Waarom Ruiken Babys Lekker? 2 Redenen.

Het zal je verbazen hoeveel mensen onbewust aan een baby ruiken. Dit heeft te maken met de geur. Dus waarom ruiken babys lekker?

KORT ANTWOORD

Baby’s kunnen heerlijk ruiken door een laagje dat ze meekrijgen uit het vruchtwater. Tijdens maanden van zweven in het vruchtwater ontwikkelen foetussen een beschermende, wasachtige laag op hun huid. Deze laag werkt als natuurlijke vaseline, waardoor de babyhuid wordt beschermd en vocht wordt vastgehouden.

Daarnaast fungeert de heerlijke babygeur als een biologisch parfum dat de band tussen moeder en baby versterkt. Wanneer je aan een baby ruikt, komt zelfs dopamine vrij, wat het beloningscentrum in je hersenen activeert.

Dit artikel vertelt je waarom babys lekker ruiken, waarom het je een gelukkig gevoel geeft en wanneer ze juist minder aangenaam kunnen ruiken.

moeder houdt baby vast

Wasachtige laag

De aangename babygeur is mogelijk te danken aan de beschermende substantie die ze in de baarmoeder hebben meegekregen.

De foetus heeft maandenlang in vruchtwater gezweefd waarin ze bedekt zijn geraakt met vernix caseosa. Dit dient twee belangrijke functies:

 • Bescherming van de babyhuid.
 • Vasthouden van vocht.

Dit is een wasachtige witte substantie die de speciale geur wellicht kan verklaren.

Deze geur is vluchtig en zal slechts een paar weken aanhouden.

Veel deskundigen denken dat dit verklaart waarom baby’s zo lekker ruiken. Er zal echter wel meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

5 Verklaringen waarom babys lekker ruiken

Er zijn verschillende aspecten die bijdragen aan de kenmerkende en aangename geur van baby’s:

1. Amniotische vloeistof en voeding. Naast vernix caseosa, kan de geur van baby’s ook worden beïnvloed door de voeding van de moeder en de geuren van de amniotische vloeistof waarin ze hebben gedreven. Deze combinatie van elementen kan bijdragen aan de unieke geur van een pasgeboren baby.

2. Hormonale veranderingen. Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van geur. Pasgeboren baby’s ervaren aanzienlijke hormonale veranderingen na de geboorte, wat mogelijk de geur beïnvloedt. Bijvoorbeeld, de invloed van moederlijke hormonen in de baarmoeder kan nog steeds aanwezig zijn.

3. Immuunsysteem en gezondheid. Een gezond immuunsysteem kan ook bijdragen aan een aangename geur. Baby’s hebben over het algemeen nog sterke en gezonde immuunsystemen, wat een rol kan spelen bij hun natuurlijke geur.

4. Stofwisselingsprocessen. Stofwisselingsprocessen die plaatsvinden in het lichaam van een baby kunnen ook van invloed zijn op de geur. Baby’s hebben een snel metabolisme, en dit kan de productie van bepaalde stoffen beïnvloeden die de geur bepalen.

5. Interactie met de omgeving. De geur van baby’s kan ook worden beïnvloed door hun interactie met de omgeving, inclusief de producten die op hun huid worden gebruikt, de kleding die ze dragen, en zelfs de geur van de omringende ruimte.

Hoewel er veel bekend is over de fysiologische aspecten, is de perceptie van de geur ook subjectief en kan het variëren tussen individuen.

Waarom je je lekker voelt als je aan een baby ruikt

Als je aan een baby ruikt zal het feel good hormoon dopamine vrijkomen. Dopamine voedt het beloningscentrum in de hersenen.

Het lijkt erop dat vrouwen en met name moeders van nature op de geur van een pasgeborene reageren. Dit heeft natuurlijk een biologische functie.

Het schept een moederlijke band met de baby. Kortom, de babygeur werkt als een biologisch parfum.

Het oplichten van de dopaminepaden kan verklaren waarom sommige mensen het ruiken aan babys zo ‘verslavend’ kunnen vinden.

Stinkende baby

Als een baby in de luier heeft gepoept is het niet zo verwonderlijk dat een baby stinkt. Maar er zijn nog meer momenten en oorzaken van een stinkende geur.

Wanneer babys stinken:

 1. na het spugen: zure geur
 2. zweet of vuil op het lichaam: zure geur
 3. door moedermelk: melk kan in de spleten van de baby gaan bederven wat een kaasachtige geur kan veroorzaken

Door in bad te gaan kun je ongewenste geurtjes wegnemen.

Wist je dat voedsel en zweet makkelijker in de huidplooien van jonge kinderen opgesloten kunnen raken? Dit komt doordat ze een korte nek en veel vet hebben.

Ook kan de adem van kinderen gaan stinken. Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn:

 1. slechte mondhygiëne
 2. een droge mond
 3. stinkend voedsel
 4. mondademhaling
 5. infecties (mond, oren, keel, neus)
 6. gingivitis
 7. gaatjes
 8. gezondheidsproblemen
 9. geneesmiddelen

Take home message

Waarom ruiken babys lekker?

In het vruchtwater zweefde de baby in een wasachtige witte substantie. Deze stoffen zouden de speciale geur mogelijk kunnen verklaren. Pasgeboren baby’s hebben slechts enkele weken een speciale geur. 

Bovendien schept het ruiken aan de baby een band. Door de babygeur ga je zelfs dopamine aanmaken.

Anderzijds kan een baby ook onaangenaam ruiken, bijvoorbeeld na het poepen, spugen of zweten. Jonge kinderen hebben hier meer last van omdat ze een korte nek en veel vet hebben.

Als gevolg raakt het voedsel en zwet makkelijker opgesloten in de huidplooien en kan de geur zich verspreiden.

Zo kan er in de spleten van de baby moedermelk gaan zitten bederven wat een kaasachtige geur kan geven.

Kortom, geniet van de lekkere babygeur en voorkom dat je baby in de toekomst gaat stinken. De hierboven beschreven tips kunnen je daarbij helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen