Afkicken van Alprazolam in 4 Stappen

In 2020 hebben bijna 5 miljoen mensen benzodiazepinevoorschriften misbruikt. Alprazolam is een van de meest voorgeschreven benzodiazepines. 

Alprazolam (Xanax) wordt gebruikt voor de behandeling van angst- en paniekstoornissen, en voor de behandeling van depressie. Het is echter een verslavende stof.

Het is een kortwerkende drug die gemakkelijk in je bloedbaan opgenomen wordt. Mensen bouwen vaak een tolerantie op. 

Je kunt er dus verslaafd aan raken, met name als je er meer van neemt of het met andere stoffen combineert zoals alcohol of opioïden.

Een voorschrift van slechts drie tot zes weken kan al afhankelijkheid veroorzaken. Als je na drie weken stopt kun je al ontwenning ervaren.

Daar komt bij dat ontwenning van Alprazolam maanden of zelfs jaren kan duren.

Van Alprazolam afkicken kan gevaarlijk zijn, daarom kun je het beste in een afkickcentrum een medische detox ondergaan. Dit is de veiligste manier. 

Dit artikel vertelt je hoe mensen van alprazolam afkicken, de ontwenningsverschijnselen die je kan ervaren inclusief het slagingspercentage.

vrouw bij een therapeut

De Ontwenningsverschijnselen 

Als je Alprazolam lang gebruikt kun je er lichamelijk afhankelijk van worden. Als je er dan mee wilt stoppen, kunnen er verschillende kenmerkende ontwenningsverschijnselen optreden.

De ontwenning kan onaangenaam zijn, maar voor genezing op lange termijn is het noodzakelijk.

Van de mensen die alprazolam een half jaar of langer hebben gebruikt, ervaart ongeveer 40% matige tot ernstige ontwenningsverschijnselen.

Er zijn twee ontwenningsfases, namelijk acute ontwenning (5 tot 28 dagen) en langdurige ontwenning die soms wel een jaar of langer kan duren.

1. Acute ontwenningsverschijnselen

Nadat je de laatste dosis hebt ingenomen kunnen de ontwenningsverschijnselen binnen 24 uur optreden. Deze symptomen kunnen dagen tot weken aanhouden.

studente-met-angststoornisSymptomen van acute ontwenning zijn onder andere angst, paniekaanvallen, zweten, verlies van eetlust, beven, algemeen ongemak, hyperventilatie en slaapproblemen. Slapeloosheid zal vaak een paar maanden duren.

Je kunt ook last hebben van spierkrampen, abnormale sensaties, aanvallen, het gevoel alsof je losstaat van je lichaam, overgevoeligheid voor licht, aanraking of geluid.

Bovendien kan er ook een psychose optreden, waaronder wanen, hallucinaties en delirium.

De symptomen zullen elkaar opvolgen. Het begint waarschijnlijk met symptomen zoals angst, spierpijn en beven. Dit wordt gevolgd door hunkering en stemmingsverschijnselen. 

De symptomen van ontgifting en ontwenning worden samen ook wel het benzodiazepine-onttrekkingssyndroom genoemd.

2. Langdurige ontwenningsverschijnselen 

Langdurige ontwenningsverschijnselen van alprazolam kunnen optreden na de acute fase van ontwenning en kunnen weken tot maanden aanhouden. 

Deze symptomen kunnen variëren in intensiteit en kunnen een uitdaging vormen voor mensen die proberen te stoppen met het gebruik van alprazolam.

Angst. Een van de meest voorkomende langdurige ontwenningsverschijnselen is angst. Het kan zijn dat je gevoelens van angst en nervositeit ervaart, zelfs nadat de initiële ontwenningsfase voorbij is. Dit kan leiden tot aanhoudende zorgen, paniekaanvallen en een algemeen gevoel van ongemak.

vrouw in bedSlaapproblemen. Daarnaast kunnen slaapproblemen aanhouden tijdens de langdurige ontwenningsfase. Je kunt moeite hebben met in slaap vallen, doorslapen of een onrustige slaap ervaren. Slapeloosheid kan enkele maanden aanhouden na het stoppen met alprazolam.

Stemmingsproblemen. Stemmingsproblemen, zoals depressie en stemmingswisselingen, kunnen ook aanwezig zijn tijdens de langdurige ontwenning. Je kunt gevoelens van verdriet, prikkelbaarheid, frustratie en emotionele labiliteit ervaren. Deze stemmingsverschijnselen kunnen enige tijd aanhouden voordat ze geleidelijk verminderen.

Cognitieve stoornissen. Een ander veelvoorkomend symptoom van langdurige ontwenning is cognitieve stoornissen. Je kunt problemen ervaren met concentratie, geheugen en helder denken. Deze cognitieve problemen kunnen je dagelijkse functioneren beïnvloeden en enige tijd aanhouden voordat ze geleidelijk verbeteren.

