Waarom je Na Fastfood Nooit Vol Zit: 5 Redenen.

Sommige voedselwetenschappers moeten worden opgesloten, want ze hebben bloed aan hun handen.

Zo hebben ze ervoor gezorgd dat je na duizenden calorieën aan bijvoorbeeld koekjes of frisdrank niet vol zit.

Hierdoor blijf je maar eten en ontwikkel je sneller overgewicht en diabetes, waardoor de levensverwachting verlaagt. 

Als je daarentegen 2000 calorieën aan onbewerkte bessen eet, zal je wel degelijk verzadigd zijn. Het is duivels wat ze met ons voedsel doen, met alle gevolgen van dien. 

Het is bizar dat als je 1 persoon vermoordt, je levenslang krijgt, maar als je als CEO indirect 10 miljoen kinderen doodt met bewerkt voedsel, je een bonus krijgt van 10 miljoen. 

Ik vind dat mensen die onze gezondheid bewust schaden, daarvoor gestraft moeten worden. Ze zijn niet op hun achterhoofd gevallen en weten dondersgoed waarmee ze bezig zijn.

Maar goed, hoe hebben ze ervoor gezorgd dat we maar blijven eten en nooit verzadigd zijn? Dus waarom zit je nooit vol na fastfood?

KORT ANTWOORD

Junkfood en ultrabewerkte voedingsmiddelen manipuleren onze hersenen door voldoende calorieën te leveren voor energie, maar ons niet snel vol te laten voelen, waardoor we blijven hunkeren naar meer en het lang duurt voordat we echt verzadigd zijn. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar en omzeilen daardoor ons natuurlijke spijsverteringsproces. Dit leidt tot een overconsumptie van calorieën en uiteindelijk gewichtstoename. Deze bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak lege calorieën uit overtollige koolhydraten en ongezonde vetten, waardoor ze bijdragen aan gewichtstoename. Ze verminderen ook het vezelgehalte, wat ons verzadigingsgevoel vermindert na consumptie. Door de juiste combinatie van suiker, zout en vet toe te voegen, wordt ons genotssysteem geprikkeld, wat deze ultrabewerkte voedingsmiddelen onweerstaanbaar maakt voor onze smaakpapillen, waardoor we geneigd zijn om meer te eten dan nodig is. Dit alles maakt het moeilijk om een gevoel van verzadiging te bereiken en kan leiden tot overeten en de bijbehorende negatieve gezondheidseffecten.

Dit was slechts het topje van de ijsberg wat betreft de effecten van bewerkt voedsel. In dit artikel zal ik een volledig overzicht geven van deze consequenties.

fastfood op tafel zoals burgers, patat, pizza en donuts

We eten voorgekauwd voedsel

In plaats van onbewerkte volkoren voedingsmiddelen te eten, consumeren we voorgekauwd gefabriceerd voedsel.

Ze nemen eenvoudige ingrediënten zoals maïs, tarwe en aardappelen en breken deze af tot basiscomponenten zoals zetmeelrijke meelsoorten, eiwitisolaten en vetten

Vervolgens mengen ze deze tot mengsels, waarvan ongeveer de helft wordt omgezet in suikers en andere derivaten via hydrolyse – een proces dat lijkt op menselijke spijsvertering.

Met behulp van kunstmatige kleuren, smaken en emulgatoren worden deze slurries verwarmd, gemalen, gevormd of geëxtrudeerd tot de verschillende voedingsmiddelen die we kennen, zoals pizza, hamburgers, graanrepen, ontbijtgranen en snoep. 

Door de juiste verhoudingen van suiker, zout en vet toe te voegen, worden deze ultrabewerkte voedingsmiddelen bijna onweerstaanbaar gemaakt voor onze smaakpapillen.

Hoewel ze gemakkelijk verteerbaar zijn, zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen niet goed voor ons lichaam. 

Ze omzeilen ons natuurlijke spijsverteringsproces en veroorzaken dat we meer calorieën consumeren dan we nodig hebben, wat leidt tot gewichtstoename. 

Bovendien bevatten ze vaak minder voedingsstoffen dan hele voedingsmiddelen, waardoor ons lichaam niet de essentiële voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren.

Het is belangrijk om bewust te zijn van wat we eten en te streven naar een voedzaam dieet met hele voedingsmiddelen die ons lichaam echt voeden en ondersteunen.

Weetje

Wist je dat het consumeren van ultrabewerkte voedingsmiddelen verantwoordelijk was voor 21,8% van alle sterfgevallen door te voorkomen ziekten? Dit voedsel wordt namelijk direct gekoppeld aan 32 schadelijke gezondheidseffecten, zoals een hoger risico op hartaandoeningen, diabetes type 2, kanker en vroegtijdig overlijden.

