Baby in Bad na Voeding, Verstandig?

Na het voeden zit de piepkleine maag van je baby vol. Je wilt natuurlijk dat je baby de maaltijd goed verteerd heeft en niet gaat spugen. Is het dan wel verstandig om te gaan badderen?

Mag een baby in bad na voeding?

KORT ANTWOORD

Het is niet zo’n goed moment om je baby meteen na het voeden in bad te doen. Wacht na het voeden minstens een half uur voordat je je je baby in bad doet, omdat de baby misselijk kan worden en spugen. Het zou nog beter zijn om 1-2 uur te wachten.

Dit artikel vertelt je handige tips inclusief de voor- en nadelen van voor of na het voeden in bad gaan.

baby in een badje

Handige tips voor het badderen

Eerst in bad gaan. Als het eten en badderen dicht bij elkaar liggen is het misschien beter om je baby voor het voeden in bad te doen.

Rechtop zitten. Je wilt natuurlijk niet dat je baby last krijgt van vervelende spijsverteringsproblemen. Zorg er daarom voor dat de baby rechtop blijft zitten.

Er zijn verschillende badroutines, zo zal de ene baby voor het eten in bad gaan terwijl de andere baby juist na het eten in bad gaat. Hier zijn een aantal belangrijke verklaringen voor.

Baby voor of na eten in bad

Het is niet zo 1, 2, 3 te zeggen wat jullie de beste routine is. Dit hangt van een aantal dingen af zoals jullie schema en bepaalde voorkeuren.

Beter slapen. Een warm avondbadje voor je baby kan erg fijn, geruststellend, rustgevend en ontspannend werken waardoor je baby mogelijk beter slaapt. 

Borstvoeding. Sommige baby’s kunnen alleen in slaap vallen tijdens het borstvoeden. Het is dan misschien een goed idee om daarvoor alvast in bad te gaan.

Actieve baby. Als je kind erg actief en opgewonden is, kun je waarschijnlijk beter eerst in bad gaan voor het eten. 

Medewerking. Anderzijds kan de medewerking van je baby wat fijner zijn als het kleine maagje gevuld is en de baby niet meer hongerig is.

Naast het voeden zijn er nog meerdere redenen waarom je je baby misschien niet in bad wilt doen.

Baby niet meteen in bad doen

Op bepaalde momenten is het beter om je baby niet in bad te doen waaronder:

  1. meteen na het voeden
  2. vermoeide baby
  3. hongerige baby

Maar hoe vaak en hoe lang moet een baby eigenlijk in bad?

Hoe lang in bad?

Een babybadje van 5-10 minuten zal al genoeg zijn, met name als de huid van je baby droog of gevoelig is.

Hoe vaak in bad?

Tot aan het eerste levensjaar wordt het aangeraden om je baby wekelijks drie keer in bad te doen. Tussen de leeftijd van 1-3 maanden wordt wekelijks 1-2 keer aanvoelen. 

Als er geknoeid wordt hebben ze natuurlijk een extra badje nodig.

Weetje

Wist je dat je je baby ook een badje in de gootsteen kan geven? Waar je baby ook baddert, wees voorzichtig zodat de baby niet uitglijdt.

Take home message

We hebben allemaal wel eens gehoord dat we vlak na het eten maar beter niet kunnen zwemmen. Geldt dit ook voor babys? 

Mag baby in bad na voeding?

Je kunt je baby direct na het voeden maar beter niet gelijk in bad doen zodat je baby de maaltijd goed kan verteren en geen vervelende klachten krijgt zoals ongemak of spugen.

Na het voeden is het daarom beter om minstens een half uur te wachten voordat je je baby in bad doet. 1-2 uur wachten zou nog beter zijn.

Het in bad gaan is bij veel baby’s een vast onderdeel van de avondroutine, maar aangezien een baby regelmatig gevoed wordt, liggen deze activiteiten vaak dicht bij elkaar.

Met een aantal tips kun je het in bad gaan makkelijker in je routine integreren. 

Doe de baby bijvoorbeeld al voor het eten in bad en zorg ervoor dat de baby rechtop in bad zit.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kuller, J. M. (2014). Update on newborn bathing. Newborn and Infant Nursing Reviews, 14(4), 166-170.