Hoe Lang is de Perfecte Powernap?

Voel je je ’s middags groggy, moe of ongemotiveerd? We gebruiken vaak koffie, frisdrank en energiedrankjes om de lange dag geeuwend en vechtend tegen de vermoeidheid door te komen. 

Maar de oplossing is juist datgene wat we de hele tijd hebben geprobeerd te vermijden: slapen.

Een powernap is misschien wel de meest effectieve manier om je hersenen te verjongen.

Een powernap voelt soms beter dan je nachtrust en daarna kun je je soms als herboren voelen.

Maar wat is de beste duur van een powernap? Oftewel, hoe lang powernap?

KORT ANTWOORD

De ideale duur van een powernap ligt tussen de 10-20 minuten. Dit geeft je energie zonder dat je je daarna slaperig voelt. Ga niet langer dan 30 minuten powernappen, hier is iedereen het over eens. Je belandt dan namelijk in een diepe slaap en als je daar uitkomt kun je juist suf worden.

Er zijn redenen om langer te slapen om bijvoorbeeld je geheugen te bevorderen of slaap in te halen. De vraag is echter of je het dan nog als een powernap kan beschouwen.

Dit artikel vertelt je hoe lang de powernap moet duren en de voor- en nadelen van een korte of lange powernap.

vrouw-slaapt-op-het-werk

Hoe lang powernappen?

Laten we eens uiteenzetten hoe je op de juiste manier een dutje doet. Het hangt allemaal af van wat je nodig hebt. Elk soort dutje geeft andere resultaten.

15 minuten powernap. Even snel opladen als je mentale middelen een beetje uitgeput zijn.

30 minuten dutje. Van sufheid en vermoeidheid afkomen. Als je je moe voelt, wil je eigenlijk geen powernap van 10-20 minuten doen, maar een dutje van 30 minuten.

60 minuten dutje. Als je studeert of dingen probeert te onthouden, is een dutje van 60 minuten het beste. Dit dutje zal helpen met dat deel van je hersenen dat het geheugen verwerkt.

te weinig slaap om af te vallen met periodiek vastenDutje van 90 minuten. Als je een nacht slaap mist of als je heel weinig slaap hebt gehad, wil je een dutje van 90 minuten in de REM-cyclus (net).

Wat er gebeurt na een powernap van 30 minuten

Powernaps van 30 minuten stellen je in staat om in de eerste twee slaapstadia te komen.

In stadium 1 begint de langzame oogbeweging en wanneer je wakker wordt, dan heb je vaak het gevoel alsof je niet eens geslapen hebt. 

Als je verder gaat in stadium 2, beginnen je hersenen de verwerking te remmen en negeren ze externe stimuli die ze als ongevaarlijk beschouwen om je te ontspannen. 

Het is ook het stadium waarin de consolidatie van het geheugen plaatsvindt, waarin de informatie die je hebt geleerd, wordt verwerkt.

Wakker worden uit deze twee stadia heeft aangetoonde voordelen, waaronder:

  1. verhoogde productiviteit
  2. verhoogde cognitieve functie
  3. verbeterd geheugen
  4. verhoogde creativiteit
  5. en het belangrijkste, je minder moe voelen

Wat er gebeurt na een powernap van langer dan 30 minuten

Wanneer je powernaps langer dan 30 minuten duren, kom je in stadium 3.

Wanneer je in dit stadium wakker wordt, ervaar je iets dat bekendstaat als slaapinertie. 

Omdat je lichaam uit een diepe slaap komt, is de motorische beweeglijkheid verminderd, terwijl sufheid en het verlangen om weer te gaan slapen toeneemt. 

Mensen denken vaak ten onrechte dat dutjes niet goed voor henzelf zijn, terwijl ze in feite gewoon te lang hebben geslapen.

Zet dus je alarm

vrouw houdt hormonale wekker vastZet je alarm voor elk van deze dutjes en houd rekening met de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen. 

Als je bijvoorbeeld je timer instelt op een powernap van 20 minuten, maar je weet dat je ongeveer vijf minuten nodig hebt om in slaap te vallen, stel je je timer in op 25 minuten.

Take home message

Je hebt niet altijd koffie, frisdrank en energiedrankjes nodig. Een powernap kan wonderen doen. Maar hoe lang is de ideale powernap?

10-20 minuten wordt als de ideale duur van een powernap beschouwd. Je zult je een stuk beter voelen zonder dat je daarna slaperig bent. 

Probeer de 30 minuten niet te overschrijden omdat je dan in een diepe slaap terechtkomt. Ontwaken uit een diepe slaap kan tot sufheid leiden.

Je kunt bijvoorbeeld langer te slapen om om je geheugen te bevorderen of slaap in te halen, maar de vraag is dan of het nog wel een powernap is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Autumn, M., Monica, H., Jitendra, M., & Bharat, M. (2016). The perfect nap. Advances in Management, 9(4), 1.