Azijn wordt naast het koken en schoonmaken ook in een azijn voetenbad gebruikt. Het azijnzuur in azijn beschikt namelijk over antimicrobiële eigenschappen.
Van voetschimmel tot blaren en wratten, een azijn voetbad kan bij verschillende voetproblemen helpen.
Azijn werkt antibacterieel en kan dus voetschimmel en bacteriën die een onaangename geur veroorzaakt bestrijden.
Voor een azijn voetenbad heb je alleen wat azijn en water nodig. Er zijn wel een aantal stappen en verhoudingen van het bad die je moet volgen.
Dit artikel vertelt je wat een azijn voetenbad precies is, waarom mensen het doen, hoe je het maakt en uiteraard of het wel echt werkt.
Waarom mensen een azijn voetenbad nemen
Om verschillende redenen kun je een azijn voetenbad nemen.
Omdat we heel de dag lopen en vaak oncomfortabele schoenen dragen, zullen veel mensen last krijgen van blaren, schimmels en een onaangename geur.
Met azijn kunnen verschillende voetaandoeningen geholpen worden zoals voetschimmel, voetgeur, wratten, blaren en droge voeten.
De keuken kan dus een oplossing zijn voor veel voetproblemen.
Kortom, met een azijnvoetbad kun je stinkende, pijnlijke en vermoeide voeten behandelen.
Hoe je een azijn voetenbad maakt
Voor het maken van een azijn voetenbad heb je alleen azijn en water nodig. Je moet dan wel de precieze verhoudingen weten.
Een azijn voetenbad maak je als volgt:
- pak een bak waar je voeten inpassen
- voeg 1 kopje azijn toe en 2 kopjes warm water
- blijf in deze verhoudingen vullen
- laat je voeten 10-20 minuten weken
Je mag elke dag een azijn voetenbad nemen tot de voetproblemen verdwenen zijn.
Er zijn echter verschillende soorten azijn die een andere hoeveelheid azijnzuur bevatten. Verschillende hoeveelheden azijnzuur:
- witte azijn: 4 tot 7 procent azijnzuur
- appel- en wijnazijn: 5 tot 6 procent azijnzuur
In de praktijk maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit, maar omdat kruiden- of vruchtenazijn extra ingrediënten bevatten kun je die maar beter vermijden.
Hoe werkt een azijn voetenbad
Azijn beschikt over antimicrobiële eigenschappen waarmee het bacteriën, schimmels en andere schadelijke micro-organismen kan bestrijden.
Zo kan azijn de groei van sommige voetschimmels vertragen.
Azijn is verdund azijnzuur waarmee je je voeten kunt behandelen en dat tegelijkertijd ook onschadelijk is.
In vergelijking met andere conserveringsmiddelen beschikt azijn over een krachtigere schimmelwerende werking. Gek genoeg is het ondanks deze krachtige werking nog veilig om te eten.
Werkt een azijn voetenbad
Een azijn voetenbad kan helpen bij verschillende voetaandoeningen zoals voetschimmel, voetgeur en wratten. Zo kan azijn bacteriën bestrijden.
Bij een milde vorm van voetschimmel en teennnagelschimmel kan een azijn voetbad goed werken.
Houd er rekening mee dat een azijn voetenbad mogelijk minder goed werkt als je voetschimmel erger is omdat de effectiviteit dan minder kan zijn.
Detox voetenbad
Gifstoffen spelen een grote rol bij het ontstaan van ziekten. Zo veroorzaken gifstoffen en verontreinigingen maar liefst 85% van alle ziekten.
Er zijn ook voetbaden waarmee je tegelijkertijd kunt ontgiften. Het is een nieuwe gezondheidshype en na het voetenbad zit het bad vol bruine vloeistoffen (gifstoffen). Vandaar dat mensen denken dat het echt werkt.
Een ontgiftend voetenbad (detox voetenbad) is een onderdeel van de zogeheten ioniserende geneeskunde waarbij er geclaimd wordt dat je gifstoffen uit je voeten kunt trekken.
Take home message
Azijn beschikt over natuurlijke antibacteriële eigenschappen waarmee het bacteriën kan bestrijden. Vandaar dat mensen met voetschimmel een azijn voetenbad nemen.
Een azijn voetenbad kan helpen bij voetschimmel, voetgeur en wratten. Het kan zelfs helpen bij droge voeten.
Echter, als je voetschimmel hebt, kan de effectiviteit van de azijn minder zijn. Azijn kan wel de geur veroorzakende bacteriën bestrijden.
Voor een azijn voetenbad hoef je niet naar een kuuroord. Dit kun je natuurlijk ook gewoon zelf thuis maken. Maar dan wil je er wel eerst wat meer over te weten komen.
Ondanks de krachtige schimmelwerende werking is het nog steeds onschadelijk.
Over Diederik
Bronnen
Kennedy, D. A., Cooley, K., Einarson, T. R., & Seely, D. (2012). Objective assessment of an ionic footbath (IonCleanse): testing its ability to remove potentially toxic elements from the body. Journal of environmental and public health, 2012.