5 Nadelen Van Tanden Bleken

Mensen die hun tanden gaan bleken zijn vaak bang dat het tandglazuur beschadigd raakt.

Maar is dit wel zo? Wat zijn de nadelen van tanden bleken?

KORT ANTWOORD

In tegenstelling tot wel veel mensen denken zal het bleken je tandglazuur niet aantasten. Het bleken verandert de kleur van je tandbeen. Echter, het tanden bleken kan de gevoeligheid van zowel je tandvlees als gebitselementen verhogen. Pijnlijke tanden of tandvlees zijn meestal van korte duur. Het verdwijnt wanneer het bleken gestaakt wordt. Sommige mensen zijn namelijk gevoelig voor de bleekchemicalien. In ernstige gevallen kunnen je tanden en mond blijvend beschadigd raken. Om deze risico’s en nadelen te verkleinen moet je thuiskits vermijden en naar een goede tandarts gaan. Als het correct wordt gedaan is het tanden bleken heel veilig.

Dit artikel vertelt je de nadelen van het tanden bleken, de veiligheid en de bestanddelen die bleekmiddelen zouden moeten bevatten om slechte thuiskits te vermijden.

voor en na tanden bleken

1. Tast tandglazuur aan

De grootste angst waar mensen mee kampen is het beschadigen van het tandglazuur. Gelukkig zal dat meestal niet gebeuren. 

De kleur van je tanden wordt namelijk bepaald door je tandbeen, het belangrijkste deel van je tand. 

Echter, overmatig tanden bleken kan tot tanderosie leiden. De blootstelling aan teveel bleekmiddelen kan het tandglazuur aantasten.

Dit gaat ten koste van je beschermlaag waardoor je mondgezondheidsproblemen zoals tandbederf kan oplopen.

2. Gevoeligheid door de chemicaliën

De grootste risico’s en nadelen van het tanden bleken is het ontwikkelen van gevoelige gebitselementen of tandvlees. 

Sommige mensen zijn gevoelig voor bleekchemicaliën. Gelukkig zijn de pijnlijke tanden of tandvlees van korte duur. Als het bleken wordt gestaakt zal de pijn verdwijnen. 

In het geval van een allergie heeft de tandarts mogelijk een alternatieve bleekoplossing. In sommige ernstige gevallen kunnen je tanden en mond blijvende schade oplopen. 

Ga daarom naar een goede tandarts. Getrainde professionals kunnen deze risico’s aanzienlijk verlagen.

3. Ineffectief tegen te grote vlekken 

kleur verschil kiezenDe kits kunnen alleen kleine vlekken aanpakken. Vlekken die niet klein genoeg zijn kan de kit waarschijnlijk niet verhelpen. 

Uit onderzoek blijkt dat het tanden bleken in 78 procent van de gevallen effectief is. Echter, bij een grote verkleuring is het niet altijd werkzaam. In dat geval zijn er mogelijk krachtigere alternatieven. 

4. Pijn bij slechte aansluiting

Als de bleeklepel niet goed aansluit kan je bij de bleekbehandeling pijn ervaren. De tandarts moet in dat geval de mal aanpassen zodat de tanden stevig vastgehouden worden. 

5. Hoge kosten

Het grootste nadeel is dus het hoge prijskaartje. Maar veiligheid van je kostbare gebit mag ook wel wat kosten. Het zal de investering waard zijn in plaats van een thuiskit. 

Kortom, door het tanden bleken kan je gevoelige tanden ontwikkelen. Laat het daarom door een goede tandarts doen die over eventuele alternatieven beschikt.

Veiligheid van thuis tanden bleken 

Tanden bleken is veilig mits het onder supervisie van een tandarts plaatsvindt en correct wordt uitgevoerd.

Je moet niet zomaar iets in je kostbare gebit stoppen. Je wilt natuurlijk niet dat je tandglazuur beschadigd raakt of dat je tandvlees of tanden gevoeliger worden. 

Het is daarom belangrijk om te weten wat precies de bestanddelen zijn. Waterstofperoxide of carbamideperoxide worden als effectieve en veilige middelen voor het tanden bleken beschouwd.

Doorgaans bevatten de thuiskits 35 procent carbamideperoxide of 5 tot 10 procent waterstofperoxide. 

Naast de inhoud is het ook goed om te weten hoe het over het algemeen gebruikt wordt. De bleekmiddelen worden meerdere opeenvolgende dagen gedurende 10 minuten tot een half uur aangebracht. Wees altijd goed geinformeerd voordat je het zelf gaat doen. 

Tanden bleken voordelen

De voordelen van het tanden bleken zijn uiteraard een stralende witte lach. En dat mag ook wat kosten om tanden bleken nadelen te voorkomen.

Voordelen tanden bleken:

  1. stralende lach
  2. zelfvertrouwen
  3. mondhygiëne
  4. haalt de aandacht weg van eventuele rimpels

Take home message

Gele tanden kunnen weer wit worden, maar als je niet voorzichtig bent kan je de nadelen van tanden bleken ondervinden. 

Zo verhogen het gebruik van de bleekmiddelen in thuisproducten de kans op gevoeligheid van de tanden en tandvlees. 

Daarnaast kan overmatig gebruik het tandglazuur aantasten. Maar om dit veilig te doen moet je met een aantal aspecten rekening houden. 

Ga naar een goede tandarts en laat je goed informeren. Samen met de mondhygiënist krijg je weer een stralende witte lach. 

Voor een veilig en langdurend resultaat moet je naar een tandarts gaan. Het is de extra kosten zeker waard, en het kan je op de lange termijn mogelijk kosten besparen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Joiner, A. (2006). The bleaching of teeth: a review of the literature. Journal of dentistry, 34(7), 412-419.

Havwood, V. B., Leonard, R. H., Nelson, C. F., & Brunson, W. D. (1994). Effectiveness, side effects and long-term status of nightguard vital bleaching. The Journal of the American Dental Association, 125(9), 1219-1226.

Leonard Jr, R. H., Smith, L. R., Garland, G. E., Tiwana, K. K., Zaidel, L. A., Pugh Jr, G., & Lin, N. C. (2007). Evaluation of side effects and patients’ perceptions during tooth bleaching. Journal of Esthetic and Restorative Dentistry, 19(6), 355-364.