Hoe Lang Duurt Verliefdheid bij Mannen?

Verliefdheid lijkt soms een houdbaarheidsdatum te hebben en velen denken dat er een groot verschil is tussen die van mannen en vrouwen.

Hoe lang duurt verliefdheid bij mannen?

KORT ANTWOORD

Verliefdheid duurt hooguit tussen 18 maanden en 3 jaar. Mannen worden gemiddeld na 88 dagen lang verliefd terwijl vrouwen na gemiddeld 134 dagen verliefd worden. Na ongeveer 7 maanden weet de man of de partner de ware is. Volgens neuroloog Fred Nour duurt de passie en intense romantiek hooguit 2-3 jaar.

Dit artikel vertelt je de uitzondering op deze regel, de verschillende verliefdheidsfases inclusief hoe je kan merken of mannen verliefd zijn.

verliefd koppel

Uitzonderingen

De euforische fase duurt ongeveer 6 maanden tot twee jaar. Dit blijkt uit studies. Er is echter een klein deel (15-30%) dat tot de uitzondering behoort. 

Dit kleine groepje geeft aan dat ze na 10 tot 15 jaar nog steeds dezelfde gevoelens hebben als die van de eerste 6 maanden.

Verliefdheidsfases en hormonen

Verliefdheid is een achtbaan van emoties, een passie en verslaving met zelfs manische en obsessieve kanten. Het kan een allesverterende relatie worden. Hier is dus sprake van verliefdheid en geen liefde.

Verliefdheid is eigenlijk best wel egoïstisch. Je wilt bij de ander zijn omdat het jou zo’n goed gevoel geeft, het werkt erg verslavend.

Dit zijn twee fases van verliefdheid.

Fase 1. Intense gevoelens

verliefde manAls je niet meer bij die persoon in de buurt bent kan je als het ware ontwenningsverschijnselen krijgen. Dit heeft te maken met de volgende stoffen:

  1. dopamine
  2. gedaald serotonine 
  3. neurotrofe zenuwgroeifactoren (emotionele afhankelijkheid)
  4. adrenaline (nervositeit afspraakje)

Als een man verliefd is zal er meer dopamine vrij worden gegeven in de hersenen. Dopamine is de chemische stof van het beloningscentrum. Het geeft een euforisch gevoel, een natuurlijke high.

Deze toestand kunnen je hersenen simpelweg niet onbeperkt volhouden. Bovendien zal de reactie net zoals bij drugs na verloop van tijd afnemen.

Normaal gesproken duurt verliefdheid tussen de 18 maanden en 3 jaar. Als het korter dan deze periode duurt is er waarschijnlijk sprake van lust.

Uiteraard is verliefdheid niet zo egoïstisch als hiervoor beschreven. Op verschillende manieren kan een man merken dat hij verliefd is. Zo kan er een verschuiving van aandacht en doelen plaatsvinden.

De man denkt minder aan alleen maar het seksleven en juist meer aan het opbouwen van een relatie.

De man wilt de partner beschermen en voor de partner zorgen. Daarnaast kan de druk om te slagen in het leven ook groter worden.

Fase 2. Liefdesrelatie

Liefde heeft een biologische functie. Door de verliefdheid zal je meer tijd met elkaar doorbrengen waardoor er een lange termijn gehechtheid ontstaat. 

Hierdoor blijf je bij elkaar wanneer de verliefdheid eenmaal vervaagt. Uiteraard geeft de wetenschap niet antwoord op alles, maar dit kan een hoop verklaren.

Wanneer de obsessie en passie van de verliefdheid afnemen ontstaat er een gezonde liefdesrelatie of gaan mensen uit elkaar.

Hoe vaak word je verliefd?

Gemiddeld worden we in ons hele leven maar twee keer verliefd. Er zijn ook onderzoeken die een gemiddelde van 4 keer aangeven.

Van alle mannen is 39% slechts één keer verliefd geweest, tegenover 47% van de vrouwen. 

72% van de mannen gelooft in liefde op het eerste gezicht. Bij vrouwen ligt dit lager. Zo gelooft 61% van de vrouwen in liefde op het eerste gezicht. 

1 op de 7 mensen geeft aan dat ze niet met de liefde van hun leven verkering hebben. Dit kan erg pijnlijk zijn als je erachter komt.

Ruim 50% van de mannen heeft in zijn leven van meer dan 1 persoon gehouden, tegenover 45% van de vrouwen. 

Hoewel de cijfers niet enorm verschillen lijken vrouwen iets voorzichtiger te zijn wat betreft verliefd worden. Niet dat je dat voor 100% in eigen hand hebt natuurlijk.

Hoe lang duurt liefdesverdriet bij mannen

Liefdesverdriet duurt ongeveer 6 maanden. Dit is volgens relatie-experts een goede vuistregel. Hoe lang het precies duurt varieert per persoon. Ieder individu en elke relatie is nou eenmaal anders.

De meeste mensen zullen na ongeveer 6 weken het leven zonder hun ex weer proberen op te pakken.

Het kan voor mannen echter langer duren om over een breuk heen te komen. In vergelijking met vrouwen kunnen mannen vaak minder goed met hun emoties omgaan. 

Het wordt ze immers minder vaak geleerd waardoor ze niet weten wat ze moeten als ze er plotseling mee te maken krijgen.

Take home message

Volgens sommige films duurt liefde voor eeuwig. De intense liefde gevoelens zullen helaas voorbijgaan. 

Vrouwen komen van Venus en mannen komen van Mars. Qua gevoel kunnen er dus nogal wat verschillen zijn. Dus hoe lang duurt verliefdheid bij mannen?

Mannen zijn hooguit 18 maanden tot 3 jaar verliefd. Na deze periode gaat de verliefdheid over in een liefdesrelatie of gaat het stel uit elkaar.

De vraag is dus niet alleen hoe lang verliefdheid duurt, maar ook hoe lang liefde kan duren. Liefde kan in tegenstelling tot verliefdheid voor altijd duren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Fisher, H. (2000). Lust, attraction, attachment: Biology and evolution of the three primary emotion systems for mating, reproduction, and parenting. Journal of Sex Education and Therapy, 25(1), 96-104.

Merrill, S. M. (2018). An Exploration of the Transition from Romantic Infatuation to Adult Attachment (Doctoral dissertation, Cornell University).