Welke Kanker is het Meest Agressief? De 5 Dodelijkste (Tabel)

Ongeveer 40% van de mensen krijgt op een bepaald moment kanker. 

Wereldwijd sterven de meeste mensen aan longkanker (1,80 miljoen), darmkanker (916.000) en leverkanker (830.000). Maar dit zijn niet de dodelijkste kankersoorten.

De dodelijkheid wordt bepaald aan de hand van hoeveel mensen na 5 jaar nog in leven zijn, oftewel de 5 jaar overlevingspercentages.

Alle kankersoorten samen hebben een 5-jaarsoverleving van 65%. 

Bij basaalcelcarcinoom, de minst kwaadaardige huidkanker, is 5 jaar na de diagnose bijna iedereen nog in leven. Dat maakt het een van de minst dodelijke kankers.

Daarentegen zijn er ook zeer agressieve kankersoorten met zo’n lage overlevingskans dat het bijna voelt als een doodvonnis.

Dus, welke kanker heeft de slechtste prognose? Met andere woorden, welke kanker is het meest agressief?

KORT ANTWOORD

Alvleesklierkanker is de meest dodelijke vorm van kanker, waarbij minder dan 5% van de mensen na 5 jaar nog in leven is. Op de tweede plaats staat mesothelioom, dat veroorzaakt wordt door asbest en meestal de longen aantast. Na 5 jaar is gemiddeld nog 8% van de patiënten in leven.

Andere agressieve vormen van kanker zijn hersenkanker, waarbij de 5-jaarsoverleving 12,8% bedraagt, leverkanker 13%, slokdarmkanker 17,5%, longkanker 17,6% en maagkanker 22,2%.

Dit artikel legt uit waarom de eerder genoemde kankersoorten zo fataal zijn en toont een tabel waarin alle kankersoorten worden gerangschikt op basis van hun dodelijkheid, van hoog naar laag.

oncoloog met kankerpatient aan ziekenhuisbed

Waarom is alvleesklierkanker zo dodelijk?

illustratie van de alvleesklier in het lichaamAlvleesklierkanker wordt beschouwd als een van de meest dodelijke vormen van kanker, met minder dan 5% van de mensen die nog in leven zijn vijf jaar na de diagnose. 

Deze alarmerend lage overlevingskans wordt deels veroorzaakt door verschillende factoren. Allereerst is alvleesklierkanker berucht omdat het in de beginstadia vaak asymptomatisch is, wat betekent dat mensen de ziekte vaak pas ontdekken wanneer deze zich al in een vergevorderd stadium bevindt. 

Hierdoor wordt het moeilijker om de kanker effectief te behandelen.

Bovendien heeft de alvleesklier een cruciale rol in het spijsverteringsstelsel, waardoor kanker in dit orgaan snel kan leiden tot ernstige complicaties. 

Alvleesklierkanker verspreidt zich vaak snel naar omliggende weefsels en organen, wat de behandeling bemoeilijkt. 

Zelfs wanneer de kanker wordt ontdekt in een vroeg stadium, kan het agressief zijn en resistent tegen veelvoorkomende behandelingen zoals chemotherapie en bestraling.

Daarnaast spelen genetische factoren en risicofactoren zoals roken, obesitas en een familiegeschiedenis van alvleesklierkanker een rol bij het verhoogde risico op het ontwikkelen van deze ziekte.

Al met al maakt de combinatie van late detectie, agressieve groei, en beperkte behandelingsmogelijkheden alvleesklierkanker tot een van de meest dodelijke vormen van kanker die momenteel bekend zijn.

Weetje

Wist je dat vrouwen mogelijk een betere overlevingskans hebben bij melanoom (ernstige huidkanker) omdat ze meer aandacht besteden aan lichamelijke veranderingen?

Is asbest kanker dodelijk?

Mesothelioom, veroorzaakt door blootstelling aan asbest, is een andere verwoestende vorm van kanker met een alarmerend lage overlevingskans. 

Na vijf jaar is gemiddeld slechts 8% van de patiënten nog in leven na de diagnose. Net als bij alvleesklierkanker wordt mesothelioom vaak pas laat ontdekt, omdat de symptomen in de beginstadia mild en vaag kunnen zijn, waardoor patiënten de ziekte pas in een gevorderd stadium herkennen.

De link met asbest maakt mesothelioom bijzonder verraderlijk. 

Asbestvezels, die decennialang in veel industriële toepassingen werden gebruikt, kunnen diep in de longen doordringen wanneer ze worden ingeademd. 

Deze vezels kunnen leiden tot de ontwikkeling van mesothelioom, dat zich meestal manifesteert als kanker van het longvlies, het buikvlies of het hartzakje.

Net als bij alvleesklierkanker is mesothelioom zeer agressief en verspreidt het zich snel naar nabijgelegen weefsels en organen. 

