Kunnen Pesticiden worden Afgewassen? 1 Superieure Methode.

Pesticiden worden aangetroffen op 13% van alle groenten en 29% van alle vruchten, wat begrijpelijk zorgen oproept.

Deze chemische stoffen kunnen namelijk leiden tot tumoren en schade aan verschillende organen zoals de hersenen, het zenuwstelsel, de lever, longen, nieren, en kunnen ook onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen veroorzaken.

Vandaar dat veel mensen hun groenten en fruit grondig wassen, in de hoop de pesticiden te verwijderen. 

Maar is deze voorzorgsmaatregel voldoende, of nemen deze voedingsmiddelen nog steeds schadelijke hoeveelheden pesticiden op?

Het antwoord op deze vraag heeft ook financiële gevolgen, want als wassen niet effectief is, zouden we allemaal moeten overschakelen op biologische producten, die meestal een derde duurder zijn. 

Dus, kunnen pesticiden worden afgewassen? En zo ja, hoe verwijder je bestrijdingsmiddelen?

KORT ANTWOORD

Afhankelijk van de methode kun je ongeveer 75% van de pesticiden afwassen. Je kunt dus niet alles verwijderen, omdat fruit en groenten nu eenmaal poriën hebben. Je zou het bijna niet geloven, maar stromend water is het enige dat je nodig hebt, omdat er weinig bewijs is dat speciale spoelingen of zeep de resten kunnen verwijderen.

Een onderzoek dat specifiek keek naar de beste aanpak voor het reinigen van bladgroenten, bevestigt deze bevindingen. Stromend water (77,0 ± 18,0%) en koken (59,5 ± 31,2%) waren het meest effectief, terwijl het gebruik van afwasmiddel (43,7 ± 14,5%) het minst effectief was.

Houd producten 15-20 seconden onder stromend koud water en draai deze na het wassen om, zodat ze kunnen uitlekken. Dit kun je eventueel meerdere keren herhalen.

Je kunt ook bepaalde voedingsmiddelen met een ruwe schil, zoals aardappels en wortels, met een borstel schrobben om eventuele overgebleven pesticiden te verwijderen.

Dit artikel wijst uit welke groenten en fruit gemakkelijker te wassen zijn, welke niet, en hoe effectief elke afwasmethode is in het verwijderen van pesticiden.

pesticiden van fruit en groenten afwassen

Welke Pesticiden op Groenten en Fruit zijn gemakkelijk te verwijderen en welke niet?

vruchten en groenten in waterHet verwijderen van pesticiden van groenten en fruit hangt af van verschillende factoren, waaronder het type fruit of groente, de grootte van het oppervlak en de porositeit van de schil. Over het algemeen zijn sommige producten vatbaarder voor pesticiden dan andere vanwege hun oppervlaktekenmerken.

Vruchten en groenten met een gladde schil, zoals appels, druiven, komkommers en tomaten, zijn over het algemeen gemakkelijker te reinigen. Dit komt doordat pesticiden minder kans hebben om zich te hechten aan een glad oppervlak en gemakkelijker kunnen worden verwijderd door te wassen of te schrobben.

Aan de andere kant zijn groenten en fruit met een ruwe, poreuze schil, zoals aardbeien, aardappelen en bladgroenten zoals spinazie, wat moeilijker schoon te maken. Pesticiden kunnen zich dieper in de poriën van de schil nestelen, waardoor ze moeilijker te verwijderen zijn door simpelweg te wassen.

Voor groenten en fruit met een ruwe schil kan het nuttig zijn om ze grondig te schrobben met een borstel om eventuele resterende pesticiden te verwijderen. Ook het schillen van deze groenten en fruit kan een effectieve manier zijn om de blootstelling aan pesticiden te verminderen, hoewel sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan door het verwijderen van de schil.

Weetje

Wist je dat pesticiden tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt als zenuwgas? Ze verstoren namelijk enzymen in het zenuwstelsel, wat verlamming en de dood veroorzaakt. Deze pesticiden werden ingezet tegen de Duitsers, Italianen en Japanners.

Hoe kun je fruit en groente het beste afwassen?

Stromend water is waarschijnlijk het enige dat je nodig hebt, want er is weinig bewijs dat speciale spoelingen of zeep de resten kunnen verwijderen.

