Waarom Ruiken Babys Lekker? 2 Redenen.

Het zal je verbazen hoeveel mensen onbewust aan een baby ruiken. Dit heeft te maken met de geur. Maar waarom ruiken babys lekker?

KORT ANTWOORD

Baby’s kunnen lekker ruiken door een laagje dat de baby’s hebben meegekregen uit het vruchtwater. In het vruchtwater zweefde de baby maandenlang in het vruchtwater. Om de babyhuid te beschermen en het vocht vast te houden hebben de foetussen een witte, wasachtige laag op de huid gekregen die als een natuurlijke vaseline werkt. 

Bovendien is de babygeur een biologisch parfum dat de band tussen de moeder en de baby zal versterken. Als je aan een baby ruikt zal er zelfs dopamine vrijkomen dat het beloningscentrum in je hersenen activeert.

Dit artikel vertelt je waarom babys lekker ruiken, waarom het je een gelukkig gevoel geeft en wanneer ze juist minder aangenaam kunnen ruiken.

moeder houdt baby vast

Wasachtige laag

De aangename babygeur is mogelijk te danken aan de beschermende substantie die ze in de baarmoeder hebben meegekregen. 

De foetus heeft maandenlang in vruchtwater gezweefd waarin ze bedekt zijn geraakt met vernix caseosa. Dit dient twee belangrijke functies:

 1. beschermen van de babyhuid
 2. vasthouden van vocht

Dit is een wasachtige witte substantie dat de speciale geur misschien kan verklaren.

Deze geur is vluchtig en zal maar een paar weken aanhouden.

Veel deskundigen denken dat dit verklaart waarom baby’s zo lekker ruiken. Er zal echter wel meer onderzoek naar uitgevoerd moeten worden.

Waarom je je lekker voelt als je aan een baby ruikt

Als je aan een baby ruikt zal het feel good hormoon dopamine vrijkomen. Dopamine voedt het beloningscentrum in de hersenen.

Het lijkt erop dat vrouwen en met name moeders van nature op de geur van een pasgeborene reageren. Dit heeft natuurlijk een biologische functie.

Het schept een moederlijke band met de baby. Kortom, de babygeur werkt als een biologisch parfum.

Het oplichten van de dopaminepaden kan verklaren waarom sommige mensen het ruiken aan babys zo ‘verslavend’ kunnen vinden.

Stinkende baby

Als een baby in de luier heeft gepoept is het niet zo verwonderlijk dat een baby stinkt. Maar er zijn nog meer momenten en oorzaken van een stinkende geur.

Wanneer babys stinken:

 1. na het spugen: zure geur
 2. zweet of vuil op het lichaam: zure geur
 3. door moedermelk: melk kan in de spleten van de baby gaan bederven wat een kaasachtige geur kan veroorzaken

Door in bad te gaan kun je ongewenste geurtjes wegnemen.

Wist je dat voedsel en zweet makkelijker in de huidplooien van jonge kinderen opgesloten kunnen raken? Dit komt doordat ze een korte nek en veel vet hebben.

Ook kan de adem van kinderen gaan stinken. Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn:

 1. slechte mondhygiëne
 2. een droge mond
 3. stinkend voedsel
 4. mondademhaling
 5. infecties (mond, oren, keel, neus)
 6. gingivitis
 7. gaatjes
 8. gezondheidsproblemen
 9. geneesmiddelen

Take home message

Waarom ruiken babys lekker?

In het vruchtwater zweefde de baby in een wasachtige witte substantie. Deze stoffen zouden de speciale geur mogelijk kunnen verklaren. Pasgeboren baby’s hebben slechts enkele weken een speciale geur. 

Bovendien schept het ruiken aan de baby een band. Door de babygeur ga je zelfs dopamine aanmaken.

Anderzijds kan een baby ook onaangenaam ruiken, bijvoorbeeld na het poepen, spugen of zweten. Jonge kinderen hebben hier meer last van omdat ze een korte nek en veel vet hebben.

Als gevolg raakt het voedsel en zwet makkelijker opgesloten in de huidplooien en kan de geur zich verspreiden.

Zo kan er in de spleten van de baby moedermelk gaan zitten bederven wat een kaasachtige geur kan geven.

Kortom, geniet van de lekkere babygeur en voorkom dat je baby in de toekomst gaat stinken. De hierboven beschreven tips kunnen je daarbij helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen