10 Tips voor de Nieuwjaarsduik

Op nieuwjaarsdag nemen zo’n 60.000 mensen de nieuwjaarsduik. En deze groep wordt steeds groter.

Ben je van plan om deel te nemen aan een nieuwjaarsduik, maar ben je een beetje nerveus over wat er van je verwacht wordt? Dan ben je zeker niet de enige. 

De nieuwjaarsduik kan een geweldige manier zijn om het nieuwe jaar te beginnen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het een leuke en veilige ervaring voor iedereen is.

Als het je eerste keer is wil je natuurlijk goed voorbereid het koude water trotseren. Er komt meer bij kijken dan je zou verwachten. 

Er zijn ook nog eens verschillende gevaren zoals onderkoeling en oververmoeidheid waar je je van bewust moet zijn.

Dit artikel geeft je 10 nieuwjaarsduik tips en vertelt je waar mensen vaak bang voor zijn tijdens zo’n duik.

Mensen nemen massaal nieuwjaarsduik scheveningen

1. Genoeg eten en drinken voor het duiken

Zorg dat je genoeg hebt gegeten en gedronken voordat je de nieuwjaarsduik maakt, is misschien wel één van de belangrijkste tips die ik je kan geven. 

Het is belangrijk om goed gevoed en gehydrateerd te zijn voordat je gaat duiken, omdat je lichaam extra energie nodig heeft om te werken in de koude temperaturen van het water. 

Weetje

Wist je dat je elke dag 10% van je energie kwijt bent aan warmteregulatie? In extreme omstandigheden ligt dit natuurlijk stukken hoger.

Bovendien kan het nemen van een maaltijd of een drankje voorafgaand aan de duik helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en om hypoglykemie te voorkomen, wat kan leiden tot duizeligheid, duizeligheid en zelfs bewusteloosheid. 

Dus voordat je de nieuwjaarsduik maakt, neem de tijd om een gezonde maaltijd te nuttigen en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om goed gehydrateerd te blijven. 

Zo kun je ervoor zorgen dat je fysiek in staat bent om de duik aan te gaan en dat je genoeg energie hebt om te genieten van de ervaring.

2. Houd rekening met het weer en draag geschikte kleding

Het is belangrijk om rekening te houden met het weer als je deelneemt aan een nieuwjaarsduik. 

Het kan immers behoorlijk koud zijn buiten, dus het is essentieel om geschikte kleding en schoeisel te dragen om ervoor te zorgen dat je comfortabel blijft tijdens de duik. 

Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je je kleedt voor een nieuwjaarsduik:

 • Zorg ervoor dat je een badpak of zwembroek draagt onder je duikpak. Dit zorgt ervoor dat je warm blijft en dat het water niet direct op je huid komt.
 • Overweeg een wetsuit als het water extra koud is. Dit is een stuk dikker dan een badpak of zwembroek en kan helpen om je warm te houden.
 • Draag warme kleren over je duikuitrusting, zoals een fleecejack of een winddichte jas. Dit zal helpen om je warm te houden tijdens het wachten op de duik.
 • Zorg ervoor dat je goede schoenen draagt die voldoende grip hebben. Het kan glibberig zijn bij de waterkant, dus goede schoenen zijn belangrijk om uitglijden te voorkomen.

Door rekening te houden met het weer en geschikte kleding en schoeisel te dragen, kun je ervoor zorgen dat je comfortabel blijft tijdens de nieuwjaarsduik en dat je geniet van de ervaring.

3. Raak bekend met de duiklocatie en regels

bord met regels strandEen andere belangrijke tip voor de nieuwjaarsduik is om bekend te zijn met de duiklocatie en de regels die gelden. 

Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je de duik op een veilige manier kunt maken en om eventuele problemen te voorkomen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Zoek uit waar de duik plaatsvindt en hoe je er kunt komen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om op tijd te arriveren en om je aan te passen aan de omgeving.
 • Lees de regels van de duiklocatie en volg ze op. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je niet mag duiken als je niet kunt zwemmen of als je geen geschikte duikuitrusting hebt.
 • Informeer je over de omstandigheden van het water. Is het helder of troebel? Zijn er obstakels of gevaarlijke stromingen waar je rekening mee moet houden? Door je te informeren over de omstandigheden van het water, kun je beter voorbereid zijn op wat je kunt verwachten tijdens de duik.

Door bekend te zijn met de duiklocatie en de regels die gelden, kun je ervoor zorgen dat je de nieuwjaarsduik op een veilige en verantwoorde manier kunt maken. 

Dit kan helpen om eventuele problemen te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je de duik op een ontspannen manier kunt genieten.

4. Neem de tijd om je aan te passen aan de temperatuur

Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden tijdens de nieuwjaarsduik is om de tijd te nemen om je aan te passen aan de temperatuur van het water voordat je helemaal onderduikt. 

