Kan Osteopathie Prikkelbare Darm Syndroom Verlichten?

Bestaande therapieën voor het prikkelbare darm syndroom zijn teleurstellend. Gelukkig komen de helende effecten van osteopathie steeds meer aan het licht. 

Dus kan osteopathie prikkelbare darm syndroom verlichten?

KORT ANTWOORD

Een studie heeft aangetoond dat osteopathie de symptomen van het prikkelbare darm syndroom effectief kan verminderen en de kwaliteit van leven kan verbeteren. Er was zelfs één patiënt die aan het einde van de studie vrij van symptomen was. Osteopathie bleek ook effectiever te zijn dan de standaard behandeling.

Dit artikel vertelt je waarom osteopathie werkt, de gezondheidsvoordelen inclusief het wetenschappelijk bewijs.

vrouw ondergaat behandeling

Wat is osteopathie en hoe helpt het de darmen?

Volgens de filosofie van osteopathie kan het lichaam zichzelf op een natuurlijke wijze genezen. Osteopathie kan hier letterlijk een ‘’handje’’ bij helpen.

Osteopathie probeert de onbalans in het lichaam te herstellen. Hiervoor worden weefsels gemanipuleerd dat het natuurlijk genezend vermogen bevordert.

Zo zou het de communicatie tussen de darmen en hersenen herstellen. Maar er zijn nog twee werkingsmechanismen:

Minder verklevingen. Door infecties, letsels en operaties kunnen er verklevingen gaan vormen, dit zijn vezelachtige banden die de darmwerking kunnen verstoren. Met osteopathie kan de vorming van verklevingen worden tegengegaan. De manipulaties zouden zelfs klonters kunnen afbreken.

Zenuwreflexen. Organen en zenuwen staan met elkaar in verbinding. Volgens voorstanders van osteopathie kunnen daarom darmklachten door lage rugpijn veroorzaakt worden en vice versa. Dit worden viscero somatische reflexen genoemd. Deze theorie is echter niet bewezen.

In de wetenschappelijke gemeenschap wordt ook meer aandacht aan osteopathie besteed. Dit zou de basis voor een nieuwe behandeling kunnen vormen.

Bewijs voor osteopathie en PDS

Er is een groeiende belangstelling naar osteopathie. Dit is niet zo gek. De huidige therapieën bieden onvoldoende verlichting en alternatieve geneeswijzen lijken effectiever te zijn dan men voorheen dacht.

Zo zou osteopathie kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen. Osteopathie is een manuele behandeling. Hierbij worden er manipulerende en mobiliserende methoden gebruikt om de symptomen te verlichten.

Osteopathie verlicht PDS-symptomen

vrouw houdt hart van handen voor buikEen gerandomiseerde studie onder 39 deelnemers heeft de effecten van osteopathie op het prikkelbare darm syndroom onderzocht. 

De deelnemers werden gelijkmatig verdeeld over een osteopathie groep en een standaard behandeling groep. De symptomen van de deelnemers werden na 1, 3 en 6 maanden geëvalueerd.

Er werd gekeken naar de symptoomscore, de kwaliteit van leven en een vragenlijst met betrekking tot de ernst van de functionele darmstoornis.

De resultaten waren veelbelovend. Maar liefst 68% van de deelnemers in de osteopathie groep merkte een duidelijk verbetering van de symptomen op en 27% een lichte verbetering.

Bovendien was er één patiënt aan het einde van de studie symptoomvrij.

De verschillen tussen de osteopathie groep en de standaard behandeling was statistisch significant (P < 0,006).

Ook de kwaliteit van leven score tussen de verschillende groepen was in de osteopathie groep significant hoger.

Kortom, voor de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom is osteopathische therapie een veelbelovend alternatief.

Een andere gerandomiseerde studie heeft gekeken of osteopathie de ernst van de PDS-symptomen kan verlichten. 

30 deelnemers ontvingen ofwel osteopathie ofwel een sham (inactieve) osteopathie. Iedereen kreeg 2 behandelingen op dag 1 en dag 7. Op dag 7 en dag 28 werden de effecten geëvalueerd.

Ook in deze studie waren de resultaten veelbelovend. Op de PDS ernstscore trad er op dag 7 een verbetering op van ten minste 25%. 

Deze afname was ook meer uitgesproken in de osteopathiegroep. Op dag 28 was het verschil helaas niet meer aanwezig.

Kortom, osteopathie kan de ernst van de PDS symptomen en kwaliteit van leven verbeteren. 

Gezondheidsvoordelen osteopathie

Osteopathie pakt de hoofdoorzaak van je klachten aan. Dit kan vervolgens andere gezondheidsaspecten verbeteren. 

Gezondheidsvoordelen osteopathie:

  1. verhoogde flexibiliteit en mobiliteit
  2. verbeterde lichaamsfunctie
  3. rustgevend dieper slaappatroon
  4. hogere energielevels
  5. minder spierspanning.
  6. slaap dat niet door pijn wordt onderbroken
  7. stressvermindering 
  8. een positief effect op de geestelijke gezondheid
  9. verbeterd gevoel van welzijn
  10. verbetert geheugen

Zoals je ziet kan osteopathie voor een een algemene verbetering van van de gezondheid zorgen.

Take home message

Momenteel is er nog geen doeltreffende behandeling voor het prikkelbare darm syndroom beschikbaar.

De conventionele gezondheidszorg is niet altijd effectief. In de toekomst kunnen specifieke osteopathische technieken wellicht een go-to therapie gaan vormen.

Een studie heeft namelijk aangetoond dat osteopathie in vergelijking met de standaard behandeling effectiever kan zijn wat betreft de symptoomverlichting als kwaliteit van leven score.

Osteopathie lijkt een effectieve complementaire alternatieve geneeswijze. Door de veelbelovende resultaten zou osteopathie in aanmerking moeten komen voor toekomstig onderzoek.

Naast osteopathie kunnen uiteraard ook dieet- en levensstijlverandering een effectieve behandeling vormen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hundscheid, H. W., Pepels, M. J., Engels, L. G., & Loffeld, R. J. (2007). Treatment of irritable bowel syndrome with osteopathy: results of a randomized controlled pilot study. Journal of gastroenterology and hepatology, 22(9), 1394-1398.

Florance, B. M., Frin, G., Dainese, R., Nébot-Vivinus, M. H., Barjoan, E. M., Marjoux, S., … & Piche, T. (2012). Osteopathy improves the severity of irritable bowel syndrome: a pilot randomized sham-controlled study. European journal of gastroenterology & hepatology, 24(8), 944-949.