Welke Bevolking is het Dikst? Top 10 (Tabel)

69% van de Amerikanen is te zwaar, maar dit cijfer wordt volledig overschaduwd door een klein eiland in het zuiden van de Stille Oceaan. 

Op dat eiland bestelde een politiechef ooit een Lamborghini, maar ontdekte toen dat hij er niet in paste.

Vanwege zulke bizarre verhalen staat het bekend als het land dat zichzelf opvreet. Maar over welk land gaat dit precies?

Dus welke bevolking is het dikst? Kortom, waar komt obesitas het meest voor?

KORT ANTWOORD

In Nauru heeft maar liefst 94,5% van de bevolking overgewicht, en 66% van de 55-plussers lijdt aan diabetes. 

Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan preventie, het verlies van landschap door fosfaatwinning waardoor ze gedwongen worden om voedsel te importeren uit westerse landen, en tot slot de culturele associatie van zwaarlijvigheid met welvaart.

Dit artikel geeft je een overzicht van de top 10 landen wereldwijd met de hoogste obesitaspercentages, de 10 dikste Europese landen, en de geschiedenis van Nauru.

vrouw met overgewicht staat in woonkamer

Welke bevolking is het dikst? De top 10 dikste landen 

Hier zijn de top 10 meest obese landen ter wereld, gerangschikt van laag naar hoog op basis van het percentage volwassen mannen met obesitas, volgens de World Population Review:

Rang Land % van de volwassen mannelijke bevolking met obesitas
10 Micronesia 45.8
9 Kiribati 46
8 Samoa 47.3
7 Tonga 48.2
6 Niue 50
5 Tuvalu 51.6
4 Marshalleilanden 52.9
3 Palau 55.3
2 Cookeilanden 55.9
1 Nauru 61

 

Zoals je kunt zien, is het cijfer voor Nauru hier lager. Dat komt omdat deze tabel het percentage volwassen mannen met obesitas weergeeft, terwijl ik in de inleiding het cijfer voor overgewicht heb genoemd. 

Overgewicht wordt namelijk gedefinieerd als een body mass index (BMI) van 25 of hoger, terwijl obesitas wordt gedefinieerd als een BMI van 30 of hoger.

Weetje

Wist je dat over de hele wereld 44% van de gevallen van diabetes en 7-41% van bepaalde soorten kanker worden veroorzaakt door overgewicht en obesitas?

Welke Europeanen zijn het dikst? 

Hier zijn de Europese landen met het meeste overgewicht:aangegeven:

Land

Percentage van inwoners met overgewicht

10. Griekenland

58%

9. Polen

58%

8. Slowakije

58%

7. Turkije

59%

6. Finland

59%

5. Hongarije

60%

4. Tsjechië

60%

3. IJsland

62%

2. Malta

65%

1. Kroatië

65%

 

Het Europese Obesitaslandschap: Een Diepgaande Studie

In een recente studie over de gezondheid van Europese volwassenen stuitte ik op verontrustende cijfers. 

Bijna de helft van de deelnemers (47,6%) bleek te kampen met overgewicht of obesitas. Mannen leken een grotere last te dragen, met 54,5% die overgewicht of obesitas had, vergeleken met 40,8% van de vrouwen. 

Bovendien was obesitas een groeiend probleem, waarbij 12,8% van de deelnemers (14,0% mannen en 11,5% vrouwen) als obese werd geclassificeerd.

Interessant genoeg varieerde de prevalentie van obesitas over het continent. In West- en Zuid-Europa was het cijfer lager (11,1%) dan in Midden- en Oost-Europa (12,4%) en Noord-Europa (18,0%). 

Opvallend was dat landen zoals Italië een relatief lage obesitasprevalentie kenden, terwijl Kroatië (21,5%) en Engeland (20,1%) alarmerend hoge percentages lieten zien.

Verder onderzoek toonde aan dat obesitas gerelateerd was aan leeftijd en opleidingsniveau. 

Het kwam vaker voor bij oudere deelnemers en diegenen met een lager opleidingsniveau. 

