Hoge Stem bij Mannen: Oorzaken en Behandeling

Sommige mannen hebben een piepend hoge stem. Dit ontstaat meestal in de puberteit maar het kan ook op latere leeftijd optreden.

Dit kan mannen erg onzeker maken omdat ze denken dat vrouwen ze daarom af zullen wijzen. Maar hoe ontstaat een hoge stem bij mannen?

Dit artikel vertelt je hoe een hoge stem ontstaat, het belang van een mannelijke stem en wat je er aan kan doen.

man met hoge stem

Hoe ontstaat een hoge stem bij mannen?

Bij een mannelijke tiener zal rond de puberteit het kraakbeen van het strottenhoofd (stemdoos) dikker worden. Wanneer dit niet gebeurt zal de hoge stem behouden blijven.

Normaal gesproken zullen de stembanden van een man tijdens de puberteit verdikken. Wanneer deze verdikking uitblijft zullen de stembanden te strak gespannen zijn en krijg je een hoge stem.

Een hoge stem ontstaat wanneer de stembanden niet zo lang of sterk zijn. Het kan ook zijn dat de stembanden voor de goede trillingen nog niet goed klaar zijn.

Stembandontwikkeling van een man

Trillende stemplooien produceren geluid en bepalen uiteindelijk de toonhoogte. Het testosterongehalte beïnvloedt de spieren en de lengte van deze belangrijke stemplooien.

Tijdens de puberteit zorgen de testosterongolven ervoor dat de stemplooien gespierder en langer worden. Door de testosteronpiek krijgen jongens opeens een baard in de keel.

Mannen hebben aanzienlijke stemplooien waardoor ze een diepere stem hebben dan vrouwen.

Maar dat is nog niet alles. Er is namelijk een deel van de stemplooien dat niet trilt en een deel dat wel trilt.

Bij mannen is het deel van de stembanden dat trilt ongeveer 60% langer. Hierdoor is de stem van mannen 130 hz terwijl de stem van vrouwen 190 tot 200 hz is.

Weetje

Wist je dat de gelijkschakeling van de seksen de toonhoogte van mensen beïnvloedt?

Diepe stem is intimiderend

Het is niet zonder reden dat mannen in vergelijking met vrouwen een lagere stem hebben. En het is niet alleen om vrouwen aan te trekken. 

Integendeel, er zijn namelijk aanwijzingen dat lagere diepere stemmen juist andere mannen kan intimideren.

Mannen met diepere stemmen hebben vaak hogere testosteronlevels. Dit blijkt uit studies. Testosteron is een indicator van dominantie. Bovendien hebben mannen met meer testosteron vaak een atletischer lichaamstype.

Vinden vrouwen een hoge mannelijke stem onaantrekkelijk?

Maak je niet zo veel zorgen met een hoge stem. Een lage, diepere stem zal niet per se meer vrouwen aantrekken, het stoot met name andere mannen af.

De stem speelt een belangrijke rol bij de aantrekkingskracht. Alleen niet op de manier waarop je had gedacht. Het blijkt dat vrouwen en mannen voorkeur aan vergelijkbare stemmen geven.

Aan de andere kant vinden mannen vrouwen met een hogere stem vaak aantrekkelijker.

Een relatief hoge stem is in vergelijking met een lage stem vrouwelijker, aantrekkelijker en jonger, dit suggeren een aantal studies.

Kan je er wat aan doen?

Voor een jonge man kan een hoge stem een groot sociaal probleem zijn. Hetzelfde geldt voor een vrouw met een lage stem.

Daarom vragen veel mensen zich af of je wat aan een hoge stem kan doen.

De meeste mensen kunnen met thyroplastie geholpen worden, een eenvoudige poliklinische chirurgische ingreep.

Een reepje kraakbeen kan hierbij met een operatie uit de stemdoos verwijderd worden. Hierdoor gaat de stemband zich ontspannen waardoor de stem lager wordt.

Overleg met een arts of je hiervoor in aanmerking komt.

Het kan ook ontstaan door verkeerd stemgebruik. In dit geval zou stemtherapie kunnen helpen, waarbij je oefeningen doet om je stem te leren ontspannen.

Bovendien kunnen verlamde stembandknobbels, stembanden of poliepen een hoge stem veroorzaken.

Een keel-, neus- en oorarts kan de oorzaak achterhalen.

Stemverandering door ouder worden

Er is nog een manier waarop een hoge stem bij mannen kan ontstaan, namelijk bij presbyfonie.

Hoewel de stem van mannen in de tienerjaren dieper wordt kan de stem op latere leeftijd juist gaan verhogen.

Presbyfonie is niets anders dan een ouder wordende stem. De stembanden worden tijdens het ouder worden namelijk droger. Daarnaast kunnen ze minder goed op hoge snelheden trillen.

Dit resulteert in stemveranderingen. Door deze leeftijdsgebonden veranderingen wordt de stem doorgaans zwakker en hoger. De stem wordt ook meer ademend.

Kortom, op latere leeftijd kan een hoge stem bij mannen optreden.

Als je op oudere leeftijd je vocale spieren wilt behouden moet je voldoende lichaamsbeweging hebben. Ook kan bijvoorbeeld sigarettenrook voor vocale veranderingen zorgen.

Take home message

Tijdens de puberteit zal het testosteron de stemplooien gespierder en langer maken. Hierdoor ontstaat er een verdikking van de stembanden wat de stem dieper maakt.

Als de stembanden van de man tijdens de puberteit niet verdikt zal de stem hoger worden. De stembanden zullen dan te strak gespannen zijn.

Laat je stembanden door een specialist nakijken. Zo kunnen verwondingen en ziekten in het strottenhoofd de toonhoogte doen veranderen.

De meest voorkomende stem ziekte is zure reflux dat op de stembanden gaat zitten. Dit kan vervolgens de weefseleigenschappen veranderen.

Een hoge stem betekent niet dat je niet mannelijk of minder man bent. Daar komt natuurlijk veel meer bij kijken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Nakamura, K., Tsukahara, K., Watanabe, Y., Komazawa, D., & Suzuki, M. (2013). Type 3 thyroplasty for patients with mutational dysphonia. Journal of Voice, 27(5), 650-654.

Isshiki, N., Morita, H., Okamura, H., & Hiramoto, M. (1974). Thyroplasty as a new phonosurgical technique. Acta oto-laryngologica, 78(1-6), 451-457.