Hoe Lang Werkt Tijgerbalsem? 5 Bepalende Factoren.

Spierpijn is niet alleen het meest voorkomende symptoom, het is ook nog eens invaliderend. Daarom wenden veel mensen zich tot tijgerbalsem.

Pijn en stijfheid kun je met tijgerbalsem eenvoudig verlichten. Je wrijft er simpelweg wat overheen. Topsporters zullen beamen dat tijgerbalsem op de pijnlijke plek werkt. 

Je wilt je activiteiten natuurlijk zo lang mogelijk pijnloos uit kunnen voeren. Maar hoe lang werkt tijgerbalsem?

KORT ANTWOORD

Het is niet duidelijk hoe lang het kamfer en menthol in tijgerbalsem werkt. Dit heeft misschien te maken met de 18 verschillende toepassingen van tijgerbalsem. Wel is er wat over de huidpleisters van tijgerbalsem bekend. Gemiddeld kun je een tijgerbalsempleister 5 uur lang laten zitten, maar sommige mensen laten het ‘s nachts meer dan 8 uur zitten. Een huidpleister moet je niet langer dan 8 uur dragen. Bij jeuk zullen sommige mensen het er al na een paar uur van af halen. Dagelijks mag je de Tiger Balm Active Muscle Rub (gel of creme) 3-4 keer op het aangetaste gebied aanbrengen.

Dit artikel vertelt je hoe lang tijgerbalsem werkt, factoren die de werkingsduur van tijgerbalsem kunnen beïnvloeden en wanneer de effecten van tijgerbalsem beginnen.

vrouw legt linker hand op linker been

5 Factoren die de werkingsduur kunnen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de werkingsduur van tijgerbalsem. Hier zijn een paar mogelijke factoren:

  1. Concentratie: De concentratie van actieve ingrediënten in de tijgerbalsem kan de werkingsduur beïnvloeden. Een hogere concentratie kan over het algemeen een langere werkingsduur hebben.
  2. Toepassingsgebied: De plaats waar je de tijgerbalsem aanbrengt, kan invloed hebben op hoe lang het effect aanhoudt. Het kan zijn dat de balsem sneller wordt opgenomen op bepaalde delen van het lichaam en daardoor sneller zijn werking verliest.
  3. Huidconditie: De conditie van je huid kan ook van invloed zijn op de werkingsduur. Als je huid bijvoorbeeld erg droog is, kan de balsem mogelijk minder lang meegaan omdat de absorptie minder efficiënt is.
  4. sporten-serotonine-verhogenActiviteitenniveau: Hoe actief je bent en hoeveel je zweet, kan ook van invloed zijn op de werkingsduur. Als je veel zweet of fysiek actief bent, kan de balsem sneller vervagen.
  5. Individuele reactie: Iedereen kan anders reageren op tijgerbalsem, dus de werkingsduur kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen langer profiteren van de effecten, terwijl anderen mogelijk een kortere duur ervaren.

Het is belangrijk op te merken dat deze factoren algemene richtlijnen zijn en dat de werking van tijgerbalsem voor iedereen anders kan zijn.

Hoe snel tijgerbalsem werkt

De pijnklachten kunnen al in 10-20 minuten afnemen. 

De hoogste concentratie aan plantaardige ingrediënten zit in de Tiger Balm Ultra. Het zal de spieren verwarmen en de spierpijn verminderen.

Erg fijn voor sportgerelateerde klachten, je wilt natuurlijk dat het tijdens een wedstrijd snel begint te werken. 

Hoe tijgerbalsem werkt

Tijgerbalsem bevat kamfer en menthol. De kamfer in tijgerbalsem zal de doorbloeding naar het huidoppervlak verhogen, wat een warme sensatie geeft en je afleidt van de pijn en stijfheid. 

In tegenstelling tot aspirine zal tijgerbalsem de pijnbron dus niet aanpakken, door de warmte zul je van de klachten afgeleid worden.

Daarnaast bevat tijgerbalsem menthol dat de spierdoorbloeding kan bevorderen waar de ontstekingen af zullen nemen. Het zal ook de genezing bevorderen.

De Tiger Balm Ultra Strength zalf bevat de sterkste concentraties, namelijk 11% kamfer en 11% menthol.

Het hoofdbestanddeel van tijgerbalsem was vroeger daadwerkelijk het vetweefsel van een echte tijger. Tegenwoordig hebben ze de samenstelling natuurlijk gewijzigd.

Twee soorten tijgerbalsem

De kruidenzalf-tijgerbalsem is een van de eerste behandelingen in de traditionele Chinese geneeskunde, het bestaat al langer dan 100 jaar.

Er zijn verschillende soorten tijgerbalsem waarvan de rode en witte tijgerbalsem het meest populair zijn. 

Zo zal rode tijgerbalsem diep in je spierweefsel en huid doordringen. Ze hebben dus elk ook net wat andere effecten:

  1. witte tijgerbalsem: bevriezende effecten
  2. rode tijgerbalsem: verwarmende effecten, warme sensaties

Waar witte tijgerbalsem gebruikt voor wordt:

  1. spierpijn
  2. hoofdpijn, migraine
  3. hoest
  4. muggenbeten, bulten

Waar rode tijgerbalsem gebruikt voor wordt:

  1. spierweefselschade
  2. verstuikingen

Bijwerkingen tijgerbalsem

Door tijgerbalsem correct te gebruiken zul je waarschijnlijk geen bijwerkingen ervaren. Ook zal een overdosering aan kamfer en menthol waarschijnlijk niet gevaarlijk zijn.

Desondanks kunnen er soms bijwerkingen optreden waaronder:

  1. roodheid
  2. jeuk
  3. prikkend gevoel
  4. geïrriteerde huid
  5. branderig gevoel
  6. ademhalingsmoeilijkheden (als het op de borstkas wordt gedaan) 

Je kunt ook een allergische reactie ervaren waarbij symptomen zoals roodheid, zwelling en jeukende netelroos optreden.

Aangezien er een allergische reactie op kan treden is het misschien verstandig om van tevoren eerst een patchtest uit te laten voeren, met name als je het op andere lichaamsdelen gaat gebruiken.

Je kunt het ook op de elleboog smeren en kijken of er niks gebeurt na een paar dagen. 

Take home message

Pijnlijke spieren kunnen met tijgerbalsem makkelijk verlicht worden. 

Zo zullen de twee actieve bestanddelen menthol en kamfer de bloedtoevoer naar je spieren en huidoppervlak verhogen.

Door de verhoogde bloedtoevoer wordt je van de stijfheid en pijn afgeleid. Ook zal het de ontstekingen verminderen en de genezing bevorderen.

Rode tijgerbalsem wordt voor verstuikingen en spierweefselschade gebruikt terwijl witte tijgerbalsem voor hoofdpijn, migraine, bulten, spierpijn, muggenbeten en hoest gebruikt wordt. Met tijgerbalsem kunnen dus verschillende klachten aangepakt worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Vaucel, J., Dondia, D., Genillier, N., Nardon, A., Courtois, A., Barandiaran, P., & Labadie, M. (2019). Severe allergic skin reaction after use of red tiger balm. Toxicologie Analytique et Clinique, 31(2), S70.