Waarom Ruiken Ouderen Muf? 2 Redenen.

In seniorenwoningen en verpleeghuizen ruik je vaak een kenmerkende lucht.

Dit noemen sommige mensen ook wel de oude mensen geur. In Japan hebben ze een uniek woord voor de geur, namelijk kareishu.

Maar waarom ruiken ouderen muf?

KORT ANTWOORD

De geur van ouderen is een normaal onderdeel van het verouderingsproces. Vanaf de leeftijd van 40 gaat je lichaam namelijk onverzadigde vetzuren op de huid anders afbreken. Bij de afbraak van de vetzuren ontstaat het zogeheten 2-nonenal molecule. Vandaar dat de geur nonenal wordt genoemd.

Dit artikel legt gedetailleerd uit waarom ouderen muf ruiken en wat je lichaamsgeur precies bepaalt.

oude man kijkt vragend

Waarom ouderen muf ruiken

1. Verstoord hormonaal evenwicht. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door een verstoring in het hormonale evenwicht. Hierdoor ga je de vetzuren op je huid anders afbreken en ontstaan er moleculen die voor de muffe lucht zorgen. Door de verstoring en onbalans van je hormonen gaat je huid meer lipidezuur aanmaken.

2. Meer oxidatie. De oudere huid is minder goed beschermt tegen antioxidanten. Hierdoor zullen de hiervoor besproken lipidezuren meer geoxideerd en ontstaat nonenal. Nenonal is de chemische verbinding die voor de kenmerkende ouderdoms geur zorgt. 

Men denkt dus dat het met hormonale veranderingen te maken heeft, maar de precieze oorzaak blijft een raadsel. Mogelijk heeft het met veranderingen in de stofwisseling te maken. 

Bovendien zou het ook een manier kunnen zijn om iemands leeftijd in te schatten zodat je jongeren van ouderen beter kan onderscheiden.

Oude mensen geur

Ouderen breken de vetzuren op je huid anders af. De vetzuren worden in de lucht aan zuurstof blootgesteld, waarbij er 2-nonenal moleculen ontstaan. Dit verklaart waarom ouderen muf ruiken.

De kenmerkende lucht wordt soms dus de “oude mensen geur” genoemd. In Japan hebben ze een uniek woord voor de geur, namelijk kareishu.

Wat bepaald je lichaamsgeur

Je lichaamsgeur wordt bepaald door je:

  1. genen
  2. bacteriën op bezwete lichaamsdelen
  3. type zweetklier

Verschillende dingen kunnen je lichaamsgeur veranderen:

  1. voedsel dat je eet (suiker)
  2. hormonen
  3. infecties
  4. medicijnen
  5. onderliggende aandoeningen zoals suikerziekte

Waarom je stinkt

Je huid is bedekt met bacteriën. Wanneer zweet in contact komt met je huidbacteriën ontstaat er een lichaamsgeur. De bacteriën breken namelijk het zweet af.

Tijdens het zweten zal het water, vet en zout zich met die bacteriën gaan mengen waardoor er een geur ontstaat.

Bovendien kunnen sterk ruikende voedingsmiddelen door je poriën gaan sijpelen.

Door een aantal factoren kun je sneller een lichaamsgeur ontwikkelen: 

  1. bepaalde voedingsmiddelen
  2. genetica
  3. stress
  4. synthetische kleding (houdt zweet opgesloten)
  5. bepaalde gezondheidsproblemen

Wist je dat de neusreceptoren zich afsluiten als ze een lange tijd dezelfde geur ruiken? Vandaar dat het moeilijk is om je eigen lichaamsgeur te ruiken.

Wat je tegen een lichaamsgeur kunt doen

De lichaamsgeur wordt bepaald door de bacteriën en zweet op je huid. De volgende tips kunnen helpen om onaangename geurtjes tegen te gaan:

  1. schone kleren dragen en kleren regelmatig wassen
  2. elke dag douchen of in bad
  3. voor het slapen gaan een antitranspirant
  4. vermijd sterk ruikende voedingsmiddelen

Take home message

Seniorenwoningen en verpleeghuizen kunnen een muffe of grasachtige geur hebben. De veranderende geur is een normaal onderdeel van het verouderingsproces en begint vanaf de leeftijd van 40 jaar. 

Waarom ruiken ouderen muf?

De muffe geur wordt veroorzaakt door 2-nonenal. Dit is een chemische verbinding die ontstaat wanneer onverzadigde vetzuren op de huid worden afgebroken.

Deze andere afbraak wordt mogelijk veroorzaakt door hormonale veranderingen en een verminderde bescherming tegen antioxidanten.

Je algemene lichaamsgeur wordt bepaald door je genen, bacteriën op bezwete lichaamsdelen en type zweetklier.

De lichaamsgeur kan veranderen door het voedsel dat je eet, hormonen, stress, infecties, medicijnen, onderliggende aandoeningen zoals suikerziekte en synthetische kleding.

Draag schone kleren, ga elke dag onder de douche vermijd sterk ruikende voedingsmiddelen en gebruik voor het slapen gaan eventueel een antitranspirant.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen