Ribkramp kan erg vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren, maar waarom heb ik kramp bij de ribben?
KORT ANTWOORD
Kramp bij de ribben (ribkramp) wordt niet door de ribben zelf veroorzaakt, maar door de omliggende spieren die ook wel intercostale spieren worden genoemd. Onder en tussen je ribbenkast, zijn er drie lagen van deze spieren gelaagd. Net zoals andere spieren kunnen deze spieren verrekken, pijn doen, ontstoken raken en kramp veroorzaken.
Dit artikel vertelt je hoe kramp bij ribben ontstaat, de oorzaken, en een aantal belangrijke aandachtspunten.
Verschillende oorzaken van kramp bij ribben
Hoewel krampen vaak in je onderste ledematen voorkomen, kan je ook last krijgen van kramp bij de ribben.
Hoewel de krampen meestal onschuldig zijn en de meeste krampen ook van tijdelijke aard zijn, kan het ook een teken zijn van een onderliggende aandoening. Als de krampen terugkeren is het goed om een afspraak te maken bij een specialist.
Meestal ontstaat de kramp door zware lichamelijke inspanning, overbelasting of uitdroging. Aan de hand van een aantal tekenen en symptomen kun je een idee krijgen van de oorzaak
- Overbelasting. Een voorbeeld van overbelasting is een plotselinge of overmatige weerstand. Zo kan het optreden als je een zwaar gewicht vangt of door bijvoorbeeld een aantal baantjes te zwemmen. Een hogere leeftijd kan een risicofactor zijn. Naarmate je ouder wordt zal je namelijk spiermassa verliezen waardoor er sneller overbelasting optreedt in de overgebleven spieren.
- Uitdroging. Tijdens lichamelijke activiteiten kun je vocht verliezen, met name bij buitensport in een warm klimaat. Een andere veelvoorkomende oorzaak is uitdroging waarbij je een watertekort of mineraaltekort (kalium, calcium) hebt opgelopen. Als dit het geval is zal de waterinname verhoogd moeten worden (dagelijks 4-8 glazen) en neem je bijvoorbeeld meer bananen.
- Zwangerschap. Naarmate de zwangerschap vordert zullen de ribben samengedrukt worden, omdat de baarmoeder groter wordt. Zo kunnen er in de late zwangerschap krampen in de ribben optreden, met name rechtsonder de borsten.
- Ruggengraat. Ribkramp kan echter ook ontstaan door een probleem in de ruggengraat zoals bij een bovenrugletsel ten gevolge van veel buigen. Hierdoor kan de gelachtige vochtzak tussen de wervels kapot gaan, wat voor zwelling, ontsteking en scheuring kan zorgen. Dit kan uiteindelijk voor druk op de zenuwen zorgen welke met je ribspieren zijn verbonden.
- Spiervermoeidheid: Overmatige belasting van de spieren rond de ribben, bijvoorbeeld door langdurige hoestbuien, kan leiden tot kramp.
- Interne organen: Sommige aandoeningen van de interne organen, zoals galstenen, kunnen pijn en krampen veroorzaken die uitstralen naar het gebied van de ribben.
- Maagzuur: Ernstig maagzuur of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) kan een brandend gevoel en krampen veroorzaken die zich kunnen verspreiden naar het ribgebied.
- Longaandoeningen: Sommige longaandoeningen, zoals longontsteking of pleuritis, kunnen pijn en krampen veroorzaken in de buurt van de ribben.
- Spierkrampen elders in het lichaam: Krampen in andere delen van het lichaam, zoals de nek, schouders of rug, kunnen uitstralen naar het gebied van de ribben.
- Onderliggende medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals fibromyalgie of neurologische aandoeningen, kunnen gepaard gaan met spierkrampen, inclusief die in het gebied van de ribben.
Factoren die mee kunnen spelen zijn de fysieke activiteit, vloeistofinname, leeftijd en overgewicht.
Weetje
De meest beruchte plekken waar je kramp kunt krijgen zijn je dijen, kuiten en voetboog.
Bij pijn onder de ribben zijn er wat problemen waar je je bewust van moet zijn.
Pijn onder de ribben
Als je pijn onder de ribben hebt moet je rekening houden met een aantal oorzaken waaronder:
- gastroesophageal reflux
- constipatie
- indigestie
- longontsteking
- galblaasaandoening
Take home message
Spierkrampen zijn zeer vaak voorkomend. Het zijn onwillekeurige spiersamentrekkingen. Je kunt het ook bij je ribben hebben.
Krampen kunnen erg vervelend zijn en onverwacht op elk moment optreden. Ze duren meestal een paar seconden tot een paar minuten.
Kramp bij de ribben wordt door je tussenribspieren (intercostale spieren) veroorzaakt.
Rondom de ribbenkast liggen er namelijk 3 spierlagen die kunnen verrekken, pijn kunnen doen, ontstoken kunnen raken en tot kramp kunnen leiden.
Van overbelasting en uitdroging tot een probleem in de ruggengraat, kramp bij ribben kent meerdere oorzaken.
Hoewel de meeste krampen tijdelijk en onschuldig zijn, moet je bij terugkerende klachten langs een specialist.
Houd rekening met de oorzaken, waaronder overbelasting, uitdroging of een probleem in de ruggengraat.
Uiteraard kan alleen een dokter een diagnose stellen en jou het beste helpen.
Bij pijn onder de ribben moet rekening gehouden worden met onder andere gastroesophageale reflux, constipatie, indigestie, longontsteking en galblaasaandoening.
Over Diederik
Bronnen
Jansen, P. H. P., Joosten, E. M. G., & Vingerhoets, H. M. (1990). Muscle cramp: main theories as to aetiology. European archives of psychiatry and neurological sciences, 239(5), 337-342.
De Troyer, A., Kirkwood, P. A., & Wilson, T. A. (2005). Respiratory action of the intercostal muscles. Physiological reviews, 85(2), 717-756.