Behandelingen zoals chemotherapie, bestraling en chirurgie zijn vaak niet zo effectief bij mesothelioom als bij andere vormen van kanker, waardoor de overlevingskansen beperkt zijn.

De combinatie van late detectie, beperkte behandelingsmogelijkheden en de ernstige gezondheidsrisico’s geassocieerd met asbestblootstelling maakt mesothelioom tot een van de meest meedogenloze vormen van kanker.

Wat is de minst erge vorm van kanker?

De kankersoorten met de beste overlevingspercentages zijn:

  • Niet-uitgezaaide borskanker: 5-jaar overlevingspercentage van 99%
  • Niet-uitgezaaide prostaatkanker: 5-jaar overlevingspercentage van 99%
  • Testiculaire kanker: 5-jaar overlevingspercentage van 99%
  • Schildklierkanker: 5-jaar overlevingspercentage van 98%

Ik zal nu voor elk van deze kankersoorten bespreken waarom de overleving zo goed is:

Niet-uitgezaaide borskanker. Borskanker heeft een 5-jaar overlevingspercentage van 99%. Dit komt omdat borskanker vaak vroegtijdig wordt opgemerkt, dankzij screeningsmethoden zoals mammografieën. Wanneer het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het meestal nog beperkt tot de borst en heeft het zich niet verspreid naar andere delen van het lichaam. Behandelingen zoals chirurgie, chemotherapie en bestraling kunnen effectief zijn, vooral wanneer de kanker nog niet is uitgezaaid.

Niet-uitgezaaide prostaatkanker. Prostaatkanker heeft ook een 5-jaar overlevingspercentage van 99%. Deze kanker groeit vaak langzaam en kan in een vroeg stadium worden opgemerkt door screenings zoals de PSA-test en digitaal rectaal onderzoek. Veel prostaattumoren blijven beperkt tot de prostaat, vooral in de beginfase. Behandelingsopties, zoals chirurgie, bestraling en actief volgen, zijn vaak effectief bij het beheersen van de ziekte en het voorkomen van verdere verspreiding.

Testiculaire kanker. Testiculaire kanker heeft ook een 5-jaar overlevingspercentage van 99%. Deze kanker treft meestal jongere mannen en wordt vaak vroeg ontdekt vanwege de relatief snelle groei van de tumor en het feit dat het vaak gepaard gaat met voelbare knobbels in de zaadbal. Chirurgische verwijdering van de aangetaste zaadbal, gevolgd door aanvullende behandelingen zoals chemotherapie of bestraling, kan de kanker vaak volledig genezen, vooral als het nog niet is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Schildklierkanker. Schildklierkanker heeft een 5-jaar overlevingspercentage van 98%. Deze kanker heeft meestal een zeer goede prognose omdat het vaak traag groeit en zich vaak beperkt tot de schildklier, zonder zich snel naar andere delen van het lichaam te verspreiden. Chirurgische verwijdering van de schildklier, gevolgd door hormoontherapie, kan vaak effectief zijn bij het behandelen van deze vorm van kanker. Bovendien reageert schildklierkanker over het algemeen goed op behandelingen, zelfs als het zich verspreidt buiten de schildklier.

Deze kankersoorten tonen buitengewoon hoge overlevingspercentages, voornamelijk omdat ze vaak vroegtijdig worden ontdekt, langzaam groeien en doorgaans beperkt blijven tot hun oorspronkelijke locatie in het lichaam. Hierdoor kunnen effectieve behandelingen zoals chirurgie, chemotherapie en bestraling de kanker goed onder controle houden, waardoor de kans op volledig herstel aanzienlijk wordt vergroot.

Overlevingspercentages alle kankers

Hieronder vind je de 5-jaarsoverleving van verschillende soorten kanker voor volwassenen (15-99 jaar) in Engeland. Deze cijfers kunnen iets afwijken van de introductie omdat de gegevens afkomstig zijn uit Engeland.

Tabel met de 5-jaarsoverleving van verschillende soorten kanker:

Kankersoort

5-jaarsoverleving

Mesothelioom

7.2%

Alvleesklier

7.3%

Hersen

12.8%

Lever

13.0%

Slokdarm

17.5%

Long

17.6%

Maag

22.2%

Eierstok

43.0%

Blaas

53.0%

Myeloom (plasmacelleukemie)

54.4%

Leukemie

55.4%

Dikke darm

57.7%

Colorectaal (dikkedarm- en endeldarmkanker)

58.7%

Rectaal

60.2%

Anus

60.3%

Baarmoederhals

61.2%

Strottenhoofd

64.4%

Nieren

64.7%

Non-Hodgkin lymfoom

66.9%

Vulva

69.7%

Baarmoeder

76.3%

Hodgkin lymfoom

83.3%

Borst

86.3%

Schildklier

87.4%

Prostaat

88.0%

Melanoom

92.3%

Testikel

97.0%

Let op: Deze cijfers zijn alleen bedoeld ter illustratie en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het stadium van de kanker en de individuele gezondheidstoestand van de patiënt.

Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker staat bovenaan de lijst van de meest dodelijke kankers.

De alvleesklier speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Kankers die deel uitmaken van het spijsverteringssysteem zijn vaak erg gevaarlijk. 

De meeste alvleesklierkankers zijn exocriene tumoren, wat betekent dat ze ontstaan ​​in de cellen die spijsverteringsenzymen produceren. 

Een kleiner percentage van de gevallen betreft endocriene tumoren, die hormonen zoals insuline produceren. 

Deze worden ook wel pancreatische neuro-endocriene tumoren (NET’s) genoemd. 

Volgens de American Cancer Society (ACS) hebben NET’s een relatief gunstigere prognose, maar ze vormen slechts een klein deel van alle alvleesklierkankers.

Behandelingsmogelijkheden voor alvleesklierkanker omvatten chirurgie, bestraling en chemotherapie, afhankelijk van hoe ver de kanker zich heeft verspreid. 

Soms kunnen ook immunotherapie en gerichte therapieën worden gebruikt. 

Mesothelioom

Het mesotheel bedekt bepaalde holtes en organen in ons lichaam. Als er kanker ontstaat in deze cellen, noemen we dat mesothelioom. 

Meestal ontwikkelt deze kanker zich in het mesotheel rondom de longen, bekend als pleuramesothelioom. 

Maar soms treft het ook het buikvlies, dat de buikorganen omhult, en dan spreken we van peritoneaal mesothelioom. Het is zeldzaam in de weefsels rondom het hart en de testikels. 

De behandeling van mesothelioom varieert afhankelijk van hoe ver de ziekte gevorderd is. 

Het kan bestaan uit operaties, chemotherapie, bestraling, gerichte therapieën en immuuntherapie.

Wat veroorzaakt mesothelioom? Het komt voornamelijk door blootstelling aan asbest, een vezel die vroeger veel gebruikt werd in isolatiemateriaal.

Take home message

Ongeveer 40% van de wereldbevolking wordt op een bepaald moment geconfronteerd met kanker. 

Hoewel longkanker, darmkanker en leverkanker wereldwijd tot de meeste sterfgevallen leiden, zijn dit niet noodzakelijk de dodelijkste kankersoorten. 

Een aantal veelgestelde vragen omtrent de dodelijkheid van kanker zijn: welke kanker is het meest dodelijk? Welke kanker is de dodelijkste? Welke kanker is het meest agressief? Welke kanker heeft de slechtste prognose? Welke kanker is het ergste? En wat is ergste soort kanker?

De dodelijkheid van kanker wordt vaak gemeten aan de hand van de 5-jaarsoverlevingspercentages, waarbij alvleesklierkanker als de meest fatale wordt beschouwd, met minder dan 5% van de patiënten die na 5 jaar nog in leven zijn. 

Deze aandoening blijft zo’n lage overlevingskans hebben vanwege verschillende factoren, waaronder late detectie, agressieve groei, en beperkte behandelingsmogelijkheden. Net zo verwoestend is mesothelioom, geassocieerd met asbestblootstelling, waar slechts 8% van de patiënten na 5 jaar nog leeft na de diagnose.

Deze informatie, essentieel voor het begrip van kankersoorten en hun implicaties, moet toegankelijk blijven voor iedereen. 

Als auteur van educatief materiaal over medische onderwerpen en gratis beginnersgidsen, realiseer ik me hoe belangrijk de steun van lezers is om mijn missie voort te zetten om dit soort informatie beschikbaar te houden. 

Gezondheid is van onschatbare waarde, en het bieden van betrouwbare informatie over medische onderwerpen is cruciaal voor het welzijn van individuen wereldwijd. 

Met de voortdurende steun van lezers kan ik doorgaan met het maken van educatief materiaal en het opzetten van gratis kanalen om deze waardevolle kennis te delen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Maajani, K., Jalali, A., Alipour, S., Khodadost, M., Tohidinik, H. R., & Yazdani, K. (2019). The global and regional survival rate of women with breast cancer: a systematic review and meta-analysis. Clinical Breast Cancer, 19(3), 165-177.

Howlader, N., Ries, L. A., Mariotto, A. B., Reichman, M. E., Ruhl, J., & Cronin, K. A. (2010). Improved estimates of cancer-specific survival rates from population-based data. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 102(20), 1584-1598.

Moghimi-Dehkordi, B., & Safaee, A. (2012). An overview of colorectal cancer survival rates and prognosis in Asia. World journal of gastrointestinal oncology, 4(4), 71.