Verliefdheid is niet altijd op het eerste gezicht, het kan weken, maanden of zelfs jaren duren, maar als je echt verliefd bent, voel je het meteen.
Verliefdheid voelt namelijk als drugs, omdat je lichaam dan meer dopamine en oxytocine gaat aanmaken.
Dit veroorzaakt euforische gevoelens die lijken op die van opiaten, zoals pijnstillers en verdovende middelen.
Helaas heeft verliefdheid een houdbaarheidsdatum, meestal tussen 18 maanden en 3 jaar, waarna veel relaties stranden.
Maar dit zal niet de laatste keer zijn dat je vlinders in je buik voelt, en elke keer dat je verliefd wordt, zal het op een andere manier zijn.
Bovendien zul je je jeugdliefde anders ervaren dan de liefde op latere leeftijd, bijvoorbeeld op je 70e.
Maar hoe vaak word je verliefd in je leven?
KORT ANTWOORD
We worden ongeveer drie keer verliefd in ons leven. Dit blijkt uit een onderzoek waaraan 3000 mannen en vrouwen deelnamen.
De eerste liefde is vaak idyllisch en naïef waarin je helemaal opgaat, de tweede leerzaam maar soms pijnlijk, en de derde komt vaak onverwachts en biedt evenwicht.
Jouw partner is dus waarschijnlijk al eerder verliefd geweest, en dat kan misschien een ongemakkelijke gedachte zijn. Maar je kunt het ook zo zien: iedereen heeft meerdere vlammen in hun leven gehad, maar er is maar één liefde van je leven, de ware liefde.
Dit artikel geeft een compleet beeld van verliefdheid: hoe elke liefde wordt ervaren, hoe vaak we verliefd kunnen worden in verschillende levensfasen, of liefde op het eerste gezicht bestaat, en de fases van een relatie die we doormaken.
De Drie Soorten Liefde Die We Ervaren in het Leven
In ons leven ervaren we drie soorten liefde. De eerste is de idealistische liefde van onze jeugd, gebaseerd op verwachtingen van anderen.
De tweede is moeilijk en leert ons belangrijke lessen, vaak gepaard met pijn en manipulatie.
Ten slotte is er de onverwachte derde liefde, die onze ideeën over liefde volledig verandert. Het is de liefde die ons begrijpt zoals we zijn, zonder voorwaarden.
Hoewel de eerste twee ons kunnen vormen, is het de derde die ons ware vervulling brengt.
Soms duurt het een leven lang om deze liefde te vinden, maar als we dat doen, is het de moeite waard.
Weetje
Wist je dat je partner knuffelen een instant stressverlichter is? Het verhoogt de productie van oxytocine en verlaagt het niveau van stresshormonen, waardoor je je meteen ontspannen en rustiger voelt.
Hoe vaak worden we verliefd in ons leven? 4 Fasen
Er zijn vier levensfasen waarin we de opwindende en complexe emotie van verliefdheid kunnen ervaren, elk gekenmerkt door unieke ontwikkelingen en uitdagingen:
Jeugdige verliefdheid. Veel mensen ervaren hun eerste verliefdheid al in hun tienerjaren. Dit kan zijn op de middelbare school, waar je misschien verliefd wordt op een klasgenootje of iemand uit je vriendengroep. Stel dat je tussen de 13 en 19 jaar oud bent, dan zou je gemakkelijk meerdere keren verliefd kunnen worden, soms zelfs elk jaar.
Jongvolwassenheid. Tijdens je twintiger jaren, wanneer je volop bezig bent met het ontdekken van jezelf en het verkennen van de wereld om je heen, is het niet ongewoon om meerdere verliefdheden te ervaren. Of het nu gaat om korte flirts, serieuze relaties of ergens daartussenin, je zou gemiddeld tussen de 3 tot 5 keer verliefd kunnen worden gedurende deze periode.
Stabilisatie en verdieping. Naarmate je de dertig nadert en verder gaat, kunnen de frequentie en intensiteit van verliefdheid afnemen. Mensen zijn vaak bezig met het opbouwen van een carrière, het stichten van een gezin en het vinden van stabiliteit in het leven. Dit betekent niet dat verliefdheid niet meer voorkomt, maar eerder dat het minder vaak gebeurt. Misschien ervaar je nog 1 of 2 significante verliefdheden tijdens deze periode.
Late bloeiers en herkansingen. Sommige mensen ervaren pas later in hun leven intense verliefdheid, misschien na een scheiding of na het overwinnen van persoonlijke obstakels. Dit kan gebeuren op elke leeftijd, van veertig tot tachtig jaar oud. In deze gevallen kan het aantal verliefdheden in een mensenleven aanzienlijk variëren, van geen enkele tot meerdere.
