Waarom dragen Aziaten Mondkapjes? 4 Redenen in Japan & China

Wanneer ik denk aan Aziatische landen zoals Japan, komen niet alleen sushi en samoerai in me op, maar ook het dragen van maskers. 

Dit gebruik begon al tijdens de Spaanse griep in het begin van de 20e eeuw, wat toen 50 miljoen levens eiste. 

Dus nog voor COVID-19 droegen Japanners al maskers, en ze behoorden tot de laatste landen die de richtlijnen ervan versoepelden. 

Momenteel draagt nog steeds 59% van de mensen vrijwillig een masker. Er heerst dus een sterke “maskeraffiniteit” in Japan. Maar waarom? 

Ik heb ergens gehoord dat het dragen van een masker als een teken van respect wordt beschouwd, maar er moet toch meer aan de hand zijn als er geen directe dreiging is en de urgentie afneemt?

Heeft het misschien te maken met bijvoorbeeld luchtverontreiniging? Dus waarom dragen Japanners mondkapjes?

KORT ANTWOORD

In veel gevallen dragen ze een masker om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, maar er zijn ook een aantal sociaal-psychologische redenen, zoals groepsdruk en het feit dat het dragen ervan een sociaal aanvaardbare norm is. 

Verlegenheid speelt ook een grote rol. Zo dragen Japanners in plaats van een zonnebril een mondkapje voor anonimiteit, om zich af te schermen van de buitenwereld. Het dragen van een masker geeft veel mensen een gevoel van opluchting.

Andere redenen zijn het tegenhouden van pollen, of zelfs het maken van een modestatement. Grote gezondheidsredenen zijn er momenteel dus niet, maar de meerderheid van het Japanse publiek blijft leven met maskers. Persoonlijk vind ik groepsdruk geen goede reden.

Dit artikel vertelt je waarom Aziatische landen zoals China en Japan maskers dragen, een Twitter-enquête die dat heeft onderzocht, en welke andere landen het ook nog steeds doen.

Aziatische man draagt en mondmasker buiten

Waarom dragen Chinezen mondkapjes? 5 Redenen

Aziatische vrouw houdt een mondmasker vast voor haar gezichtHet dragen van mondkapjes is diep geworteld in de Chinese cultuur en heeft verschillende redenen, zowel historisch, cultureel als praktisch.

1. Luchtverontreiniging. Een belangrijke reden voor het dragen van mondkapjes in China is de luchtverontreiniging. Grote steden zoals Beijing en Shanghai worden vaak geplaagd door ernstige luchtvervuiling, veroorzaakt door industriële activiteiten, verkeer en andere bronnen. In zo’n milieu kunnen mondkapjes helpen om de inademing van schadelijke deeltjes te verminderen en de gezondheid te beschermen.

2. Teken van respect en beleefdheid. Een andere belangrijke factor is de invloed van culturele normen en sociale etiquette. In de Chinese samenleving is het tonen van respect voor anderen en het zorgen voor de gemeenschap van groot belang. Het dragen van een mondkapje kan worden gezien als een teken van respect voor anderen, omdat het helpt om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen en de gemeenschap te beschermen. Bovendien kan het dragen van een mondkapje ook worden beschouwd als een vorm van beleefdheid, vooral in situaties waarin mensen zich ziek voelen of verkoudheidssymptomen vertonen.

3. Verspreiding van infectieziekten verminderen. Daarnaast is China bekend om zijn hoge bevolkingsdichtheid, vooral in stedelijke gebieden. Dit betekent dat mensen vaak dicht op elkaar leven en werken, wat de verspreiding van ziektekiemen vergemakkelijkt. Het dragen van mondkapjes kan helpen om de verspreiding van infectieziekten, zoals verkoudheid en griep, te verminderen, waardoor het risico op ziekte wordt verkleind.

4. Allergenen en fashion statements. Naast deze praktische en culturele redenen zijn er ook meer persoonlijke motieven voor het dragen van mondkapjes. Sommige mensen dragen ze bijvoorbeeld om zichzelf te beschermen tegen allergenen, zoals pollen en stof, vooral tijdens het pollenseizoen. Anderen dragen mondkapjes als een fashion statement, waarbij ze kiezen voor kleurrijke of trendy ontwerpen om hun persoonlijke stijl uit te drukken.

5. Virussen. Het is ook vermeldenswaard dat recente gebeurtenissen een rol hebben gespeeld in het populariseren van het dragen van mondkapjes in China. De uitbraak van het COVID-19-virus heeft geleid tot een toename van het bewustzijn van de noodzaak van persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes. Deze pandemie heeft het dragen van mondkapjes verder genormaliseerd en heeft ertoe geleid dat meer mensen ze regelmatig dragen, zelfs nadat de directe dreiging van het virus is afgenomen.

Kortom, het dragen van mondkapjes in China is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder gezondheidsrisico’s, culturele normen, sociale etiquette en persoonlijke voorkeuren. Of het nu gaat om bescherming tegen luchtvervuiling, het voorkomen van ziekteverspreiding of het tonen van respect voor anderen, mondkapjes spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van veel Chinezen.

