goed voor je is, hangt af van de ingrediënten en hoeveel je ervan eet. Cruesli kan namelijk zowel gezonde als minder gezonde eigenschappen hebben.

Gezonde ingrediënten. Cruesli bevat vaak havervlokken, noten en zaden, die op zichzelf gezonde ingrediënten zijn. Havervlokken zijn rijk aan vezels, wat goed is voor de spijsvertering en helpt om je langer vol te voelen. Noten en zaden bevatten gezonde vetten, eiwitten en verschillende vitamines en mineralen.

Knapperig en zoet. Het probleem met cruesli is echter dat het vaak gebakken wordt in olie of boter en besprenkeld is met suiker, honing of siroop. Dit maakt cruesli knapperig en zoet, maar verhoogt ook het suiker- en vetgehalte aanzienlijk. Sommige soorten cruesli kunnen wel 20% suiker bevatten, wat het een echte suikerbom maakt. Te veel suiker kan bijdragen aan gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2.

Minder voedzaam. Daarnaast bevat cruesli meestal minder vezels en eiwitten dan onbewerkte muesli. Vezels en eiwitten zijn belangrijk omdat ze je helpen langer vol te blijven en je bloedsuikerspiegel stabiel houden. De hogere hoeveelheid suiker in cruesli kan juist zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot een energiedip en honger kort na het eten.

Verschil muesli cruesli 

Muesli is een ongezoete, onbewerkte mengeling van granen, noten en fruit, terwijl cruesli een zoete, krokante variant is die gebakken is in vet en suiker bevat. Hierdoor is muesli doorgaans een gezondere keuze dan cruesli.

Het verschil tussen muesli en cruesli zit vooral in de bereidingswijze en de samenstelling. 

Muesli is een mix van voornamelijk havervlokken, vaak gecombineerd met noten, zaden en gedroogd fruit. 

Deze ingrediënten zijn meestal onbewerkt, wat betekent dat ze niet zijn gebakken of gezoet. 

Hierdoor blijft muesli een natuurlijke en gezonde keuze, rijk aan koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.

Cruesli, daarentegen, is een merknaam voor een soort krokante granola. De havervlokken in cruesli worden gebakken in olie of boter en besprenkeld met suiker, honing of siroop. 

Dit geeft cruesli zijn kenmerkende knapperigheid en zoete smaak, maar het maakt het ook minder gezond. 

Door het bakproces en de toevoeging van suiker kan cruesli soms wel 20% suiker bevatten. Bovendien bevat cruesli vaak minder vezels en eiwitten in vergelijking met muesli.

Een ander belangrijk verschil is dat cruesli, door de suiker en het vet dat wordt toegevoegd tijdens het bakken, veel meer calorieën en verzadigd vet kan bevatten. 

Dit maakt het een minder geschikte keuze voor mensen die op hun gezondheid en gewicht willen letten. 

Muesli, zonder toegevoegde suikers en vetten, is juist een goede bron van langdurige energie en voedingsstoffen.

Take home message

Muesli en cruesli lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar hun verschillen zijn aanzienlijk. 

Muesli bestaat hoofdzakelijk uit havervlokken, terwijl Cruesli eigenlijk een merknaam is en de havervlokken zijn gebakken in olie of boter, vervolgens besprenkeld met suiker, honing of siroop. 

Nu ik vooral havermout eet, valt de zoetheid van cruesli me pas echt op; het smaakt als pure koekjes. 

Maar is cruesli dan eigenlijk wel goed voor je? Of is cruesli ongezond? 

In tegenstelling tot gezonde muesli, die geen toegevoegde suikers bevat en minstens 8 gram vezels en niet meer dan 2 gram verzadigd vet per 100 gram moet bevatten, wordt aan cruesli soms tot wel 20% suiker toegevoegd, waardoor het een ware suikerbom wordt. 

Daarnaast bevat het weinig vezels en eiwitten, wat niet voldoet aan de criteria van gezonde muesli. De beste keuze blijft dus natuurlijke muesli, oftewel gewoon geplette onbewerkte volkoren granen.

Gezondheid is van onschatbare waarde en deze betrouwbare bron van informatie moet voor iedereen toegankelijk blijven.

Daarom wil ik benadrukken dat jouw steun essentieel is voor het voortbestaan van mijn werk.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Williams, P. G. (2014). The benefits of breakfast cereal consumption: a systematic review of the evidence base. Advances in nutrition, 5(5), 636S-673S.