Conclusie: Het aantal keren dat we verliefd worden in ons leven is zeer variabel en hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, levenservaring en persoonlijke voorkeuren. Het kan variëren van meerdere keren in de jeugd tot slechts een handvol keer gedurende een heel leven.
De 4 Fasen van Relaties: Een Reis door Verbinding
In relaties zijn er verschillende fasen die vaak voorkomen en die je kunt indelen op basis van wanneer ze doorgaans optreden.
Laten we eens kijken naar deze fasen, vanaf het begin van een relatie tot meer gevestigde stadia:
De beginfase van euforie. Dit is de periode van 6 maanden tot 2 jaar waarin alles nieuw en opwindend aanvoelt. Je bent vaak vol van passie en verliefdheid, en alles lijkt perfect te zijn.
De fase van vroege gehechtheid. Na ongeveer een jaar tot vijf jaar begint de relatie een diepere verbinding te ontwikkelen. Jullie leren elkaar beter kennen en bouwen een stevigere basis op voor jullie relatie.
De crisisfase. Tussen de vijf en zeven jaar kan een relatie een crisis doormaken. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren zoals veranderingen in de levens van beide partners, stress, of onopgeloste problemen die naar boven komen.
De fase van diepe gehechtheid. Na ongeveer zeven jaar en verder ontstaat er een diepere en meer solide gehechtheid tussen de partners. Jullie hebben samen veel meegemaakt en hebben een sterke emotionele band opgebouwd die bestand is tegen uitdagingen.
Elke fase heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitdagingen, maar onthoud dat elke relatie anders is en dat niet alle koppels dezelfde ervaringen zullen hebben op dezelfde momenten.
Bestaat liefde op het eerste gezicht?
Liefde op het eerste gezicht bestaat zeker, en 51.7% van de mensen heeft dat ooit ervaren.
Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt.
Wanneer mensen spreken over liefde op het eerste gezicht, bedoelen ze vaak een plotselinge en intense aantrekkingskracht tot iemand die ze voor het eerst ontmoeten.
Het kan gepaard gaan met een gevoel van verbondenheid en verlangen, alsof je die persoon al jaren kent, ook al heb je elkaar net ontmoet.
Wat interessant is, is dat liefde op het eerste gezicht vaak wordt beïnvloed door subjectieve factoren, zoals fysieke aantrekkingskracht, charisma, en gedeelde interesses of waarden.
Het kan ook worden beïnvloed door externe omstandigheden, zoals timing en gemoedstoestand.
Bijvoorbeeld, als je op een bepaald moment in je leven openstaat voor liefde en je ontmoet iemand die aan al je verwachtingen voldoet, dan is de kans groter dat je die intense verbinding voelt.
Maar betekent dit dat liefde op het eerste gezicht altijd leidt tot een langdurige en vervullende relatie? Niet noodzakelijk.
Het is belangrijk om te onthouden dat liefde op het eerste gezicht slechts het begin is van een relatie en dat ware liefde vaak tijd, inspanning en wederzijdse groei vereist.
Sommige mensen vinden dat hun liefde op het eerste gezicht uitgroeit tot een diepe en betekenisvolle relatie, terwijl anderen ontdekken dat de intense aantrekkingskracht slechts een voorbijgaande fase was.
Take home message
Dus hoe vaak word je verliefd? Kortom, hoe vaak word je verliefd in je leven?
In ons leven zullen we ongeveer drie keer verliefd worden. De eerste liefde is vaak idyllisch en naïef, waarin je helemaal opgaat. In de tweede liefde leer je vaak veel over jezelf, en de derde liefde is vaak onverwacht en biedt evenwicht.
Hoewel je partner eerder verliefd is geweest, is er slechts één ware liefde.
Verliefdheid kan variëren van meerdere keren in jeugd tot enkele keren in een heel leven.
Relaties doorlopen vier fasen: de euforische beginfase, vroege gehechtheid, crisisfase, en diepe gehechtheid.
Elke fase brengt unieke uitdagingen met zich mee, maar elke relatie is anders en kan op verschillende momenten verschillende ervaringen bieden.
Over Diederik
Bronnen
De Boer, A., van Buel, E. M., & Ter Horst, G. J. (2012). Love is more than just a kiss: a neurobiological perspective on love and affection. Neuroscience, 201, 114-124.
Marazziti, D. (2005). The neurobiology of love. Current Psychiatry Reviews, 1(3), 331-335.
Love, T. M. (2014). Oxytocin, motivation and the role of dopamine. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 119, 49-60.