Is XTC Beter dan Alcohol?

Alcohol is een sociaal geaccepteerde harddrug. Best gek eigenlijk. Dan ga je het al gauw met andere drugs vergelijken zoals XTC. 

Zo stelde Arjen Lubach dat een pilletje ecstacy beter is dan een avond alcohol drinken. Dus is XTC beter dan alcohol?

KORT ANTWOORD

Op verschillende vlakken lijkt XTC beter te zijn dan alcohol. Alcohol is de op 5 na meest schadelijke drug. Daarentegen staat ecstacy op plek 18. Volgens het RIVM is alcohol veel schadelijker dan XTC. Ook is de kans op afhankelijkheid bij alcohol groter dan bij ecstasy. Het is zelfs onduidelijk of ecstasy (MDMA) überhaupt verslavend is. Daarnaast wordt alcohol ook met veel meer regelmaat genomen dan ecstasy. Alcohol wordt ook nog eens een groot gedeelte van het leven gedronken terwijl ecstasy met name door 20ers en 30ers wordt genomen. Er is dus veel meer blootstelling aan alcohol. Al met al zou je kunnen stellen dan XTC beter is dan alcohol, maar omdat de typische blootstelling aan XTC niet in de buurt komt van alcohol vergelijken we misschien appels met peren.

Hoe dan ook, het vergelijken van XTC met alcohol betekent niet dat je het zou moeten proberen. Ik heb zelf nog nooit XTC gebruikt en drink ook geen druppel alcohol. Drugs zijn geen speelgoed, dus wees voorzichtig, want je gezondheid is je grootste goed.

Dit artikel belicht zowel de positieve als negatieve aspecten van zowel XTC als alcohol.

alcohol en xtc

Voordelen en nadelen van XTC

XTC, ook bekend als MDMA, is geclassificeerd als een harddrug en staat op lijst 1 van de opiumwet. De werkzame stof in XTC is MDMA.

Voordelen. Positieve effecten van MDMA omvatten onder andere emotionele warmte, verhoogd welzijn, geestelijke stimulatie, verhoogde zintuiglijke waarneming, empathisch vermogen, minder angstgevoelens, een minder gereserveerd gevoel, en meer energie.

Nadelen. Aan de andere kant kunnen er negatieve effecten optreden bij het gebruik van MDMA, zoals rillingen, misselijkheid, opvliegers, tandenknarsen, zweten, spierkrampen, rusteloosheid van de benen, stijfheid, ongeorganiseerd denken, verlies van eetlust, uitdroging, rusteloosheid, riskant gedrag, effecten op hart en bloedvaten, hyperthermie en verminderd geestelijk vermogen. En vergeet niet dat er jaarlijks zeven mensen door XTC doodgaan.

In tegenstelling tot alcohol, wordt XTC niet dagelijks genomen. Er moet enige tijd verstrijken voordat de effecten van ecstasy opnieuw worden ervaren, vaak na een paar dagen.

Voordelen en nadelen van alcohol

Het drinken van alcohol heeft aanvankelijk positieve effecten doordat het de afgifte van dopamine in de hersenen verhoogt, waardoor ontspanning en zelfverzekerdheid ontstaan.

Deze genot en euforie zijn echter van korte duur, omdat alcohol al snel negatieve effecten kan veroorzaken.

Negatieve effecten van alcohol, die het gevolg zijn van het blokkeren van signalen tussen hersencellen, omvatten:

  • Impulsief gedrag
  • Onduidelijke spraak
  • Vertraagde reflexen en reactievermogen
  • Slecht geheugen
  • Wazig zicht
  • Moeite met lopen

Aanzienlijke negatieve effecten van alcohol omvatten valpartijen, verwondingen, auto-ongelukken, brandwonden en verdrinkingen.

Risicovol seksueel gedrag kan leiden tot mogelijke gevolgen zoals seksueel overdraagbare aandoeningen en onbedoelde zwangerschap. Daarnaast zijn er verbanden met geweld, waaronder moord, aanranding, intiem partnergeweld en zelfmoord.

Bij vrouwen kan matige alcoholconsumptie leiden tot miskramen en doodgeboorten. Andere negatieve effecten zijn alcoholvergiftiging, geheugenproblemen, spijsverteringsproblemen (waaronder aambeien en zure reflux), verhoogd risico op osteoporose, leverziekten en erectiele disfunctie. Bovendien zijn er associaties met hartziekten, hoge bloeddruk, beroertes en een verzwakt immuunsysteem.

Matige alcoholconsumptie wordt ook in verband gebracht met verschillende soorten kanker, waaronder dikke darm, lever, mond, keel, slokdarm, borst, strottenhoofd en rectum.

Andere mogelijke gevolgen zijn leerproblemen, gezinsproblemen, angst en depressie, werkgerelateerde problemen, werkloosheid en het risico op alcoholverslaving.

Take home message

Ondanks dat alcohol sociaal geaccepteerd is, is het minder onschuldig dan het op het eerste gezicht lijkt en veroorzaakt het wereldwijd 4% van alle sterfgevallen.

Zowel XTC als alcohol worden beschouwd als harddrugs, wat de vraag oproept: is XTC beter dan alcohol?

Om hierop antwoord te geven, hebben we een vergelijkende analyse uitgevoerd tussen XTC en alcohol, waarbij we keken naar factoren als schadelijkheid, afhankelijkheid, frequentie/regelmaat van gebruik en agressie/geweld.

Alcohol staat op de vijfde plaats van meest schadelijke drugs, in tegenstelling tot XTC op de 18e plaats. Hoewel alcohol verslavend is, blijft het onduidelijk of XTC überhaupt verslavend kan zijn.

Door het regelmatige en langdurige gebruik van alcohol staat het in contrast met XTC, dat niet eens dagelijks kan worden ingenomen en bovendien voornamelijk wordt gebruikt in een bepaalde levensfase (rond de 20/30 jaar).

Het lijkt erop dat XTC op deze gebieden wint van alcohol. Het is echter belangrijk op te merken dat dit geen vrijbrief is voor XTC, aangezien zelfs één pil dodelijk kan zijn.

Opvallend is dat we geen specifieke studies konden vinden die XTC met alcohol hadden vergeleken.

Toekomstig onderzoek zal daarom nodig zijn om hier een definitief antwoord op te geven, als dat al mogelijk is. Er is zelfs steun om ecstasy van klasse A naar klasse B te herclassificeren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Veldstra, J. L., Brookhuis, K. A., De Waard, D., Molmans, B. H., Verstraete, A. G., Skopp, G., & Jantos, R. (2012). Effects of alcohol (BAC 0.5‰) and ecstasy (MDMA 100 mg) on simulated driving performance and traffic safety. Psychopharmacology, 222(3), 377-390.

Downing, J. (1986). The psychological and physiological effects of MDMA on normal volunteers. Journal of psychoactive drugs, 18(4), 335-340.

Rusyn, I., & Bataller, R. (2013). Alcohol and toxicity. Journal of hepatology, 59(2), 387-388.