Opmerkelijk was ook dat huidige rokers een lagere kans hadden op obesitas in vergelijking met nooit-rokers, terwijl mannelijke ex-rokers juist een verhoogd risico hadden.

De conclusies van deze studie zijn duidelijk: landen in mediterrane regio’s, zoals Italië en Frankrijk, vertoonden de laagste obesitasprevalentie. 

Van welvaart naar ellende: Het verhaal van Nauru

In 1778 stuitte een Britse walvisvaarder op een prachtig eiland en noemde het Pleasure Island. 

Maar de vreugde was van korte duur. 

De inheemse stammen begonnen te handelen in voedsel voor alcohol, sigaretten en wapens. 

In 1878 brak een bloedige burgeroorlog uit, waardoor de bevolking bijna halveerde. De Duitsers namen de controle over en begonnen met de winning van fosfaat. 

Hierdoor kwam er rijkdom, maar ook veranderingen in het dieet. Traditionele voeding werd vervangen door bewerkte producten, wat leidde tot obesitas en gezondheidsproblemen.

Ondanks individuele inspanningen om af te vallen, maakten externe factoren het moeilijk. 

Gewichtstoename bleek niet alleen een kwestie van wilskracht te zijn; genetica, levensstijl en de beschikbaarheid van voedsel speelden ook een rol. 

Dit patroon van toenemende obesitas is wereldwijd te zien, gedreven door een overvloed aan calorierijk voedsel en sedentaire levensstijlen.

Hoewel er vaak wordt gewezen op individuele verantwoordelijkheid, zijn bredere maatschappelijke en economische factoren van invloed op het gewicht van mensen. 

Het verhaal van Nauru illustreert hoe welvaart kan leiden tot ellende, en hoe ingewikkeld de relatie tussen voedsel, cultuur en gezondheid kan zijn.

Obesitas: Een groeiend probleem in de VS

Obesitas is een veelvoorkomende, ernstige en dure aandoening, met bijna de helft van de Amerikaanse bevolking getroffen tussen 2017 en maart 2020. 

In diezelfde periode steeg de prevalentie van obesitas van 30,5% naar 41,9%, en ernstige obesitas verdubbelde bijna. 

Deze ziekte veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten, beroertes, diabetes type 2 en kanker, wat leidt tot voortijdige, te voorkomen sterfgevallen. 

De jaarlijkse medische kosten in de VS bedroegen bijna $173 miljard in 2019 vanwege obesitasgerelateerde behandelingen. 

Obesitas treft vooral volwassenen tussen 40 en 59 jaar oud, en heeft een complexe relatie met inkomen en onderwijsniveau, waarbij hoger opgeleiden doorgaans een lager obesitaspercentage hebben.

Take home message

Dus waar komt obesitas het meest voor? Kortom, welke bevolking is het dikst? En welke Europeanen zijn het dikst? Waar meeste overgewicht? 

In Nauru, een klein eiland in de Stille Oceaan, heeft 94,5% van de bevolking overgewicht en leidt 66% van de 55-plussers aan diabetes. 

Dit is nog meer dan het hoge percentage van 69% van Amerikanen met overgewicht. Het eiland staat bekend om zijn vreemde verhalen, zoals die keer dat de politiechef een Lamborghini bestelde maar er niet in paste. Daarom wordt het soms wel “het land dat zichzelf opeet” genoemd. 

De redenen voor deze gezondheidscrisis zijn divers: slechte preventieve zorg, niet genoeg toegang tot gezondheidsdiensten, en de noodzaak om voedsel te importeren door verlies van land door fosfaatwinning. 

Ook denken mensen daar vaak dat dik zijn een teken van rijkdom is, wat het probleem verergert.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Gallus, S., Lugo, A., Murisic, B., Bosetti, C., Boffetta, P., & La Vecchia, C. (2015). Overweight and obesity in 16 European countries. European journal of nutrition, 54, 679-689.

Prentice, A. M. (2006). The emerging epidemic of obesity in developing countries. International journal of epidemiology, 35(1), 93-99.