Het kan behoorlijk schokkend zijn om in het koude water te springen, vooral als je niet gewend bent om in koud water te zwemmen. 

Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om je aan te passen en om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de lagere temperatuur. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je aan te passen aan het koude water:

 • Neem de tijd om in het water te waden voordat je helemaal onderduikt. Dit kan helpen om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de lagere temperatuur.
 • Overweeg om een duikpak te dragen dat is gemaakt van een materiaal dat je warm houdt, zoals neopreen. Dit kan helpen om de kou te weerstaan en om je comfortabeler te laten voelen tijdens de duik.
 • Neem regelmatig een korte pauze om op adem te komen en om te voorkomen dat je te veel afkoelt. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je comfortabel blijft tijdens de duik.

5. Wees extra voorzichtig

Als je niet gewend bent om te duiken of als je een medische aandoening hebt, is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens de nieuwjaarsduik. 

Het kan immers gevaarlijk zijn om te duiken als je niet de juiste vaardigheden of uitrusting hebt, dus het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je in een van deze categorieën valt. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Als je niet gewend bent om te duiken, overweeg dan om een duikcursus te volgen voordat je de nieuwjaarsduik maakt. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je de juiste vaardigheden en kennis hebt om veilig te duiken.
 • Als je een medische aandoening hebt, overleg dan met je arts voordat je deelneemt aan de nieuwjaarsduik. Sommige medische aandoeningen, zoals hartproblemen of astma, kunnen het gevaarlijk maken om te duiken.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen als je niet gewend bent om te duiken of als je een medische aandoening hebt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een maatje hebt die je kan helpen als er iets misgaat of dat je een duikuitrusting gebruikt die is ontworpen voor beginners.

Door extra voorzichtig te zijn als je niet gewend bent om te duiken of als je een medische aandoening hebt, kun je ervoor zorgen dat je de nieuwjaarsduik op een veilige en verantwoorde manier kunt maken. 

6. Zorg dat je een maatje hebt

Ga samen met een andere duiker. Een buddy kan je helpen als er iets misgaat, bijvoorbeeld als je problemen hebt met je uitrusting, als je verdwaalt of als je in moeilijkheden raakt. 

Het is belangrijk om te duiken met iemand die je vertrouwt en die op de hoogte is van de regels en procedures voor duiken. Zo heb je altijd iemand om op terug te vallen als er iets gebeurt tijdens de duik. 

Het is ook aan te raden om te oefenen met je buddy voordat je gaat duiken, zodat jullie beide vertrouwd raken met elkaars uitrusting en weten wat je van elkaar kunt verwachten tijdens de duik.

7. Laat waardevolle spullen thuis

Laat waardevolle spullen achter wanneer je gaat duiken. Dit omvat bijvoorbeeld kostbare sieraden, waardevolle elektronische apparatuur en grote hoeveelheden contant geld. 

Deze spullen kunnen bij de duik verloren gaan of gestolen worden, dus het is beter om ze achter te laten in een veilige plek. 

In plaats daarvan kun je alleen de spullen meenemen die je echt nodig hebt tijdens de duik, zoals je duikuitrusting, wat eten en drinken en eventueel een kleine hoeveelheid contant geld voor eventuele noodzakelijke uitgaven. 

Zo heb je alle spullen die je nodig hebt tijdens de duik en hoef je je geen zorgen te maken over het verliezen of kwijtraken van waardevolle spullen.

8. Zorg voor een droge plek na de duik

Zorg voor een plek waar je na de duik naar terug kunt gaan om je op te drogen en eventueel te verkleden.

Dit kan bijvoorbeeld een strandhuisje of een andere afgeschermde plek zijn waar je je kunt opdrogen en opwarmen na de koude duik. 

Het is belangrijk om dit van tevoren te regelen, zodat je een droge plek hebt om naar terug te keren na de duik. 

Zo kun je je comfortabel en warm opdrogen en eventueel opfrissen na de duik, wat kan helpen om te voorkomen dat je te veel afkoelt na de duik.

9. Respecteer andere duikers

Toon respect voor andere duikers tijdens het duiken en houd rekening met hun persoonlijke ruimte. 

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je niet te dicht bij andere duikers komt tijdens de duik, dat je hen niet stoort of afleidt en dat je hen niet belemmert in hun bewegingen. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige duikers misschien behoefte hebben aan meer persoonlijke ruimte dan anderen, dus het is verstandig om altijd aandachtig te zijn voor hun behoeften en wensen. 

Door respectvol en beleefd te zijn tegenover andere duikers en door rekening te houden met hun ruimte, kan iedereen genieten van een aangename en veilige duik.

10. Luister naar de instructies van de organisatoren

Luister goed naar de instructies van de organisatoren en volg de regels tijdens het duiken. 

Dit is belangrijk omdat de organisatoren verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de duikers en de duiklocatie en omdat ze bekend zijn met de specifieke regels en procedures die gelden voor de duik. 