In de tabel hieronder zie je verschillende afwasmethoden en precies hoeveel pesticiden ze kunnen verminderen (%) op verschillende soorten groenten, zoals sla, perilla bladeren, en spinazie.

Afwasmethoden Sla Perilla Bladeren Spinazie
Stromend water 82.5 ± 1.3 a 76.3 ± 4.5 a 87.8 ± 2.1 a
Alkalisch water 72.0 ± 1.9 bc 67.8 ± 1.2 bc 50.3 ± 4.5 bc
Blanceren 68.4 ± 1.8 cd 56.7 ± 3.9 cd 49.3 ± 3.6 cd
Ultrasoon reinigen 68.0 ± 0.9 cd 62.1 ± 1.0 cd 49.7 ± 2.0 cd
NaHCO3 66.7 ± 2.9 d 63.5 ± 1.8 d 47.1 ± 5.7 d
Koken 66.5 ± 4.9 b 44.0 ± 3.3 b 65.6 ± 4.3 b
Azijn 65.7 ± 2.2 d 58.6 ± 5.2 d 51.8 ± 6.4 d
Stilstaand water 59.0 ± 2.7 d 63.1 ± 4.8 d 50.0 ± 4.6 d
Afwasmiddel 57.5 ± 2.3 e 45.8 ± 5.1 e 43.9 ± 8.3 e
Gemiddelde 67.4 ± 7.3 A 59.8 ± 10.2 B 55.1 ± 13.8 C

Bron: Yang, S. J., Mun, S., Kim, H. J., Han, S. J., Kim, D. W., Cho, B. S., … & Park, D. W. (2022). Effectiveness of different washing strategies on pesticide residue removal: The first comparative study on leafy vegetables. Foods, 11(18), 2916.

Kun je pesticiden van groenten wassen?

Bladgroenten vormen een uitdaging omdat ze niet geschild kunnen worden en een groot bladoppervlak hebben, waardoor het risico op achterblijvende pesticideresiduen hoger is dan bij andere groenten. 

Ik heb veel verschillende methoden gevonden om deze residuen te verwijderen, maar geen van hen gaf aan hoe effectief ze precies waren.

Gelukkig kwam ik deze studie tegen die tien verschillende methoden onderzocht om pesticideresiduen te verwijderen uit vijf soorten bladgroenten die kunstmatig waren besmet met pesticiden. 

Ik zal de resultaten kort samenvatten en daarna hun overzichtelijke tabel weergeven.

Het bereik van vermindering voor elke methode lag tussen de 43,7% en 77,0%, terwijl voor de vijf bladgroenten dit tussen de 40,6% en 67,4% lag.

Bij sla werd het meeste pesticide verwijderd (67,4 ± 7,3%), terwijl ssamchoo het minste pesticidevermindering liet zien (40,6 ± 12,9%). 

Het gebruik van stromend water (77,0 ± 18,0%) en koken (59,5 ± 31,2%) resulteerde gemiddeld in de grootste afname, terwijl het gebruik van afwasmiddel (43,7 ± 14,5%) het minst effectief was.

De studie benadrukte dat bladgroenten met hogere log P-waarden (een maat voor de oplosbaarheid van pesticiden) minder goed gereinigd werden door koken en blancheren. 

Dit betekent dat deze groenten na het wassen gekookt of geblancheerd moeten worden om de verwijdering van pesticiden te verbeteren.

Aandachtspunten

Uit de discussie van de vorige studie blijkt dat het verminderen van pesticiden op bladgroenten afhangt van verschillende dingen, zoals het soort groente en hoe je ze schoonmaakt. Het onderzoek liet zien dat bijvoorbeeld het wassen van groenten helpt om pesticiden weg te krijgen. Maar niet alle groenten reageren hetzelfde op schoonmaken. Bijvoorbeeld, het wassen van tomaten en komkommers haalt veel meer pesticiden weg dan bij spinazie.

Het beste is om groenten te wassen met stromend water, want andere methoden werken minder goed. Ook is het belangrijk om groenten te koken nadat je ze hebt gewassen, omdat dit helpt om nog meer pesticiden te verwijderen.

De studie keek ook naar specifieke pesticiden en ontdekte dat sommige beter reageren op bepaalde schoonmaakmethoden dan andere. Bijvoorbeeld, sommige pesticiden worden beter verwijderd door te koken dan door ze te wassen.