Waarom je nog steeds honger hebt na het eten van bewerkte voedingsmiddelen

Nadat je een paar pakken koekjes en een blikje frisdrank hebt verorberd, heb je nog steeds honger. Hoe is dat mogelijk? 

Je hebt toch al behoorlijk wat calorieën binnengekregen? 

Het gaat niet alleen om calorieën, want ons lichaam heeft ook andere voedingsstoffen nodig om zich verzadigd te voelen.

Hoewel we na het eten van een zak chips of een reep chocolade denken dat we genoeg hebben gehad, missen we eigenlijk essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. 

De hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt, is net zo belangrijk als de hoeveelheid calorieën.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vezels, zoals groenten en bonen, zorgen ervoor dat je langer vol blijft. 

Maar bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood en snacks, bevatten vaak weinig voedingsstoffen en veel suiker en vet.

Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je eet. Het kan verleidelijk zijn om naar bewerkte voedingsmiddelen te grijpen vanwege hun gemak en smaak, maar ze vullen ons vaak niet goed en leveren niet de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Om je echt verzadigd te voelen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen en die je lichaam voeden in plaats van alleen maar vullen.

Waarom je beter geen bewerkt voedsel kunt eten

Ultrabewerkt voedsel wordt vaak gemaakt van chemisch gemodificeerde ingrediënten die worden samengevoegd tot kant-en-klare maaltijden. 

Deze voedingsmiddelen worden gekoppeld aan chronische ziekten en vroegtijdige sterfte, dus het vermijden ervan is een van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen.

Bewerkt voedsel kan leiden tot gewichtstoename omdat het vaak lege calorieën levert, afkomstig van overtollige koolhydraten en ongezonde vetten. 

Daarnaast vergroot het de kans op metabool syndroom, hartziekten en problemen met de hersenen, zoals ADHD, depressie en Alzheimer.

Het vermijden van bewerkt voedsel is gemakkelijk. Doe je boodschappen aan de rand van de supermarkt, vermijd voedsel in dozen, lees de etiketten, let op de voedingswaarden, maak maaltijden zelf en ga af en toe uit eten.

Niet alle bewerkte voedingsmiddelen zijn slecht. Volgens de NOVA-voedselclassificatie kunnen we voedingsmiddelen in vier groepen verdelen: onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen, verwerkte culinaire ingrediënten, bewerkte voedingsmiddelen en ultrabewerkte voedingsmiddelen. 

Het is verstandig om groep 4 te vermijden en te kiezen voor voedingsmiddelen uit de eerste drie groepen.

Take home message

Sommige voedingsdeskundigen zouden verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun rol in het bevorderen van overeten en de gezondheidsproblemen die daaruit voortkomen. 

Ze manipuleren voedsel op zo’n manier dat het ons niet voldaan laat voelen, waardoor we meer eten en sneller last krijgen van overgewicht en diabetes. 

Het is schokkend dat hun acties zulke verregaande gevolgen hebben voor de samenleving, terwijl de verantwoordelijkheid vaak niet wordt erkend. 

Deze sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn ontworpen om onze natuurlijke verzadigingsmechanismen te omzeilen, waardoor we meer eten dan nodig is en onszelf blootstellen aan gezondheidsrisico’s.

Junkfood en ultrabewerkte voedingsmiddelen hebben een verslavende kwaliteit die ons doet terugkeren naar meer, zelfs als ons lichaam geen voedingsstoffen meer nodig heeft. 

Ze bieden snelle energie, maar missen de voedingsstoffen die ons lichaam echt nodig heeft, wat leidt tot overeten en uiteindelijk gewichtstoename. 

Door de voedingswaarde te verlagen en de smaak te versterken met suiker, zout en vet, worden deze voedingsmiddelen aantrekkelijk gemaakt voor onze smaakpapillen, maar zijn ze schadelijk voor onze gezondheid.

Het is van cruciaal belang dat lezers mijn werk blijven ondersteunen, zodat ik door kan gaan met het verstrekken van educatief materiaal over medische onderwerpen en het aanbieden van gratis informatiebronnen over gezondheid. 

Gezondheid is van onschatbare waarde en betrouwbare informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn. 

Ik nodig je ook uit om een kijkje te nemen op mijn YouTube-kanaall, waar ik veelgestelde vragen beantwoord in korte, informatieve video’s.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mititelu, M., Oancea, C. N., Neacșu, S. M., Musuc, A. M., Gheonea, T. C., Stanciu, T. I., … & Lupu, C. E. (2023). Evaluation of Junk Food Consumption and the Risk Related to Consumer Health among the Romanian Population. Nutrients, 15(16), 3591.

Poti, J. M., Braga, B., & Qin, B. (2017). Ultra-processed food intake and obesity: what really matters for health—processing or nutrient content?. Current obesity reports, 6, 420-431.

Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., … & Zhou, M. (2020). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metabolism, 32(4), 690.