Heb ik Tinnitus? Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Maar liefst 15% van de mensen kampt met tinnitus. Als je last hebt van een aanhoudend rinkelend of zoemend geluid heb je mogelijk oorsuizen (tinnitus).

Van oorsmeerimpactie tot complexe binnenoor aandoeningen, de medische oorzaken van tinnitus kunnen variëren.

Dit artikel vertelt je de tekenen en symptomen van tinnitus, oorzaken, hoe het gediagnosticeerd wordt inclusief de behandelingsmogelijkheden.

vrouw last van tinnitus

Symptomen tinnitus

Zowel de intensiteit als type tinnitus kan erg variëren. Zo ervaart de een hoogfrequente fluitende geluiden terwijl een ander juist een zoemend geluid hoort. Het kans zelfs een dreunend geluid zijn dat hetzelfde ritme als je hartslag heeft. 

Tinnitus symptomen:

  1. aanhoudende rinkelende geluiden 
  2. een bonzend geluid in je oren voelen
  3. het gevoel alsof je hoofd vol zit
  4. muziek horen als er geen muziek afgespeeld wordt
  5. veranderend gehoor

Bij tinnitus hoor je een geluid in je oren dat als volgt kan klinken:

  1. rinkelen
  2. zoemen
  3. fluiten
  4. brullen
  5. sissen

Tinnitus kan zacht, hard, gelijkmatig of pulserend zijn. Het geluid dat je hoort kan intermitterend of continu aanwezig zijn.

De één heeft erg veel last van tinnitus terwijl een ander het fluitende of zoemende geluid nauwelijks opmerkt.

Meestal kan alleen degene met tinnitus de geluiden horen, dit wordt ook wel subjectieve tinnitus genoemd.

Hoe lang tinnitus zal aanhouden is afhankelijk van meerdere factoren zoals de onderliggende hoofdoorzaak en de algemene gezondheid van je gehoor.

Tinnitus beperkt zich niet tot alleen het karakteristieke oorsuizen. Er kunnen ook nog meer veelomvattende symptomen aanwezig zijn:

  1. slaapstoornissen
  2. concentratieproblemen
  3. emotionele componenten
  4. angst
  5. irritatie
  6. depressie

Tinnitus kent meerdere (medische) oorzaken.

Oorzaken tinnitus

Tinnitus wordt vaak veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals leeftijdsgebonden gehoorverlies, probleem met de bloedsomloop of een verwonding.

Tinnitus wordt meestal door lawaai veroorzaakt. Denk hierbij aan:

  1. lawaaiige werkomgeving
  2. koptelefoon met luide muziek 
  3. lawaaiige activiteiten
  4. concerten

Veelvoorkomende auditieve oorzaken:

  1. middenoorontsteking (otitis media)
  2. lawaaidoofheid
  3. plotselinge doofheid (plotseling sensorineuraal gehoorverlies)
  4. abnormale botgroei (middenoor)
  5. de ziekte van Ménière
  6. leeftijdsgerelateerd gehoorverlies (presbyacusis)
  7. goedaardige tumor (akoestisch neuroom)

Tinnitus wordt vaak in verband gebracht met hoofd- en nekletsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een whiplash.

Ook vasculaire aandoeningen in het hoofd- en nekgebied kunnen tot tinnitus leiden. De tinnitus pulseert dan op het ritme van je hartslag.

Overige oorzaken:

  1. systemische ziekten: hoge bloeddruk, ernstige bloedarmoede, traag werkende schildklier, syfilis
  2. ernstige gewrichtsaandoeningen van de kaak

Het komt het vaakst voor rond de leeftijd van 60-69 jaar. Subjectieve tinnitus wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan harde geluiden.

Aangezien meestal alleen degene met tinnitus het geluid kan horen vraag je je al snel af hoe tinnitus gediagnosticeerd kan worden.

Diagnose tinnitus

Om de oorzaak van de tinnitus te achterhalen worden de oren, hoofd en nek onderzocht. Hiervoor kunnen de volgende onderzoeken voor gebruikt worden:

Audiologisch onderzoek. In een geluidsdichte kamer krijg je een koptelefoon waarna er specifieke geluiden in één oor per keer worden afgespeeld. Als je een geluid hoort geef je dat aan door bijvoorbeeld je hand op te steken. De resultaten worden vervolgens geanalyseerd. Hierbij wordt ook gekeken of de uitslag bij je leeftijd past.

Bewegingen. Bij het aanspannen van de kaak of bewegen van de ogen kan de tinnitus verergeren of veranderen. Aan de hand van deze resultaten kan er een mogelijk onderliggende aandoening geïdentificeerd worden.

Gezondheid van het oor. Met behulp van verschillende audiologische onderzoeken kan zowel de functie als de gezondheid van je oor en het auditieve traject onderzocht worden. Hiervoor kunnen onder andere otoakoestische emissies, tympanometrie, electrocochleografie en auditieve hersenstamreacties gebruikt worden.

Behandeling tinnitus

Helaas kan tinnitus niet genezen worden. Gelukkig blijft tinnitus meestal niet voor eeuwig aanwezig en zijn er ook behandelingen.

Behandelingen kunnen de tinnitus bij veel mensen verbeteren en minder merkbaar maken. De behandeling bestaat uit het behandelen van de onderliggende oorzaak en het verminderen of maskeren van het geluid.

Alleen al door oorsmeer te verwijderen kunnen de symptomen verminderen. Bij onderliggende bloedvataandoeningen zijn er mogelijk medicijnen of een operatie nodig. 

De meest effectieve tinnitus behandelingen omvatten:

  1. geluidsonderdrukkende koptelefoons
  2. cognitieve gedragstherapie
  3. leefstijlaanpassingen
  4. achtergrondmuziek

Take home message

Als je geluiden of klanken hoort terwijl er geen geluidsbron is, heb je mogelijk tinnitus.

Je hebt waarschijnlijk tinnitus als je voortdurend suizen, rinkelen, bonzen, zoemen of fluiten hoort.

Aan de hand van een ooronderzoek en gehoortest kan de diagnose tinnitus gesteld worden.

Bij een gehoortest zal de audioloog geluiden via een koptelefoon naar één oor per keer sturen. Als je een geluid hoort moet je je hand opsteken. 

Een onderliggende aandoening is meestal de oorzaak van tinnitus zoals leeftijdsgebonden gehoorverlies of een verwonding.

Door de onderliggende oorzaak te behandelen of met een behandeling het geluid te maskeren of te verminderen zal de tinnitus bij veel mensen verbeteren en minder merkbaar worden.

Als je tinnitus vermoedt is het verstandig om langs de dokter of audicien of KNO-arts te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Langguth, B. (2011). A review of tinnitus symptoms beyond ‘ringing in the ears’: a call to action. Current medical research and opinion, 27(8), 1635-1643.

Langguth, B., Kreuzer, P. M., Kleinjung, T., & De Ridder, D. (2013). Tinnitus: causes and clinical management. The Lancet Neurology, 12(9), 920-930.