Kan Te veel Vitamine D Kwaad? 4 Gevolgen

Vitamine D-supplementen hebben een goede reputatie en worden als zeer veilig beschouwd, maar wat als je te veel neemt?

Vitamine D is namelijk vetoplosbaar waardoor het niet zo makkelijk uitgescheiden wordt en het in je lichaam kan ophopen.

Je hebt dan wel vitamines nodig om optimaal te functioneren, maar kun je ook een teveel van het goede binnenkrijgen? Kortom, kan teveel vitamine D kwaad?

KORT ANTWOORD

Vitamine D-supplementen zijn veilig en vergiftiging is zeldzaam. Een gezond persoon moet namelijk extreem veel innemen om gevaarlijke of giftige waarden te krijgen. Het is in ieder geval wel iets om rekening mee te houden en te herkennen. Te veel vitamine D kan leiden tot schadelijke hoge calciumspiegels. Tekenen van een hoge vitamine D- en calciumgehalte zijn onder andere misselijkheid, overgeven, verlies van eetlust, constipatie, ongewone vermoeidheid, toegenomen dorst, mentale veranderingen, stemmingsveranderingen, toegenomen urineren. Als een van deze symptomen optreden moet je je dokter direct informeren. Een ophoping van calcium in het bloed is het belangrijkste gevolg van een vitamine D-vergiftiging. Gelukkig is een vitamine D-vergiftiging een zeer zeldzame aandoening.

Dit artikel vertelt je wanneer teveel vitamine D kwaad kan, de bijwerkingen die kunnen optreden, en vitamine D overdosering.

vrouw-houdt-gele-vitaminecapsules-voor-de-zon

Pas op voor vitamine D-vergiftiging: 4 Zeldzame gevallen

Hoewel vitamine D-supplementen over het algemeen veilig zijn en vergiftiging zeldzaam is, zijn er enkele situaties waarin voorzichtigheid geboden is om te voorkomen dat er te veel vitamine D in het lichaam komt.

  1. Aangeboren aandoeningen: Sommige mensen kunnen aangeboren aandoeningen hebben die de stofwisseling van vitamine D beïnvloeden, waardoor ze vatbaarder zijn voor een vitamine D-vergiftiging. In deze gevallen is het belangrijk om de vitamine D-inname nauwlettend te volgen en te laten controleren door een arts.
  2. Ontregelde vitamine D-stofwisseling: Individuen met bepaalde aandoeningen die de normale stofwisseling van vitamine D verstoren, kunnen een verhoogd risico lopen op vitamine D-vergiftiging. Het is belangrijk dat zij onder medisch toezicht staan en de aanbevolen doseringen volgen.
  3. Granulomateuze aandoeningen: Sommige zeldzame aandoeningen, zoals sarcoïdose, kunnen de productie van het enzym dat vitamine D afbreekt verminderen, waardoor het risico op toxiciteit toeneemt. Personen met deze aandoeningen moeten mogelijk hun vitamine D-spiegels regelmatig laten controleren.
  4. Bepaalde lymfomen: In zeldzame gevallen kunnen bepaalde vormen van lymfomen gepaard gaan met een overproductie van calcitriol, de actieve vorm van vitamine D. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op vitamine D-vergiftiging. Patiënten met deze vormen van lymfoom moeten hun vitamine D-status zorgvuldig laten controleren.

Om vitamine D-vergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en geen hogere doseringen in te nemen dan aanbevolen, tenzij voorgeschreven door een arts. 

Het is ook essentieel om eventuele bijwerkingen of symptomen van overmatige vitamine D-inname in de gaten te houden en onmiddellijk een arts te raadplegen als deze optreden.

Bijwerkingen vitamine D-supplement

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden orale vitamine D zijn waarschijnlijk veilig en de meeste mensen zullen geen bijwerkingen ondervinden.

Echter, als je teveel inneemt kunnen er bijwerkingen optreden waaronder:

  1. droge mond
  2. zwakte
  3. misselijkheid
  4. overgeven

Langdurige hoge doses vitamine D (>4000 IE / 100 mcg) zijn mogelijk onveilig en kunnen zeer hoge calciumgehaltes veroorzaken.

Waarom vitamines kunnen opstapelen

Vitamines zijn wateroplosbaar of vetoplosbaar. Wateroplosbare vitamines kun je uitplassen terwijl je vetoplosbare vitamines niet uit kunt plassen.

Dit betekent dat vetoplosbare vitamines dus niet zo gemakkelijk uitgescheiden worden en zich in je lichaam kunnen ophopen. Houd hier rekening mee.

De aanvaardbare bovengrens van vitamine D (maximale dagelijkse veilige dosis) is door het IOM-comité vastgesteld op 4.000 IE.

Deze bovengrens moet je niet door de war halen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is goed om daar nog iets meer over te weten.

Vitamine D-dosering

De huidige dagelijkse aanbevelingen suggereren 10-20 mcg (400-800 IE) vitamine D, maar als je meer nodig hebt kan dagelijks 25-100 mcg (1.000-4.000 IE) veilig geconsumeerd worden. Meer dan dit wordt niet geadviseerd omdat het geen extra gezondheidsvoordelen biedt.

Vitamine D-vergiftiging

Bij een vitamine D-vergiftiging kan er zich calcium in het bloed gaan ophopen, dit wordt ook wel hypercalciëmie genoemd, wat symptomen zoals misselijkheid, overgeven, veelvuldig urineren en zwakte kan veroorzaken.

Een vitamine D-vergiftiging kan ook botpijn en nierproblemen veroorzaken waaronder calciumstenen.

Een vitamine D-vergiftiging is een zeer zeldzame aandoening. Echter, aangezien er vaker supplementen worden genomen, kan het aantal gerapporteerde gevallen toenemen. 

Er is bij mensen een toxiciteit opgetreden nadat er gedurende 1 maand tot enkele maanden elke dag een doses van maar liefst 40.000-100.000 IE (1.000-2.500 mcg) was ingenomen.

Take home message

Vitamine D wordt ook wel de zon vitamine genoemd, maar bij een tekort of als je te weinig buiten komt gebruik je misschien een vitamine D-supplement.

Vitamines zijn belangrijk om optimaal te functioneren, maar mensen maken zich zorgen om de gevolgen als er te veel van ingenomen wordt.

Deze angst is bij vitamine D misschien nog wat groter omdat het een vetoplosbare vitamine is die zich in je lichaam kan opstapelen.

Dit brengt ons bij de vraag, Kan teveel vitamine D kwaad?

Aangezien een gezond persoon extreem hoge doses moet innemen om een gevaarlijke of giftige waarde te bereiken is een vergiftiging zeldzaam. vitamine D-supplementen worden dus als zeer veilig beschouwd.

Bijwerkingen na te veel vitamine D zijn onder andere een droge mond, zwakte, misselijkheid en overgeven.

Kortom, te veel vitamine D kan kwaad als je er te veel van inneemt. Houd je dus aan de aanbevolen dosering en aan de voorschriften van je dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Vieth, R. (2007). Vitamin D toxicity, policy, and science. Journal of Bone and Mineral Research, 22(S2), V64-V68.