Het Japanse Maskerdebat: Een Analyse van Twittergebruik

Om te weten wat Japanners dachten over het dragen van maskers, is er gekeken naar hun tweets. 

In juni wilden mensen vanwege de hitte hun maskers afzetten, maar tijdens de 7e golf begonnen velen ze weer te dragen. 

Door de tweets kon je zien hoe mensen dachten en voelden over het dragen van maskers. Dit gaf inzicht in wat belangrijk is bij het overwegen van de toekomst van maskers in Japan.

Er zijn veel redenen waarom Japanners nog steeds maskers dragen in november 2023, zoals hun sterke voorkeur voor maskers en de impact van de 7e golf. 

Ondanks de versoepeling van de regels bleven mensen maskers dragen uit angst voor de ernstige golf.

Na de World Cup in Qatar begon de discussie over het dragen van maskers opnieuw. Er zijn vier belangrijke punten om te overwegen: wetenschappelijk bewijs, verschillende meningen tussen leeftijden en geslachten, vaccinatie en de gevolgen van infectie.

Acceptatie van maskers en vaccinatie verschilt per groep, afhankelijk van verschillende factoren. 

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag “moeten we maskers blijven dragen?”, maar het lijkt erop dat de meerderheid dat wel wil.

Hoeveel Japanners dragen maskers?

Een enquête werd gehouden onder 5000 mensen door de Yomiuri-krant in Kyoto op 30 mei 2023. 

Uit deze enquête bleek dat meer dan 40% van de mensen maskers droeg in drukke gebieden, en op stations en in treinen droeg zelfs meer dan 70% een masker.

Op een dag in augustus werd een foto genomen op Shinagawa Station, een van de drukste stations in de regio Tokyo. 

Deze foto toonde aan dat mensen nog steeds maskers droegen, zelfs bij een ochtendtemperatuur van 30°C.

Sindsdien lijkt de situatie met betrekking tot het dragen van maskers in Japan niet drastisch te zijn veranderd, hoewel het mogelijk is dat het dragen van maskers in de herfst van 2023 deels te wijten was aan een toenemend aantal gevallen van griep.

De beslissing om een masker te dragen wordt volledig aan het individu overgelaten.

Waarom blijven Japanners maskers dragen?

Zelfs nadat de overheid de ernst van COVID-19 heeft verminderd blijven Japanners maskers dragen. 

Onderzoek toonde aan dat mensen maskers dragen vanwege sociaal-psychologische redenen.

Mensen dragen ze niet alleen om ziektes te voorkomen, maar ook om andere redenen, zoals het gevoel van opluchting dat het dragen van een masker kan bieden, of gewoon omdat het een sociaal aanvaarde norm is.

Zelfs nadat COVID-19 niet langer als een wereldwijde gezondheidscrisis werd beschouwd, bleef bijna 60% van de Japanse deelnemers maskers dragen. 

Dit percentage was slechts iets lager dan voor de verandering in de wettelijke status van COVID-19.

Take home message

Het dragen van maskers is diep geworteld in de Japanse cultuur, beginnend tijdens de Spaanse griep in de vroege 20e eeuw. 

Zelfs voor COVID-19 droegen Japanners al maskers en blijft een aanzienlijk deel dit vrijwillig doen. 

Redenen hiervoor zijn divers. 

Het sterke verband tussen Japanners en mondkapjes roept de vraag op: waarom dragen japanners mondkapjes en waarom dragen chinezen mondkapjes? Wat drijft Aziatische culturen precies? Kortom: waarom dragen aziaten mondkapjes?

Naast het voorkomen van ziekteverspreiding, dragen mensen maskers vanwege sociaal-psychologische factoren zoals groepsdruk en het volgen van sociale normen. 

Ook speelt verlegenheid een rol; maskers bieden anonimiteit en comfort. Daarnaast kunnen ze beschermen tegen pollen en dienen ze zelfs als modestatement. 

Hoewel de gezondheidsrisico’s momenteel laag zijn, blijft het dragen van maskers gemeengoed in Japan. 

Het dragen ervan wordt niet alleen gezien als een teken van respect, maar ook als een manier om jezelf en anderen te beschermen in een dichtbevolkte omgeving.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Fearnley, L., & Wu, X. (2023). Beyond Asian ‘mask culture’: understanding the ethics of face masks during the Covid-19 pandemic in Singapore. Critical Public Health, 33(3), 343-354.

Suzuki, R., Iizuka, Y., Sugawara, H., & Lefor, A. K. (2024). Wearing masks is easy but taking them off is difficult–A situation in Japan during COVID-19 pandemic and after. Dialogues in Health, 100172.

Knowles, S. G., Pearl, S., & Ray, R. (2022). COVID Mask Wearing: Identity and Materiality. East Asian Science, Technology and Society: An International Journal, 16(1), 117-123.