Waarom Voelen je Tanden Raar na Spinazie? De Oorzaak

Na het eten van spinazie voelen je tanden krijtachtig aan. Maar hoe kan dat precies? Dus waarom voelen je tanden raar na spinazie?

KORT ANTWOORD

Dit komt door de vorming van kleine calciumoxalaatkristallen die in je mond rondzweven. Deze kristallen ontstaan wanneer het calcium in je speeksel in contact komt met het oxaalzuur in spinazie.

Dit artikel vertelt je de boosdoener, of spinazie je tanden kan beschadigen en de andere voedingsmiddelen die oxalaat bevatten.

rauwe spinazie

De boosdoener

Spinazie is rijk aan oxaalzuur dat niet in water oplost. Tijdens het kauwen komen oxalaatkristallen vrij die vervolgens je tanden zal bedekken. 

Dit kan op verschillende manieren ervaren worden:

 1. krijtachtig gevoel
 2. korrelig gevoel
 3. harig gevoel
 4. ze kunnen ook nog eens vastplakken

Het is dus niet gek dat je tanden na spinazie raar voelen. Iedereen beschrijft het op zijn of haar eigen manier. Maar door dit gevoel zit je wel met een brandende vraag.

Tast spinazie je tandglazuur aan?

Door het korrelige gevoel ben je al snel bang dat het tandglazuur aangetast wordt.

Dit is gelukkig niet het geval. Oxaalzuur is ook veilig voor beugels, tandimplantaten en kunstgebitten. 

Oxaalzuur heeft zure eigenschappen en heeft het vermogen om calcium te cheleren. Het zou dus een negatief effect kunnen hebben. 

Echter is het zeer onwaarschijnlijk omdat het oxaalzuur in de meeste voedingsmiddelen een bepaalde vorm is.

Integendeel, de hiervoor besproken calciumoxalaatkristallen in spinazie worden zelfs bij tandheelkundige behandelingen gebruikt.

Zo kan het tandbeen onder het glazuur aangepakt worden en er minder gevoelig mee gemaakt worden.

Gelukkig hebben we deze angst uit de wereld geholpen. Maar aangezien oxaalzuur voor het rare gevoel zorgt, vraag je je misschien af welke voedingsmiddelen dat nog meer bevatten.

Oxaalzuurrijke voedingsmiddelen

Spinazie is dus rijk aan oxaalzuur, maar er zijn nog meer voedingsmiddelen met een hoog oxalaatgehalte:

 1. bladgroenten zoals spinazie
 2. amandelen
 3. frambozen
 4. sojaproducten
 5. dadels
 6. aardappelen
 7. navy beans
 8. bieten

Aandachtspunten 

Smaakverandering. Na het eten van spinazie kunnen je tanden een vreemde smaak hebben. Dit komt door de interactie tussen het oxaalzuur en het calcium in je speeksel, wat de smaakpapillen kan beïnvloeden en een metaalachtige smaak kan veroorzaken.

Tijdelijke verkleuring. Na het eten van spinazie kan er een lichte verkleuring optreden op het oppervlak van je tanden. De calciumoxalaatkristallen kunnen zich tijdelijk hechten aan het tandglazuur, wat kan leiden tot een kortstondige groenachtige of gelige verkleuring.

Gevoeligheid. Sommige mensen ervaren na het eten van spinazie een verhoogde gevoeligheid van hun tanden. De kleine kristallen kunnen microscopische slijtage veroorzaken aan het tandglazuur, waardoor de tanden gevoeliger worden voor warme, koude of zoete voedingsmiddelen.

Take home message

Het eten van spinazie geeft een krijtachtig gevoel en een ongewone textuur. Maar waarom voelen je tanden raar na spinazie?

Als je spinazie eet ontstaan er kleine calciumoxalaatkristallen die in je mond rondzweven. Deze kristallen worden gevormd wanneer calcium uit het speeksel gemengd wordt met het oxaalzuur in spinazie.

Door het korrelige en krijtachtige gevoel zit je natuurlijk wel met een aantal vragen.

Aangezien oxaalzuur over zure eigenschappen beschikt, ga je je al snel afvragen of het je tanden kan aantasten. Dit is echter zeer onwaarschijnlijk.

Er is wel een aandachtspunt. Wees voorzichtig met oxaalzuur als je een hoog risico op nierstenen hebt.

Naast bladgroenten zoals spinazie zijn er nog meer oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals amandelen, frambozen, sojaproducten, navy beans, dadels, aardappelen en bieten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen