Is de Magnetische Eyeliner Schadelijk?

Magnetische eyeliners zijn erg handig, maar is er een keerzijde? Is de magnetische eyeliner schadelijk?

KORT ANTWOORD

Voor de meeste mensen zijn magnetische eyeliners en magnetische wimpers veilig en eigenlijk net zo veilig als wimperlijm. Voor een korte periode zal de magnetische eyeliner de gezondheid van je ogen waarschijnlijk niet beïnvloeden. Wees echter wel voorzichtig met de chemicaliën die voor magnetische eyeliner zijn gebruikt. Het te lang dragen van magnetische wimpers verhoogt mogelijk het risico op ooginfecties. Wees altijd voorzichtig met cosmetica rond je ogen. Voorkom bacteriegroei in het flesje en koop om de drie maanden een nieuwe. Hetzelfde geldt voor traditionele eyeliner.

Dit artikel vertelt je de bestanddelen in magnetische eyeliner, de nadelen en bijwerkingen inclusief het grote voordeel.

neppe wimpers en accessoires

Magnetische eyeliner bevat ijzeroxiden

Het magnetische effect moet natuurlijk ergens vandaan komen. Hiervoor is een ijzerhoudende stof of bestanddeel nodig. Zo bevat de magnetische eyeliner ijzeroxiden. 

De huid mag met deze ijzeroxiden gekleurd worden. Het zit in meerdere huidproducten en het wordt door de FDA gereguleerd.

Het is in ieder geval raadzaam om voorzichtig te zijn met dit soort producten. Het verwijderen van de magnetische eyeliner werkt hetzelfde als met gewone eyeliner.

Hoewel het als veilig wordt beschouwd zijn er nog steeds wel risico’s. Voorkom dat de magnetische eyeliner in je oog komt door het op de wimperlijn aan te brengen.

Je ogen zijn zeer gevoelig, wees daarom altijd voorzichtig met producten die voor je ogen schadelijk zouden kunnen zijn.

Nadelen magnetische eyeliner

Er wordt door veel mensen beweert dat magnetische wimpers en magnetische eyeliners “gemakkelijk” en “moeiteloos” aangebracht kunnen worden.

Het is echter omslachtig en het is soms de ergernis niet waard. Zo heb je een bepaalde oogvorm nodig voor de magnetische wimpers. Bovendien staat het niet iedereen goed.

Zo kun je ze niet knippen om ze aan je eigen oogvorm te passen. Iets wat met traditionele wimpers wel kan.

Magnetische wimpers verhoogt kans op ooginfectie

Magnetische wimpers komen met een risico. Als je magnetische wimpers te lang draagt of tijdens het slapen ophoudt, loop je de kans op een ooginfectie.

Dit wil je natuurlijk niet hebben. Voor speciale gelegenheden zijn ze dus prima, maar het is misschien verstandiger om ze niet elke dag te dragen.

Er gaan zelfs geruchten rond dat magnetische wimpers het detectiepoortje op de luchthaven kunnen laten afgaan.

Een groot voordeel

In de traditionele valse wimpers wordt irriterende lijm gebruikt. Daarom stappen veel mensen over op magnetische wimpers. 

Het is ook nog eens vriendelijker voor je natuurlijke wimpers omdat je de magnetische wimpers makkelijk kan aanbrengen en verwijderen. 

Dankzij de magnetische eyeliner zul je ook nog eens minder fouten bij het aanbrengen maken. Kortom, de magnetische eyeliner is erg praktisch.

Take home message

Dankzij magnetische eyeliner kun je wimpers snel en gemakkelijk aanbrengen. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn.  

Dankzij de kleine magneetjes kan de eyeliner zonder lijm kleven. Magnetische eyeliner houdt de magnetische wimpers beter op hun plaats. Maar is er een prijskaartje?

Net zoals met andere producten, beweren de fabrikanten dat alles wat in magnetische eyeliners zit ook veilig is.

In het verleden is nog wel eens gebleken dat sommige ingrediënten van andere producten toch schadelijk waren voor de mens. 

Dus hoe zit dat met de magnetische eyeliner? Is de magnetische eyeliner schadelijk?

Over het algemeen wordt de vloeibare vorm als veilig beschouwd. Misschien zelfs veiliger. Valse wimpers hebben lijm nodig. Daarom worden magnetische eyeliners als veiliger beschouwd. Het is waarschijnlijk veilig en latexvrij.

Uiteindelijk is je gezichtsvermogen belangrijker dan gebruiksgemak. Het is altijd raadzaam voorzichtig te zijn met dit soort producten.

Ga altijd voor kwaliteitsproducten om gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken. Vervang de producten om de 3 maanden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Eldeniz, C., Andrews, T., Krishnamurthy, U., Aljaafari, L., Foster, G., Benzinger, T. L., … & Woodard, P. K. (2020). Magnetic resonance safety assessment of a new trend: magnetic eyelashes. Journal of applied clinical medical physics, 21(8), 323.