Detox Voetenbad: Uitleg, Voordelen En Werkzaamheid

Een voetenbad en tegelijkertijd ontgiften. Deze nieuwe gezondheidshype klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar als het detox voetenbad na afloop vol bruine vloeistof (gifstoffen) zit ben je al snel geneigd te denken dat het daadwerkelijk werkt. 

Gifstoffen spelen ook een grote rol bij het ontstaan van ziekten. Gifstoffen en verontreinigingen veroorzaken maar liefst 85% van alle ziekten, dit meldt het CDC. Reden genoeg om je gifstoffen te verminderen.  

Om er zeker van te zijn dat je waar voor je geld krijgt is het goed om er wat meer over te weten te komen en waar de bruine kleur door wordt veroorzaakt. 

Dit artikel vertelt je wat een detox voetenbad precies is, hoe het werkt en uiteraard of het wel echt werkt.

blote voeten

Wat is een detox voetenbad? 

Een ontgiftend voetenbad, oftewel een detox voetenbad. Het is een onderdeel van de ioniserende geneeskunde waarbij er geclaimd wordt dat er gifstoffen uit je voeten onttrokken kunnen worden.

Een detox voetenbad maakt gebruik van ionen, het wordt daarom ook wel een ionisch voetenbad genoemd.

Ionische therapie of bio-elektrische geneeskunde is ontdekt door de Amerikaanse uitvinder Royal Raymond Rife. 

Volgens hem zouden virussen door de juiste resonantiefrequentie gedood worden. Op basis van deze theorie is het ionische voetenbad ontstaan.

Hoe werkt een detox voetenbad?

Het water in een detox voetenbad is geladen met zowel negatieve als positieve ionen. Wanneer deze positieve en negatieve ionen zich in je lichaam uitwisselen zouden gifstoffen uit het lichaam gedreven worden.

Het waterstof in het water krijgt door het voetenbad een positieve lading. Vervolgens zou deze positief geladen deeltjes de gifstoffen met een negatieve lading uit het lichaam onttrekken. De gifstoffen zouden zich via de onderkant van je voeten verlaten.

Vergelijk het met de werking van een magneet. Zo zou het voetenbad zelfs zware metalen uit het lichaam kunnen verwijderen.

Kortom, een voetenbad is ionisch geladen dat via uitwisseling van ionen, gifstoffen zou verwijderen. Althans, dit is de gedachte achter het voetenbad. 

Voordelen detox voetenbad

Na je detox voetenbad kan het water donkerbruin verkleurd zijn. Dit zouden metaalschilfers en gifstoffen zijn die zelfs wat over je organen kunnen zeggen. 

Organen. Er zijn zelfs kuuroorden die op basis van het verkleurde water kunnen bepalen welke organen precies ontgift zijn. Dit zijn nogal claims. 

Bloedcirculatie. Na een lange dag gewerkt te hebben kan een voetenbad de doorbloeding stimuleren. 

Ontspanning. Een voetenbad kan je tot rust brengen wat meerdere voordelen met zich meebrengt. De vraag is dan wel of je daar een prijzig detox voetenbad voor nodig hebt.

Voetschimmel. Een voetbad kan gunstig zijn voor de mensen met voetschimmel.

Kunnen de voorstanders en kuuroorde alle gedurfde beloftes waarmaken? Kunnen de beweringen ondersteund worden of wordt je als consument opgelicht?

Werkzaamheid detox voetenbad

Als het voetenbad na afloop gekleurd is denk je al snel dat het ontgiftingsproces succesvol was. Maar niets is wat het lijkt. 

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die de gezondheidsclaims van het detox voetenbad kunnen bevestigen. Het zogenaamde bewijs dat er is bestaat voornamelijk uit anekdotes. 

Integendeel zelfs, een studie heeft het IonCleanse voetenbad uitgetest en kwam tot de conclusie dat er geen gifstoffen uit het lichaam waren gedreven en dat het de uitdrijving van gifstoffen ook nietverbaasd stimuleerde.

Dit verklaart echter nog niet alles. Je zit waarschijnlijk nog met een belangrijke brandende vraag. 

Maar hoe ontstaat die bruine kleur van het voetenbad?

Laat je niet misleiden door de kleur. Het bruine verkleurde water ontstaat niet door uitgedreven gifstoffen. De verkleuring ontstaat door de chemische reactie tussenzout water en elektriciteit. 

In het voetenbad vormt er zich dus vuil. Deze scheikundige reactie wordt door fabrikanten en adverteerders dus als het ware uitgebuit.

Je kan deze natuurlijke reactie ook zelf uittesten. Het komt ook door de onzuiverheden van regulier kraanwater.

Bijwerkingen

Het detox voetenbad komt met een aantal potentiële bijwerkingen zoals duizeligheid, misselijkheid en braken. 

Raadpleeg een arts als je suikerziekte hebt en een detox voetenbad wilt uitproberen. Het zou namelijk je bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden.

Misleidende reclames detox voetenbad

Er zijn ook veel rechtszaken aangespannen tegen detox distributeurs vanwege misleidende campagnes. Dit is natuurlijk onverantwoord. Het is begrijpelijk dat mensen hierin trappen. 

Je hebt ook helemaal geen detox voetenbad nodig. Het lichaam kan zichzelf prima ontgiften. Zo breekt je lever gifstoffen af waarna je het via het zweet, urine en ontlasting uitscheidt. 

Take home message

Detox voetenbaden worden steeds populairder. Hiervoor hoef je niet naar een kuuroord, je kan ze ook voor thuis aanschaffen. Maar dan wil je er wel eerst wat meer over te weten komen.

Gifstoffen dragen bij aan maar liefst 85% van ziekten. Dan wil je je gifstoffen natuurlijk verlagen. Dus werkt een detox voetenbad?

De werkzaamheid van het detox voetenbad kan niet wetenschappelijk onderbouwd worden. De bruine verkleuring ontstaat door een chemische reactie tussen zout water en elektriciteit.

Laat je dus niet door alle reclames misleiden. In plaats daarvan is het verstandig om de inname van ongezonde voeding en gifstoffen omlaag te brengen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Kennedy, D. A., Cooley, K., Einarson, T. R., & Seely, D. (2012). Objective assessment of an ionic footbath (IonCleanse): testing its ability to remove potentially toxic elements from the body. Journal of environmental and public health, 2012.