Is de Sunshower Onzin of Werkt het Echt?

Steeds meer mensen schaffen een sunshower aan. Is dit de zoveelste hype of biedt het bewezen voordelen? Kortom, is de sunshower onzin?

KORT ANTWOORD

Er zijn momenteel nog geen specifieke onderzoeken naar de sunshower verricht. Wel is bekend dat overmatige UV-straling kan bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering en huidaandoeningen zoals huidkanker. Dermatologen raden niet voor niets het gebruik van zonnebanken af. Echter, de positieve effecten van infrarood licht zijn wel bekend zoals pijnverlichting en een verbeterde doorbloeding. Als je voor een sunshower gaat en potentiële gezondheidsrisico’s wilt vermijden is het verstandig om alleen de sunshower aan te schaffen met infraroodlicht.

Dit artikel vertelt je zowel de voordelen en nadelen van de sunshower zodat je een weloverwogen beslissing kan maken.

fel zonlicht

Nadelen van de Sunshower

Veel mensen denken dat de sunshower onzin is. Het komt ook met een aantal nadelen. 

Niet goed onderzocht. Voor de aanschaf wil je er natuurlijk zeker van zijn dat het apparaat gezond en veilig is. Hoewel er veel studies de effecten van infrarood licht en UV-licht in kaart hebben gebracht is er nog geen specifiek onderzoek verricht naar de sunshower. Een lage dosis zou volgens onderzoek de huid niet beschadigen. Dit is echter niet voor de sunshower afzonderlijk onderzocht. 

Veiligheid. De grootste keuze is het wel of niet nemen van de UV-lampen. Infraroodlicht is namelijk veilig, maar UV-licht is schadelijk. Overmatige blootstelling kan namelijk tot vroegtijdige huidveroudering en huidaandoeningen leiden. Wees je ervan bewust dat vergelijking met een gewone zonnebank de sunshower meer UVB-straling kan afgeven. 

Kosten. De sunshower is prijzig. De kosten liggen ongeveer tussen de 900 en 2500 euro. 

Om te concluderen of de sunshower onzin is zullen we ook de voordelen moeten belichten.

Voordelen van de Sunshower 

Op het gebied van wellness en gezondheid zie je de sunshower steeds vaker voorbijkomen.

Europeanen hebben het vaak druk en bovendien schijnt het zonnetje niet zo vaak in Nederland en België. De Sunhower kan een aantal van deze problemen oplossen. 

Als je voor een sunshower gaat met een UV-lamp krijg je gelijk een dagelijkse dosis vitamine D binnen die je anders mogelijk niet had gekregen. En dat terwijl je toch moet douchen. Dit kan erg handig zijn als je het druk hebt. 

Als je lang in de zon hebt gelegen ga je altijd voor verkoeling het water in. Met de sunshower gebeurt dat gelijktijdig.

De uitvinder van de sunshower was in zijn studietijd altijd al bezig met het combineren. Zo koppelde hij een zelfbruiner met een timer op zijn gezicht tijdens het slapen.

Voordelen van de sunshower:

  1. aanmaak vitamine D
  2. bevordert de doorbloeding
  3. pijnverlichting
  4. mogelijk een veilige dosis UV-licht
  5. bruine kleur

Kortom, met de sunshower haal je het zonnetje in huis. 

Take home message 

Van tijd tot tijd verschijnt er weer een nieuwe gezondheids en wellness hype. Zo zijn er nu veel mensen die een sunshower installeren. Maar werkt het wel? Dus is de sunshower onzin?

De sunshower is erg prijzig. Daarnaast is de schadelijkheid van de UV-lichten van de sunshower nog niet specifiek onderzocht.

Infrarood licht is wel veilig en heeft ook een aantal bewezen gezondheidsvoordelen.

In de donkere wintermaanden kan de sunshower erg van pas komen. De sunshower combineert vitamine D, zelfbruiner en een (verkoelende) douche.

Er zijn dus zowel voor- en nadelen. Op dit moment is het niet te zeggen of de sunshower onzin is. Dit zal nog moeten blijken uit toekomstige onderzoeken en ervaringen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International journal of molecular sciences, 14(6), 12222-12248.