Is Opwarmen in de Magnetron Slecht?

Een snelle en gemakkelijke maaltijd klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Alle magnetische straling die hierbij door je voedsel gaat moet toch met een prijs komen?

Wellicht bereid je regelmatig magnetronmaaltijden en vraag je je nu af of er een keerzijde is. Kortom, is voedsel opwarmen in de magnetron slecht?

KORT ANTWOORD

Op het gebied van veiligheid heeft de magnetron een uitstekende staat van dienst. Er zijn echter een aantal minpunten. Als je de magnetron te lang gebruikt kunnen alle voedingsstoffen wegzappen en zal de voeding minder gezond worden. Gebruik de magnetron daarom niet te lang en gebruik niet teveel water in je magnetronmaaltijd. Maar dat is nog niet alles. Het verhitten van voedsel in een magnetron brengt een aantal risico’s met zich mee. Een magnetron kan veranderen of kapot gaan waardoor er wel degelijk wat elektromagnetische golven kunnen weglekken. Daarnaast waarschuwen wetenschappers voor het risico op plastic additieven (ftalaten). Vermijd daarom plastic bakjes omdat ze na blootstelling aan elektromagnetische straling chemicaliën kunnen afgeven wat je gezondheid kan aantasten. Om dit risico te beperken moet je microgolfbestendige materialen gebruiken zoals keramiek. Ook blijkt dat het roosteren van noten met de magnetron de vorming van een aantal schadelijke verbindingen versnelt zoals getransformeerde pigmenten, oxidatieproducten.

Dit artikel vertelt je of wanneer opwarmen in de magnetron slecht is en of de straling slecht is.

man warmt eten op in magnetron

Wanneer opwarmen in de magnetron slecht is

We zullen de meest voorkomende beweringen en knelpunten van de magnetron in kaart brengen. Vervolgens bekijken we de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. 

Plastic. De plastic bakjes die bij veel magnetronmaaltijden zitten vormen een boosdoener. De plastic verpakkingen kunnen na blootstelling aan alle microgolven chemicaliën afgeven. Wanneer je voedsel in plastic verpakkingen in een magnetron verwarmt, loop je een hogere kans op het ontwikkelen van obesitas, diabetes, onvruchtbaarheid en kanker. Daarnaast kan het de werking van de hersenen aantasten en hoge bloeddruk veroorzaken. 

Te lang breekt voedingsstoffen af. De voedingsstoffen in je voedsel zullen door de microgolven aangetast worden. Hierdoor neemt de kans op voedingsstoftekorten mogelijk toe. Gebruik de magnetron daarom niet te lang. 

Structurele desintegratie. In 1976 werden alle microgolfovens in Rusland verboden. In alle voedingsmiddelen werd namelijk een versnelde structurele desintegratie waargenomen. Na Perestroika – een nieuwe politie beweging – werd dit verbod opgeheven, omdat er geen consistent wetenschappelijk bewijs voor was.

Lekkende oven. Om het voedsel te verhitten wordt elektromagnetische straling gebruikt. In de meeste gevallen vormt dit geen probleem. Echter, wanneer de magnetron verandert of kapot gaat, is het mogelijk dat er elektromagnetische straling naar buiten lekt. Jammer genoeg kan je deze microgolven niet zien of ruiken. Houd de staat van de magnetron goed in de gaten.

Magnetron breekt flavonoïden af

Sommige groenten zoals broccoli bevat flavonoïden, dit zijn ontstekingsremmende plantaardige verbindingen. Deze verbindingen kunnen de kans op hartaandoeningen verlagen. 

Uit onderzoek blijkt dat microgolven maar liefst 97% van de flavonoïden verwijdert. In vergelijking met koken is dit 30% meer schade. 

Dit verlies is echter afhankelijk van de aanwezigheid van water, de temperatuur en de kooktijd. Als je de magnetron minder dan een minuut gebruikt zal het de voedingswaarde niet aantasten.      

Het bleek zelfs dat microgolven de flavonoïden kon verhogen. De onderzoekers concludeerden dat microgolven zelfs beter was dan stomen. Echter, als je teveel water gebruikt kan het de flavonoïden juist verminderen.

Wat de wetenschap zegt over magnetrongebruik

Je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat de magnetron schade veroorzaakt.

De energiegolven van de magnetron zijn vergelijkbaar met radiogolven maar ze zijn wel korter. Deze golven zijn gelukkig zeer selectief en zullen met name de watermoleculen beïnvloeden. De microgolven bouwen snel thermische warmte op door deze moleculen in trilling te brengen. 

Wat gebeurt er als je zelf in de magnetron zou zitten?

Veel mensen vragen zich ook af wat magnetronstraling met het lichaam doet. 

Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan microgolven kunnen er pijnlijke brandwonden ontstaan.

Twee lichaamsdelen zijn bijzonder kwetsbaar namelijk de teelballen en de ogen. Deze lichaamsdelen hebben een mindere doorbloeding waardoor ze overtollige warmte minder goed af kunnen voeren. 

Take home message 

Is opwarmen in de magnetron slecht? De microgolven in de magnetron zijn handig, effectief en veilig. Vandaag de dag verbied geen enkel land microgolfovens. 

Het is met name belangrijk dat je kant en klare magnetronmaaltijden vermijdt. Over het algemeen hebben ze een lage voedingswaarde.

Elke vorm van koken zal ten koste gaan van voedingsstoffen. Echter, met de magnetron behoudt je juist de meeste van deze belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Alhekail, Z. O. (2001). Electromagnetic radiation from microwave ovens. Journal of Radiological Protection, 21(3), 251.

Megahed, M. G. (2001). Microwave roasting of peanuts: effects on oil characteristics and composition. Food/Nahrung, 45(4), 255-257.

Meltz, M. L. (1995). Biological effects versus health effects: an investigation of the genotoxicity of microwave radiation. In Radiofrequency Radiation Standards (pp. 235-241). Springer, Boston, MA.