Door naar hun instructies te luisteren en de regels op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je veilig en verantwoordelijk duikt en dat je niet in moeilijkheden raakt tijdens de duik. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige regels specifiek zijn voor een bepaalde duiklocatie of -omgeving, dus het is verstandig om te vragen naar de specifieke regels die gelden voor de duik waarbij je deelneemt. 

De gevaren van de nieuwjaarsduik en wie het beter kan vermijden

Er zijn een aantal gevaren verbonden aan de nieuwjaarsduik die je in overweging moet nemen voordat je deelneemt. De volgende punten zijn belangrijk om te overwegen:

 1. Koud water. De nieuwjaarsduik vindt meestal plaats in koud water, wat kan leiden tot kou en hypothermie (onderkoeling). Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn op de koude temperaturen en om geschikte kleding te dragen om je warm te houden.
 2. Waterkwaliteit. Sommige duiklocaties kunnen gevaarlijk zijn vanwege de kwaliteit van het water. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er algenbloei is of als het water vervuild is met chemicaliën. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de kwaliteit van het water voordat je gaat duiken en neem eventuele noodzakelijke voorzorgsmaatregelen.
 3. Medische aandoeningen. Sommige mensen hebben medische aandoeningen die het duiken onveilig kunnen maken. Als je een medische aandoening hebt, is het belangrijk om dit te overleggen met een arts voordat je gaat duiken en eventuele speciale voorzorgsmaatregelen te nemen.
 4. Onervarenheid. Als je niet gewend bent om te duiken of als je onervaren bent, kan dit leiden tot extra gevaren tijdens de duik. Het is daarom belangrijk om voldoende ervaring op te doen voordat je aan een nieuwjaarsduik deelneemt.

Wie kan de nieuwjaarsduik beter vermijden?

Er zijn een aantal mensen die de nieuwjaarsduik beter kunnen vermijden vanwege de risico’s die verbonden zijn aan het duiken in koud water. Als je één van de volgende punten op jou van toepassing vindt, is het misschien beter om de nieuwjaarsduik te vermijden:

 • Mensen met een medische aandoening: Als je een medische aandoening hebt, is het belangrijk om dit te overleggen met een arts voordat je gaat duiken. Sommige aandoeningen, zoals hartproblemen of astma, maken de nieuwjaarsduik onveilig en is het beter om deze te vermijden.
 • Mensen die niet gewend zijn aan het duiken: Als je niet gewend bent om te duiken of als je onervaren bent, kan dit leiden tot extra gevaren tijdens de duik. Het is daarom belangrijk om voldoende ervaring op te doen voordat je aan een nieuwjaarsduik deelneemt.
 • Mensen met een laag uithoudingsvermogen: De nieuwjaarsduik kan fysiek uitdagend zijn, vooral als je niet gewend bent aan koud water. Als je een laag uithoudingsvermogen hebt of als je snel last krijgt van kou, is het misschien beter om de nieuwjaarsduik te vermijden.
 • Mensen met een angst voor het water: Als je een angst hebt voor het water of als je snel paniekaanvallen krijgt in het water, kan de nieuwjaarsduik stressvol zijn en is het misschien beter om deze te vermijden.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat sommige mensen misschien beter in staat zijn om de nieuwjaarsduik te doen dan anderen. 

Als je twijfelt of de nieuwjaarsduik geschikt voor jou is, is het verstandig om het advies van een arts of een professioneel duiker te vragen voordat je deelneemt.

In dit artikel gaan we dieper in op de veiligheid van de nieuwjaarsduik en of kinderen en ouderen het niet beter kunnen vermijden. [blog]

Take home message

Nieuwjaarsduik tips: 

 1. Zorg dat je genoeg hebt gegeten en gedronken voordat je duikt.
 2. Houd rekening met het weer en draag geschikte kleding en schoeisel.
 3. Zorg dat je bekend bent met de duiklocatie en de regels die gelden.
 4. Neem de tijd om je aan te passen aan de temperatuur van het water voordat je helemaal onderduikt.
 5. Wees extra voorzichtig als je niet gewend bent om te duiken of als je een medische aandoening hebt.
 6. Zorg dat je een maatje hebt die je kan helpen als er iets misgaat.
 7. Laat waardevolle spullen thuis en neem alleen wat je nodig hebt mee.
 8. Zorg dat je een droge plek hebt om naar terug te keren na de duik.
 9. Wees respectvol tegenover andere duikers en houd rekening met hun ruimte.
 10. Luister naar de instructies van de organisatoren en volg de regels op.

Mensen kunnen bang zijn voor de kou, voor het onbekende of voor de veiligheid tijdens de nieuwjaarsduik. 

Door je voor te bereiden en voorzichtig te zijn, kun je deze angsten helpen verminderen en genieten van een leuke en veilige nieuwjaarsduik.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen