Is Krachttraining Slecht voor Kinderen? Kan Krachttraining de Groei Remmen?

Je hebt vast weleens gehoord dat krachttraining op jonge leeftijd met gewichten de groeischijven kan beschadigen en daarmee de groei kan belemmeren.

Echter, dit idee staat in contrast met sporten zoals judo en turnen, waarbij kinderen al push-ups en pull-ups doen, die aanzienlijk zwaarder zijn dan lichte dumbbells tillen. 

Dus wat is de waarheid? Is krachttraining slecht voor kinderen? En kan krachttraining de groei remmen?

KORT ANTWOORD

Krachttraining zal de groei niet belemmeren, maar vermijd het tillen van maximaal gewicht tot na de puberteit. Het tillen van maximaal gewicht, dat wil zeggen gewichten die je 1-3 keer kunt tillen, kan namelijk het risico op letsel aan groeiende delen vergroten. Een goede richtlijn is om gewichten te heffen die je gemakkelijk 10 keer kunt tillen, in een vloeiende en stabiele beweging, waarbij de laatste twee herhalingen steeds moeilijker worden.

Kinderen van 7 of 8 jaar kunnen oud genoeg zijn om vrije gewichten te gebruiken, maar dit moet uiteraard veilig onder toezicht gebeuren. De American Academy of Pediatrics raadt zelfs krachttraining aan voor kinderen vanaf 8 jaar. Volgens hen is het een veilige en effectieve manier om blessures bij het sporten te verminderen.

Dit artikel verklaart of je je groeischijf kunt beschadigen, of krachttraining de groei kan belemmeren op verschillende leeftijden, en hoe zwaar kinderen precies kunnen trainen.

jong kind heeft dumbells in zijn handen

Groeischijven zijn kwetsbaar

jong kind doet een biceps curlDe groeischijf is kwetsbaarder dan het omliggende botweefsel. 

Dat betekent dat jongeren met een nog niet volgroeid skelet meer risico lopen op letsel aan deze groeischijven door krachten die bij volwassenen geen schade zouden veroorzaken.

Hoewel het op het eerste gezicht logisch lijkt om weerstandstraining te vermijden voor adolescenten, wijzen de gegevens uit dat goed begeleide gewichtsprogramma’s niet leiden tot een hoger risico op acuut letsel. 

Over de langetermijneffecten van gewichtheffen op de groeischijf is de literatuur echter minder duidelijk.

Toch tonen de resultaten van het onderzoek aan dat experts over het algemeen van mening zijn dat krachttraining veilig is voor jongeren met een nog niet volgroeid skelet, zoals ook blijkt uit bevindingen in de medische literatuur.

Weetje

De 10-jarige Rowan O’Malley kan maar liefst 57,5 kg bankdrukken, 100 kg squatten en 127,5 kg deadliften.

Heeft krachttraining invloed op je groei? Dus kan krachttraining de groei remmen?

Het idee dat krachttraining de groei van kinderen belemmert, is grotendeels een mythe. 

Mensen denken vaak dat sporten met veel impact, zoals turnen, voetbal, volleybal en basketbal, schade kunnen veroorzaken aan de groeischijven. 

Deze schijven zijn kwetsbare gebieden in de botten die helpen bij de groei. 

Deze misvatting is echter grotendeels ongegrond. Er is geen bewijs dat deze sporten of krachttraining schade veroorzaken aan de groeischijven.

Hoe oud moet je zijn voor krachttraining?

Hoe oud moet je zijn voor krachttraining? Is krachttraining goed voor 12 jarige? Is krachttraining goed voor 14 jarige?

Over het algemeen wordt aangenomen dat kinderen vanaf 7 of 8 jaar oud oud genoeg kunnen zijn om vrije gewichten te gebruiken, mits dit veilig gebeurt onder toezicht van een ervaren trainer of volwassene.

De American Academy of Pediatrics ondersteunt zelfs het idee van krachttraining voor kinderen vanaf 8 jaar. 

Ze beschouwen het als een veilige en effectieve manier om blessures bij het sporten te verminderen, op voorwaarde dat het op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd. 

Krachttraining kan bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van spierkracht, coördinatie en botdichtheid, wat essentieel is voor de algehele gezondheid en het verminderen van het risico op blessures tijdens sportactiviteiten.

Voor 12-jarigen en 14-jarigen geldt dat ze over het algemeen fysiek in staat zijn om krachttraining te doen, maar het blijft belangrijk om rekening te houden met individuele verschillen in groei en ontwikkeling. 

Een goed gestructureerd trainingsprogramma, aangepast aan de leeftijd en het niveau van de individuele kinderen, kan gunstig zijn voor hun fysieke en mentale gezondheid. 

Het is echter cruciaal om ervoor te zorgen dat ze de juiste techniek leren en dat ze niet te zware gewichten tillen, om het risico op blessures te minimaliseren.

Hoe zwaar mogen kinderen trainen?

Het is essentieel om bij krachttraining voor kinderen de juiste intensiteit te hanteren om letsel te voorkomen en de optimale ontwikkeling te bevorderen. 

Het tillen van maximaal gewicht, wat betekent dat de gewichten slechts 1-3 keer kunnen worden opgetild, wordt afgeraden tot na de puberteit. 

Dit komt omdat het tillen van zulke zware gewichten het risico op letsel aan de groeiende delen van het lichaam kan vergroten.

Een gebruikelijke richtlijn is om gewichten te gebruiken die je gemakkelijk 10 keer kunt tillen in een vloeiende en stabiele beweging, waarbij de laatste twee herhalingen steeds moeilijker worden. 

Dit zorgt voor een goede spierstimulatie zonder overmatige druk op de groeiende botten en gewrichten

Het gebruik van lichtere gewichten met meer herhalingen helpt ook bij het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie, terwijl het risico op blessures wordt verminderd.

Het is van cruciaal belang om de nadruk te leggen op de juiste techniek en het langzaam opbouwen van de intensiteit van de training naarmate het kind sterker wordt en meer ervaring opdoet. 

Een ervaren trainer of coach kan helpen bij het opstellen van een geschikt trainingsprogramma dat is afgestemd op de leeftijd, vaardigheden en ontwikkelingsniveau van het kind. 

Zo kan krachttraining een veilige en effectieve manier zijn om de algehele gezondheid en fitness van kinderen te bevorderen.

Is fitness gezond voor kind? 

Fitness kan heel gezond zijn voor kinderen. Het helpt ze sterker te worden, hun coördinatie te verbeteren en hun algemene gezondheid te bevorderen. 

Door regelmatig te sporten, kunnen ze ook hun energie kwijt, wat kan helpen om stress te verminderen en beter te slapen. 

Belangrijk is wel dat ze op een veilige manier trainen, passend bij hun leeftijd en ontwikkeling. 

Is krachttraining goed voor tieners?

Krachttraining kan goed zijn voor tieners, maar het moet wel op een verantwoorde manier worden gedaan. 

Op die leeftijd zijn tieners nog in de groei, dus het is belangrijk dat ze onder toezicht van een ervaren trainer werken en dat de oefeningen worden aangepast aan hun leeftijd en fysieke ontwikkeling. 

Krachttraining kan helpen om spieren op te bouwen, de botdichtheid te vergroten en blessures te voorkomen. 

Het is echter cruciaal dat tieners niet overmatig trainen en dat ze voldoende rust nemen tussen de sessies door.

Take home message

Krachttraining op jonge leeftijd zou schade aanrichten aan groeischijven, wat de groei van kinderen zou kunnen belemmeren. 

Maar dit is verwarrend, aangezien bij sporten zoals judo en turnen kinderen al oefeningen doen zoals push-ups en pull-ups, die veel zwaarder zijn dan wat lichte dumbbells tillen.

Dus hoe zit het precies? Is krachttraining slecht voor kinderen?

Hoewel krachttraining de groei niet zal belemmeren, moet het tillen van maximaal gewicht tot na de puberteit vermeden worden. 

Dit komt doordat het tillen van maximaal gewicht het risico op letsel aan groeiende delen vergroot. 

Een gebruikte richtlijn is om gewichten te gebruiken die gemakkelijk 10 keer kunnen worden getild, waarbij de laatste twee herhalingen steeds moeilijker worden.

Kinderen van 7 of 8 jaar kunnen oud genoeg zijn om vrije gewichten te gebruiken, maar dit moet altijd onder toezicht en met aandacht voor veiligheid gebeuren. 

De American Academy of Pediatrics beveelt zelfs krachttraining aan voor kinderen vanaf 8 jaar, omdat het een veilige en effectieve manier is om blessures bij het sporten te verminderen.

Het is cruciaal dat betrouwbare informatie over medische onderwerpen toegankelijk blijft voor iedereen. 

Steun van lezers is essentieel om educatief materiaal gedurende 365 dagen per jaar gratis beschikbaar te maken, evenals het creëren van gratis beginnersgidsen en het opzetten van gratis kanalen over gezondheid. 

Gezondheid is van onschatbare waarde, en het is belangrijk dat deze informatie voor iedereen beschikbaar blijft. 

Vergeet ook niet een kijkje te nemen op mijn YouTube-kanaal, waar ik in 1 minuut de meest gestelde vragen beantwoord, zoals deze.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Malina, R. M. (2006). Weight training in youth-growth, maturation, and safety: an evidence-based review. Clinical journal of sport medicine, 16(6), 478-487.

Milone, M. T., Bernstein, J., Freedman, K. B., & Tjoumakaris, F. (2013). There is no need to avoid resistance training (weight lifting) until physeal closure. The Physician and sportsmedicine, 41(4), 101-105.