Mag je met Amoxicilline in de Zon Zitten?

Sommige antibiotica laten je veel sneller verbranden en verhogen bovendien de kans op pijnlijke uitslag en blaarvorming. Mag je met het antibioticum amoxicilline in de zon zitten?

Je mag met amoxicilline in de zon zitten. Het antibioticum amoxicilline heeft geen effect op de zongevoeligheid. Echter, doxycycline, ciprofloxacine, ofloxacine, levofloxacine, trimethoprim, tetracycline kunnen de gevoeligheid voor de zon wel verhogen. De meest voorkomende bijwerkingen van amoxicilline zijn maagklachten, diarree, abnormale smaakzin, hoofdpijn, vaginale schimmelinfectie en huiduitslag.

Dit artikel vertelt je waar je op moet letten als je met amoxicilline in de zon wilt en welke antibiotica zongevoeligheid kunnen veroorzaken.

man met pillen in hand

Amoxicilline kan bijwerkingen veroorzaken

Je mag dus met amoxicilline in de zon zitten omdat het geen verhoogde zongevoeligheid veroorzaakt. 

Dit antibioticum kan echter nog steeds bijwerkingen veroorzaken. Het is handig om dat in je achterhoofd te houden.

Het penicilline-type antibioticum Amoxicilline wordt gebruikt om infecties mee te bestrijden die door B-lactamase negatieve bacteriën veroorzaakt worden.

Deze infecties komen over het algemeen in de huid, urinewegen longen, oren, oog, neus en keel voor. 

Het veroorzaakt dan wel geen zongevoeligheid, je kan mogelijk wel bijwerkingen van het medicijn ondervinden. Veelvoorkomende bijwerkingen van Amoxicilline:

 1. misselijkheid
 2. braken
 3. maagpijn
 4. diarree
 5. hoofdpijn
 6. vaginale jeuk of afscheiding
 7. huiduitslag
 8. zwarte, gezwollen of harige tong

Zongevoeligheid door antibiotica 

Hoewel je met amoxicilline in de zon mag zitten geldt dat niet voor andere soorten antibiotica. Het is handig om hier rekening mee te houden. 

Zo kunnen veelgebruikte medicijnen je voor de zon gevoeliger maken. Het gaat hier met name om de antibiotica soort fluoroquinolonen zoals ciprofloxacine en tetracyclinen zoals doxycycline.

Sommige antibiotica kunnen dus zongevoeligheid veroorzaken zoals: 

 1. doxycycline
 2. ciprofloxacine
 3. ofloxacine
 4. levofloxacine
 5. trimethoprim
 6. tetracycline

Doxycycline. Je mag niet met elk antibioticum in de zon zitten. Het gebruik van het antibioticum doxycycline verhoogt de kans op jeukende of pijnlijke uitslag dat tot blaarvorming kan leiden.

Verbranding. Door sommige antibiotica zal je in de zon veel sneller verbranden.

Sommige antibiotica verhogen de zongevoeligheid. Dit werkt als volgt:

 1. het antibioticum absorbeert het UV-licht
 2. het UV-licht wordt afgegeven aan de huid    
 3. cellen sterven af 
 4. op de blootgestelde lichaamsdelen verschijnen de symptomen
Weetje

Wist je dat in sommige gevallen de symptomen tot wel 20 jaar na het antibiotium kunnen aanhouden?

Naast antibiotica kunnen ook bepaalde antischimmelmiddelen gevoeligheid voor de zon veroorzaken:

 1. griseofulvine
 2. flucytosine
 3. voricanozole

Vermijd direct zonlicht of draag beschermende kleding met zonnebrandcrème. Smeer een zonnebrand met een SPF hoger dan 15.

Hoe lang blijft een antibioticum in je systeem zitten?

Als voorbeeld zullen we het antibioticum doxycycline nemen, nadat je het 3 weken geleden hebt ingenomen.

De halfwaardetijd bedraagt ongeveer 19 uur, Oftewel, elke 18 uur zal de helft van het medicijn geklaard zijn.

Stel dat je met de inname van doxycycline stopt wanneer het 100% van zijn maximum heeft bereikt, dan zal het als volgt gaan dalen:

 • 18 uur: 50%
 • 36 uur: 25%
 • 54 uur: 12,5%
 • 64 uur: 6,125%
 • 82 uur: 3,0625%
 • 100 uur: 1,531%
 • 118 uur: 0,765%

In minder dan 5 dagen zal er minder dan 1% overblijven. Als vuistregel zal het antibioticum na ongeveer 4-5 halfwaardetijden uit je systeem zijn.

Steady state

Het medicijn zal de steady state bereiken na 4 of 5 halfwaardetijden. Steady state staat voor hoe lang het het duurt na het innemen voordat het geneesmiddel een stabiel niveau bereikt. 

Kortom, in geval van doxycycline zal je na 5 x 18 uur = 90 uur (4 dagen) het maximale niveau bereiken, onafhankelijk van de precieze dosis.

Het maakt niet uit of je het 4 jaar of 4 weken inneemt, het zal op hetzelfde niveau blijven mits je lichaam het geneesmiddel natuurlijk op dezelfde manier blijft afbreken.

Take home message 

Verschillende medicijnen verhogen de zongevoeligheid. Zo kunnen bepaalde antibiotica en antischimmelmiddelen kunnen gevoeligheid voor de zon veroorzaken. dan ga je je al snel afvragen of je met amoxicilline in de zon mag. 

Met amoxicilline mag je in de zon zitten omdat het niet voor een verhoogde zongevoeligheid zal zorgen. 

Je kan echter nog steeds bijwerkingen ondervinden van dit antibioticum. Houdt daarom rekening met de hierboven beschreven symptomen die op kunnen treden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Layton, A. M., & Cunliffe, W. J. (1993). Phototoxic eruptions due to doxycycline—a dose‐related phenomenon. Clinical and experimental dermatology, 18(5), 425-427.

Drucker, A. M., & Rosen, C. F. (2011). Drug-induced photosensitivity. Drug safety, 34(10), 821-837.