Kort gezegd, het is het beste om groenten goed te wassen met stromend water en ze daarna te koken. Het is ook belangrijk om te begrijpen welke pesticiden er zijn en hoe ze reageren op verschillende schoonmaakmethoden.

Pesticiden van groenten en fruit te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om pesticiden van groenten en fruit te verwijderen, afhankelijk van het type product en de mate van blootstelling aan pesticiden. Hier zijn enkele algemene methoden:

Wassen onder stromend water. Dit is de meest gebruikelijke methode om pesticiden te verwijderen. Door groenten en fruit grondig onder stromend water te wassen, kunnen losse pesticidenresten worden weggespoeld.

Schrobben met een borstel. Voor groenten en fruit met een ruwe schil kan het nuttig zijn om een schone borstel te gebruiken om de schil te schrobben. Dit helpt bij het verwijderen van pesticiden die zich in de poriën van de schil hebben genesteld.

Schillen. Het schillen van groenten en fruit kan een effectieve manier zijn om pesticiden te verwijderen, vooral voor producten met een dikke schil zoals appels of komkommers. Door de schil te verwijderen, worden potentieel aanwezige pesticiden op het oppervlak verwijderd. Houd er wel rekening mee dat bij het schillen van groenten en fruit sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan.

Week in azijnwater. Sommige mensen weken groenten en fruit in een oplossing van water en azijn om pesticiden te verwijderen. Azijn staat bekend om zijn reinigende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van residu. Meng ongeveer 1 deel azijn met 3 delen water en laat de producten enkele minuten weken voordat je ze grondig afspoelt.

Gebruik van commerciële fruit- en groentewassers. Er zijn commerciële fruit- en groentewassers verkrijgbaar die beweren pesticiden effectief te verwijderen. Deze apparaten maken gebruik van verschillende reinigingsmethoden, zoals ozonbehandeling of ultrasone reiniging, om pesticiden te verminderen.

Dit zijn een paar veelgebruikte methoden. Maar zoals eerder besproken, is niet elke methode even goed onderbouwd.

Take home message

Pesticiden worden vaak aangetroffen op groenten en fruit, wat begrijpelijke zorgen oproept vanwege de potentiële gezondheidsrisico’s. 

Deze chemicaliën kunnen leiden tot tumoren en schade aan verschillende organen, en zelfs vruchtbaarheidsproblemen en geboorteafwijkingen veroorzaken. 

Veel mensen wassen hun producten grondig in de hoop pesticiden te verwijderen, maar is dit voldoende?

Het antwoord heeft financiële consequenties, aangezien biologische producten duurder zijn. 

Dus kunnen pesticiden worden afgewassen? Oftewel, verwijdert het wassen van producten pesticiden? En hoe verwijder je bestrijdingsmiddelen?

Ongeveer 75% van de pesticiden kan worden verwijderd, voornamelijk door te spoelen met water. 

Methoden zoals stromend water en koken blijken het meest effectief, terwijl afwasmiddel minder effectief is. 

Het wassen van groenten en fruit met koud water en het grondig borstelen van producten met een ruwe schil kan helpen bij het verminderen van pesticiden. 

Echter, sommige voedingsstoffen kunnen verloren gaan bij het verwijderen van de schil. 

Over het algemeen zijn producten met een gladde schil gemakkelijker te reinigen dan die met een ruwe schil vanwege hun oppervlak. 

Het is belangrijk te weten welke groenten en fruit vatbaarder zijn voor pesticiden en welke methoden het meest effectief zijn voor het reinigen ervan.

De steun van lezers is cruciaal als ik 365 dagen per jaar educatief materiaal wil blijven maken over medische onderwerpen en gratis beginnersgidsen wil blijven verstrekken. 

Gezondheid is van onschatbare waarde en betrouwbare informatie moet voor iedereen toegankelijk blijven. 

Bezoek ook mijn YouTube-kanaal waar ik in slechts één minuut antwoord geef op veelgestelde vragen zoals deze.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Yang, S. J., Mun, S., Kim, H. J., Han, S. J., Kim, D. W., Cho, B. S., … & Park, D. W. (2022). Effectiveness of different washing strategies on pesticide residue removal: The first comparative study on leafy vegetables. Foods, 11(18), 2916.