De Pil Slikken Terwijl je Zwanger Bent? Dit Gebeurt er

De pil geeft geen 100% garantie. Ondanks het slikken van de pil zijn er zeker nog mensen die zwanger geworden. 

Wellicht heb je ergens over de betrouwbaarheid van de pil gelezen en vraag je je nu af hoe je een bevruchting alsnog kan opmerken of wat de invloed op de zwangerschap is als je de pil onbewust bent gaan doorslikken. Kortom, wat gebeurt er als je zwanger bent en de pil slikt?

Je hoeft je geen zorgen te maken. De blootstelling aan de hormonen van de pil zal waarschijnlijk geen geboorteafwijkingen veroorzaken. Er zijn maar weinig onderzoeken die de schadelijkheid van de anticonceptiepil op de foetus kunnen aantonen. Er is echter wel een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als je de pil slikt tijdens het ‘’zwanger worden’’. Je kan zwanger worden als je de pil niet consequent slikt of bij ziekte als je bijvoorbeeld overgeeft of diarree hebt. 

Dit artikel vertelt je wat er gebeurt als je zwanger bent en de pil slikt, hoe je weet of je zwanger bent terwijl je de pil slikt, hoe je überhaupt zwanger kan worden inclusief de gevaren.

zwangere vrouw met pillen in hand

Wordt de ontwikkeling van de baby beïnvloed als je de pil slikt?

Er is geen bewijs voor een verhoogde kans op een miskraam. De foetus wordt niet afgebroken als je de pil voor of na de bevestiging van de zwangerschap blijft gebruiken. 

Daarnaast zal ook de ontwikkeling van de foetus waarschijnlijk niet beïnvloed worden. Kortom, orale anticonceptiemiddelen leiden niet tot miskramen. 

Hoe kan het dat je zwanger wordt terwijl je de pil slikt

Hoewel de anticonceptiepil erg effectief is, kan je nog steeds zwanger worden. Dit heeft in veel gevallen niet met de pil te maken, maar kan een gevolg zijn van inconsequentie, ziekte of medicijngebruik.

Niet consequent innemen 

Bij normaal gebruik heeft de alleen-progestageen pil en de combinatiepil een uitvalpercentage van acht procent. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek onder vrouwen van de leeftijd van 15-49 jaar. 

De belangrijkste reden was simpelweg het niet consequent innemen van de pil. 

Het is erg belangrijk dat mensen die de combinatiepil slikken het elke dag in de eerste week van de pil nemen. 

Als je dit niet doet en in die week slechts één pil mist, is er mogelijk onvoldoende oestrogeen om de eisprong te stoppen. Hierdoor zal de kans op een zwangerschap toenemen. 

In de week ervoor rusten de hormonen dan misschien wel uit, het proces waarin het eitje wordt gemaakt is al in gang. De eisprong kan dus in de eerste week in gang worden gezet mits je een pil mist. 

De foutmarges zijn voor degenen die alleen de progestinpil slikken nog kleiner, als je je dosis 3 uur te laat inneemt zal de kans op een zwangerschap al verhoogd worden. 

Ziekte

Het missen of niet consequent innemen is niet altijd de oorzaak, het kan ook gebeuren als gevolg van een ziekte.

Als je diarree hebt of overgeeft, is de anticonceptie mogelijk niet goed opgenomen. Het lichaam heeft dan simpelweg niet genoeg tijd gehad om het te verwerken.

Medicijnen 

Bepaalde anti epileptica kunnen ook de opname van de pil beïnvloeden waardoor de hormoonspiegels veranderen. 

Mogelijk kan ook het sint-janskruid de werking van de pil beïnvloeden. Kortom, je kan dus zwanger worden als je de pil slikt.

Hoe weet je terwijl je de pil gebruikt of je zwanger bent?

Als je zwanger bent geworden terwijl je de pil gebruikt zou je de volgende symptomen kunnen ervaren:

 1. gemiste menstruatie
 2. misselijkheid
 3. gevoelige borsten
 4. innesteling vlekjes 
 5. vermoeidheid
 6. veranderingen in de borsten
 7. voedselaversie
 8. hoofdpijn
 9. rugpijn
 10. stemmingswisselingen
 11. vaak moeten plassen

Zwangerschapstest als je de pil gebruikt 

Je vraagt je misschien af wanneer je precies de zwangerschapstest moet aanvragen als je gelijktijdig de pil gebruikt. 

De markt oppert dat je voor de beste resultaten 3 dagen voor je gemiste menstruatie zou moeten testen. 

Het is echter beter om 19 dagen na de laatste keer vrijen te testen. 

Zwanger worden en de pil slikken 

De pil slikken terwijl je zwanger wordt is niet zonder gevaren. Als je anticonceptie gebruikt als je zwanger wordt heb je een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Dit is dus een zwangerschap die zich dus buiten de baarmoeder bevindt. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zal de bevruchte embryo zich vaak in de eileider hechten. 

Take home message 

Er zijn zeker mensen die niet wisten dat ze zwanger waren en de pil zijn blijven doorslikken. Aangezien de pil niet 100% garantie geeft kan dit nou eenmaal gebeuren. 

Wat gebeurt er als je zwanger bent en de pil slikt? Anticonceptiepillen zullen een bestaande zwangerschap niet aantasten. 

Bij het vermoeden op een zwangerschap moet je eerst een zwangerschapstest doen voordat je de pil stopt. Stop dus alleen met de pil als je zeker weet dat je zwanger bent. 

Voor een vertrouwelijke test kan je eventueel naar een gezondheidscentrum gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Li, C., Zhao, W. H., Zhu, Q., Cao, S. J., Ping, H., Xi, X., … & Zhang, J. (2015). Risk factors for ectopic pregnancy: a multi-center case-control study. BMC pregnancy and childbirth, 15(1), 1-9.

Trussell, J. (2009). Understanding contraceptive failure. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 23(2), 199-209.

Li, C., Zhao, W. H., Meng, C. X., Ping, H., Qin, G. J., Cao, S. J., … & Zhang, J. (2014). Contraceptive use and the risk of ectopic pregnancy: a multi-center case-control study. Plos one, 9(12), e115031.