Kramp bij Zwangerschap: Oorzaken en Oplossingen

Tussen de 6-12 dagen na de bevruchting van de eicel kunnen zwangerschapskrampen optreden. Waarom heb ik kramp bij zwangerschap?

KORT ANTWOORD

Het is normaal dat je aan het begin van de zwangerschap af en toe wat lichte, onderbuikkrampen ervaart. Zowel je buik als baarmoeder zal groeien waardoor je een lichte rukkende, trekkende of uitrekkende sensatie kan voelen. Dit kan op menstruatiekrampen lijken. Ook bij 6 weken zwangerschap kan lichte kramp optreden waarbij de baarmoeder en omliggende weefsels uitdijen. Ze moeten immers plaatsmaken voor de baby.

Dit artikel vertelt je de oorzaken van zwangerschap kramp, waar het precies zit, hoe het aanvoelt en wanneer je naar de dokter moet.

zwangere vrouw met kramp op bed

Hoe ontstaat zwangerschapskramp?

Krampen die vroeg in de zwangerschap optreden worden veroorzaakt door een groeiende baarmoeder of door stijgende progesteronwaarden.

Groeiende baarmoeder. De kramp kan dus ontstaan door een uitdijende baarmoeder. Het lichaam bereidt zich namelijk voor op de baby die gaat groeien. Kortom, je kunt matige krampen ervaren als je baarmoeder tijdens de zwangerschap begint te groeien. 

Innesteling. Je kunt ook last krijgen van lichte krampen of een opgeblazen gevoel door het innestelen van je eicel.

Progesteron. De kramp kan ook ontstaat door de stijgende progesteronwaarden

Maar waar zit de kramp precies?

Waar zit de kramp tijdens een zwangerschap?

Als je baarmoeder gaat groeien kun je dus lichte tot matige kramp voelen. Deze kramp is gelokaliseerd in je onderbuik of onderrug. En kan aan één of beide zijden van de buik optreden. 

Hoe vaak komt kramp bij zwangerschap voor?

Bij veel zwangerschappen komen krampen voor, en in de meeste gevallen is het een normaal onderdeel van je zwangerschap.

Kramp bij zwangerschap wordt echter niet als een symptoom van vroege zwangerschap beschouwd waarmee je een vroege zwangerschap zou kunnen aantonen.

Hoe voelt zwangerschapskramp?

De zwangerschapskrampen kunnen vergelijkbaar zijn met menstruatiekrampen. Zwangerschap krampen voelen aan als: 

  1. druk
  2. uitrekking
  3. rukkend
  4. trekken

Omdat ze op menstruatiekrampen lijken worden ze nog wel eens verward met het begin van de menstruatie waarbij je bloed.

Bovendien zijn er een aantal symptomen waarbij je (direct) contact moet zoeken met de dokter.

Naar de dokter

In de vroege zwangerschap kunnen lichte krampen dus normaal zijn. Desondanks moet je toch over het ongemak met je huisarts overleggen. Bel je dokter als de kramp hevig is of als de kramp lang aanhoudt.

Het kan dus op menstruatiekramp lijken, maar als de pijn heviger is dan je normale menstruatiekrampen of als er ook diarree of koorts aanwezig is, moet je direct de dokter bellen.

Als er naast de krampen ook bloedingen of vlekken aanwezig zijn, kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Het is belangrijk dat je hier dus rekening mee houdt. Maar hoe kun je die vervelende krampen verlichten en voorkomen?

Zwangerschapskrampen verminderen

Gelukkig kun je een aantal dingen tegen de zwangerschapskrampen doen:

  1. een warm bad
  2. van houding te veranderen, zitten, liggen
  3. omwikkelde warmwaterkruik om de pijn te verlichten
  4. voldoende vocht binnenkrijgen
  5. ontspanningsoefeningen doen

Gespannen ligamenten en buikspieren kunnen leiden tot scherpe pijnen en krampen. Met een warme douche of bad, of met rust, kun je deze klachten helpen verlichten. Ook kun je je buikspieren versterken door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Houd er rekening mee dat je na het eerste trimester oefeningen moet vermijden waarbij je meer dan een paar aaneengesloten minuten op de rug ligt. Dit kan namelijk de bloedtoevoer naar de baby belemmeren.

Take home message

6-12 dagen na de eicelbevruchting kunnen er zwangerschapskrampen optreden. In de meeste gevallen vormt het een normaal onderdeel van je zwangerschap.

Het is dus normaal als je aan één of beide zijden van de buik, krampen hebt die als een trekkend gevoel ervaren worden.

Het is dan wel geen symptoom waarmee je een vroege zwangerschap kan detecteren, het komt bij veel zwangerschappen voor. 

Waarom heb ik kramp bij zwangerschap?

Krampen vroeg in de zwangerschap kunnen veroorzaakt worden door een groeiende baarmoeder of door stijgende progesteronwaarden.

Hopelijk kunnen de hierboven beschreven tips tegen zwangerschaps krampen je helpen.

Lichte krampen hoeven dus geen reden te zijn om je zorgen te maken. Je moet wel weten wanneer er meer aan de hand is.

Houd dus rekening met de symptomen waarbij je direct contact met je dokter moet opnemen waaronder een ernstige pijn die niet weggaat.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hill, C. C., & Pickinpaugh, J. (2008). Physiologic changes in pregnancy. Surgical Clinics of North America, 88(2), 391-401.