Fysieke symptomen. Daarnaast kunnen fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid en maag-darmproblemen ook aanhouden tijdens de langdurige ontwenningsfase. Deze symptomen kunnen variëren in intensiteit en individueel verschillen.

Het Afkickprogramma: 4 Behandelmethoden

Benzodiazepinen zoals alprazolam staan erom bekend dat je er moeilijk mee kunt stoppen. Het zal een onaangename maar levensveranderende fase zijn.

Het afkickprogramma voor alprazolamverslaving is een gestructureerd proces dat wordt begeleid door een opgeleide arts of specialist. 

Het doel van dit programma is om je te helpen veilig en effectief te stoppen met het gebruik van alprazolam en om de ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. 

Hieronder volgt een beschrijving van het afkickprogramma en enkele mogelijke behandelmethoden.

 1. Medische detox. De eerste fase van het afkickprogramma is een medische detox. Tijdens deze fase zal je lichaam het medicijn metaboliseren en verwijderen. Het is belangrijk om dit onder medisch toezicht te doen, omdat abrupt stoppen met alprazolam ernstige ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken. Een arts zal het proces zo comfortabel mogelijk voor je maken en kan indien nodig medicatie voorschrijven om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.
 2. Symptoombestrijding. Tijdens de detoxfase kunnen symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid optreden. Voor hoofdpijn kan een vrij verkrijgbare pijnstiller soms verlichting bieden. Het is echter belangrijk om hierover advies in te winnen bij een arts voordat je zelf medicatie gebruikt. Voor misselijkheid kan de arts medicatie voorschrijven om dit symptoom te verlichten.
 3. Ondersteunende therapieën. Naast de medische detox kunnen ondersteunende therapieën worden gebruikt om je te helpen bij het herstelproces. Dit kan onder andere individuele therapie, groepstherapie, cognitieve gedragstherapie of andere vormen van therapie omvatten. Deze therapieën zijn gericht op het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaken van de verslaving, het aanleren van gezonde copingmechanismen en het bevorderen van langdurig herstel.
 4. Opvolgzorg en nazorg. Het afkickprogramma omvat meestal ook opvolgzorg en nazorg om ervoor te zorgen dat je de nodige ondersteuning krijgt na het voltooien van de intensieve fase. Dit kan bestaan uit regelmatige follow-up afspraken met de arts, doorverwijzing naar ondersteuningsgroepen zoals zelfhulpgroepen voor verslavingen en het aanbevelen van gezonde levensstijlveranderingen om het herstel te bevorderen.

Het afkickprogramma voor alprazolamverslaving is maatwerk en kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden. 

Volg de begeleiding van een arts of specialist en sta open voor de aanbevolen behandelingen en therapieën. 

Een geïndividualiseerd behandelplan kan je de beste kansen bieden op een succesvol herstel en het opbouwen van een gezond, drugsvrij leven.

Het afkickproces van alprazolamverslaving kan uitdagend zijn en de slagingskans varieert van persoon tot persoon. 

Hoe lang duurt het afkickprogramma?

Over het algemeen kan het afkickprogramma enkele weken tot enkele maanden duren.

De duur van het afkickprogramma voor alprazolam kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dosis alprazolam die werd ingenomen, de duur van het gebruik en de individuele reactie op het afbouwproces. 

In de meeste gevallen begint het afkickproces met een geleidelijke afbouw van de alprazolam-dosering onder toezicht van een arts. 

Dit afbouwschema kan weken tot maanden duren, waarbij de dosis geleidelijk wordt verlaagd om het lichaam te laten wennen aan steeds lagere niveaus van alprazolam.

Na het voltooien van de afbouwfase kan er nog steeds een periode van herstel zijn waarin het lichaam zich aanpast aan het ontbreken van alprazolam. 

Tijdens deze fase kunnen symptomen van ontwenning nog steeds optreden, zij het meestal in mildere vorm.

Het slagingspercentage

Sommige studies suggereren dat ongeveer 50-70% van de mensen die een behandelprogramma voor benzodiazepine-afhankelijkheid voltooien, succesvol herstellen op de lange termijn. 

Er is echter geen universele slagingskans want dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de individuele kenmerken van de persoon, de ernst van de verslaving, de duur van het gebruik en de mate van betrokkenheid bij het behandelprogramma. 

Hieronder bespreek ik enkele overwegingen met betrekking tot de slagingskans en het afkickpercentage.

 1. Individuele betrokkenheid en motivatie. Een belangrijke factor die van invloed is op de slagingskans is de mate van betrokkenheid en motivatie van de persoon die probeert af te kicken. Wanneer iemand sterk gemotiveerd is om te herstellen en vastbesloten is om veranderingen in levensstijl aan te brengen, kan dit de kans op succes vergroten.
 2. Behandelprogramma en professionele begeleiding. Het volgen van een gestructureerd behandelprogramma onder begeleiding van professionals, zoals artsen, therapeuten en counselors, kan de slagingskans aanzienlijk verhogen. Deze programma’s bieden een combinatie van medische ondersteuning, therapieën, educatie en nazorg, waardoor individuen de tools krijgen die ze nodig hebben om te herstellen van hun verslaving.
 3. Duur en intensiteit van de verslaving. Hoe langer en intensiever de verslaving aan alprazolam is geweest, hoe uitdagender het afkickproces kan zijn. Personen die al langdurig en op hoge doseringen alprazolam hebben gebruikt, kunnen mogelijk een moeilijker en langduriger herstelproces ervaren.
 4. Aanwezigheid van co-morbide aandoeningen. Als er sprake is van gelijktijdige psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen of persoonlijkheidsstoornissen, kan dit het afkickproces compliceren.

Het is een continu proces 

Weet wel dat succesvol herstel niet alleen betekent dat iemand volledig stopt met het gebruik van alprazolam, maar ook dat ze hun leven zonder terugval kunnen beheren en gezonde copingmechanismen hebben ontwikkeld.

Het is ook van cruciaal belang om te benadrukken dat herstel een continu proces is en dat terugval kan voorkomen, vooral bij verslavingen met een sterke fysieke en psychologische afhankelijkheid, zoals alprazolam. 

Het is echter belangrijk om niet ontmoedigd te raken door eventuele terugvallen, maar in plaats daarvan te blijven streven naar langdurige abstinent

Aandachtspunten

Er zijn nog enkele belangrijke aandachtspunten met betrekking tot het afkicken van alprazolam die we nog niet hebben besproken. 

 1. Levensstijlaanpassingen. Het is belangrijk om positieve veranderingen in je levensstijl aan te brengen tijdens het afkickproces. Dit kan onder meer het vermijden van triggers, het opbouwen van een ondersteunend sociaal netwerk, het beoefenen van ontspanningstechnieken en het verbeteren van slaapgewoonten omvatten.
 2. Nazorg. Zorg ervoor dat je na het afkickproces een nazorgplan hebt. Nazorg kan bestaan uit regelmatige follow-upbezoeken bij een arts of therapeut, deelname aan steungroepen of het gebruik van andere vormen van voortdurende ondersteuning om terugval te voorkomen.
 3. Geduld en zelfzorg. Het afkicken van alprazolam kan een uitdagend proces zijn dat tijd en geduld vergt. Zorg dus goed voor jezelf, wees geduldig en beloon jezelf voor elke stap in de goede richting.

Houd er rekening mee dat het afkickproces voor elke persoon anders kan zijn. Het is daarom cruciaal om samen te werken met een professionele zorgverlener om een individueel behandelplan op te stellen dat past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Take home message

Afkicken van alprazolam is een uitdagend, maar potentieel levensveranderend proces. 

Alprazolam, een benzodiazepine, staat erom bekend dat het slaperigheid of een gevoel van ontspanning opwekt. 

Echter, binnen slechts drie tot zes weken kan er al afhankelijkheid ontstaan van dit medicijn. 

Het risico op verslaving neemt toe wanneer je hogere doses gebruikt of het combineert met andere stoffen zoals alcohol of opioïden.

Het lijkt erop dat alprazolam een meer belonend effect heeft dan andere benzodiazepinen, wat verklaart waarom mensen die al verslaafd zijn aan andere stoffen vaak de voorkeur geven aan alprazolam.

Bij het abrupt stoppen van alprazolamgebruik kunnen er acute ontwenningsverschijnselen optreden. 

Deze kunnen zich uiten in symptomen zoals angst, paniekaanvallen, verlies van eetlust, beven, zweten, algemeen ongemak, hyperventilatie en slaapproblemen. 

Het afkicken van alprazolam kan zowel fysieke als psychologische symptomen met zich meebrengen.

Het afkickproces van alprazolam is een uitdagende reis waarbij professionele begeleiding en ondersteuning van essentieel belang zijn. 

Het kan echter ook een keerpunt zijn in je leven, waarbij je jezelf bevrijdt van de afhankelijkheid en een nieuwe weg inslaat naar gezondheid en welzijn.

Onthoud dat afkicken van alprazolam een individueel proces is, en dat de duur en intensiteit van het proces per persoon kunnen verschillen. 

Het is belangrijk om samen te werken met een medische professional die je kan helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd behandelplan en je kan voorzien van de nodige ondersteuning tijdens je afkickreis.

Het afkicken van alprazolam kan uitdagend zijn, maar het kan ook de weg vrijmaken voor een leven dat niet langer wordt beheerst door afhankelijkheid en verslaving.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen